Evenimente

Parlamentul European: Se constată o îndepărtare continuă de la standardele democratice europene

Parlamentul European s-a reunit marţi în ședință plenară pentru a dezbate raportul cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Raportorul, deputatul european Petras Auštrevičius, a transmis un mesaj clar Guvernului de la Chișinău și s-a declarat „îngrijorat de o îndepărtare continuă a Republicii Moldova de la standardele democratice”, relatează agora.md

„Sunt îngrijorat pentru că, în ultimii ani, se constată o îndepărtare continuă a Republicii Moldova de la standardele democratice europene. Regret că autoritățile moldovenești aleg să ignore avizul comun și recomandările unor instituții europene consacrate, printre care și Comisia de la Veneția. Sunt vizate mai ales recentele modificări aduse legii electorale. Parlamentul European și alte instituții europene au făcut tot posibilul pentru a-i explica Chișinăului că legislația în domeniul electoral nu trebuie schimbată și ajustată în anul dinaintea scrutinului electoral principal. Mă supără foarte mult că nu s-a ținut cont de avizul organismelor europene. Mai mult, ne-au deranjat acțiunile de invalidare a alegerilor locale pentru funcția de primar general de Chișinău și lipsa de transparență în cazul fraudei bancare de peste un miliard de dolari americani. Cred că cele două rapoarte trebuie publicate, iar responsabilii trebuie trași la răspundere”, a spus Petras Auštrevičius.

„Pachetul de reformă fiscală dă naștere multor altor rezerve și îngrijorări. Se pare că schema de amnistie fiscală este lipsită atât de logică, cât și de transparență. Uniunea Europeană nu a avut altă posibilitate decât să suspende asistența financiară pentru Moldova. Moldova pare să fie prima țară căreia i s-au impus, din partea Uniunii Europene, condiționalități atât de importante, cum ar fi suspendarea fondurilor de asistență. Faptele vorbesc de la sine.

Stimați colegi, în timp ce noi transmitem acest mesaj Guvernului moldovean, oferim și o mână întinsă pentru colaborare cu Moldova și cu societatea civilă de acolo. Cred că împreună vom putea să ne atingem obiectivele comune”, a mai declarat eurodeputatul Auštrevičius.

Un material mai detaliat la temă, inclusiv rezoluţia Parlamentului European, citiţi în numărul viitor.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker