Evenimente

Nu arde frunzele! Vezi cum le poți transforma în îngrășământ

Strângerea frunzelor căzute toamna dau bătăi de cap oamenilor. Însă, acestea sunt foarte valoroase pentru sol, fiind, în fond, un îngrăşământ important ce conţine de două ori mai multe substanţe minerale decât gunoiul de grajd. Pentru a preveni arderea inutilă a frunzelor sau resturilor vegetale, Direcția Agricultură și Alimentație Şoldăneşti vă recomandă să reţineţi  câteva sfaturi despre cum le puteţi utiliza corect.

Prepararea compostului din frunze este cea mai ieftină metodă de fertilizare a pământului. Acesta se pregăteşte relativ uşor, este necesar de urmat câţiva paşi importanţi.

  1. Colectarea frunzelor şi plantelor moarte din grădină

Este important de evitat buruienile cu seminţe, pentru că acestea pot fi răspândite în câmp odată cu administrarea compostului. Adunaţi frunzele uscate căzute şi puneţi-le într-un vas. Frunzele întregi se  descompun mai greu decât cele rupte, astfel acestea pot fi pisate sau fărâmate cu ajutorul uneltelor de grădinărit. Mai pot fi adăugate şi alte ierburi fără seminţe.

  1. Formarea straturilor

Primul strat de frunze trebuie să fie de 20-30 cm înălţime pe o porţiune de pământ, apoi se aşterne un strat de pământ de 20 cm. Procedeul se repetă până la înălţimea de 1-1,5 m. Finalizaţi amestecul cu un strat de pământ. Straturile trebuie nivelate bine. Dacă folosiţi şi iarbă împreună cu frunze uscate, atunci amestecaţi-le bine, pentru a realiza un strat omogen. Pentru a stimula fermentarea puteţi adăuga bălegar, acesta conţine nitrogen şi favorizează procesul. La fel, pot fi utilizate oricare alte resturi de plante din grădină.

  1. Depozitare

Depozitul trebuie să fie localizat mai departe de casă. Pentru a evita răspândirea animalelor ce se pot ascunde în amestec pe timp de iarnă, în jurul grămezii poate fi instalat un gard de sârmă, astfel frunzele nu se împrăştie. Sau amestecul poate fi făcut într-o groapă şi lăsat aşa pentru fermentare.

Îngrăşământul se lasă pentru fermentare până în martie-aprilie. Este bine iarna compostul să fie acoperit cu un strat impermeabil, ce ar menţine umiditatea şi ar favoriza dezvoltarea râmelor. De obicei, în câteva luni frunzele sunt descompuse, însă dacă se mai observă bucăţi, îngrăşământul se mai lasă 3-4 săptămâni.

  1. Aplicare

Compostul poate fi administrat la orice cultură pentru fertilizare. Este bine să fie împrăştiat pe teren cu 1-2 săptămâni înainte de cultivare, apoi acesta este încorporat în sol concomitent cu lucrarea.

Amintim că, în conformitate cu legea în vigoare, persoanele care vor arde frunzele și deșeurilor menajere, vor achita amendă conform art. 154 din Codul Contravenţional. Persoanele fizice se sancţionează cu amendă în mărime de la 600 până la 1200 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanelor juridice li se aplică o amendă în mărime de la 4,5 până la 9 mii de lei.

Sursa: Agrobiznes.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker