EvenimenteȘoldănești

Pomușoarele de toamnă: păducelul și porumbele

Dna Minodora Rusu, o cititoare fidelă a CUVÂNTUL-lui din s. Mateuţi, Rezina ne-a rugat să publicăm un material despre proprietăţile, beneficiile şi modalităţile de utilizare a păducelului. Iar dna Elena Rusu din Şoldăneşti s-a înteresat de proprietăţile porumbrelelor.

 

Paducelul

Fructele de păducel sunt folosite în caz de angină, miocardită, ateroscleroză, afecţiuni nervoase, insomnie, diaree. De asemenea sunt indicate pentru consolidarea vaselor de sânge, în caz de insuficienţă vasculară sau cheaguri de sânge şi pentru refacerea peretelui muscular al inimii. Ele sunt utile pentru aproape orice tip de boală a inimii, ajută la scăderea tensiunii arteriale, la digestie și sunt folosite pentru pofta de mâncare. Cei cu probleme ale colesterolului și cu boli valvulare au de beneficiat în urma consumului de păducel. Semințele roșii de păducel sunt un bun remediu pentru nervi și insomnie. Fructele de păducel sunt comestibile şi pot fi consumate proaspete, sunt fierte la foc mic pentru a prepara ceai ori se folosesc pentru a prepara tinctură.  Ele pot fi uscate la soare, în strat subţire şi păstrate pe iarnă.

Fierbeți la foc mic 2 lingurițe de fructe de păducel la o cană de apă, timp de 20  min. Doza este de un sfert de cană de 4 ori pe zi.

Din flori de păducel se face ceai pentru inimă. La o cană de apă fiartă se adaugă 2 lingurițe de flori uscate de păducel și se lasă 20 min să se infuzeze. Doza este aceeaşi.

Pentru a beneficia la maxim de proprietăţile şi beneficiile lor fructele de păducel se mănâncă proaspete.

 

Porumbarul

Deoarece fructele de porumbrele (sau porumbe, cum li se zice prin alte părţi) sunt foarte rezistente la frig, ele pot fi culese şi în timpul iernii. Porumbrelele au proprietăţi diuretice, astringente, antidiareice, depurative, laxative, sedative şi antiseptice renale.

Se folosesc florile, frunzele, fructele şi rădăcinile de porumbar. Infuzia din flori de porumbar şi-a dovedit eficienţa în tratamentul hipertensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice şi insomniei. În schimb, ceaiul preparat din frunze şi din fructe tratează cu succes tusea convulsivă. Numeroasele cercetări de laborator din ţările europene au dezvăluit un lucru extraordinar: porumbrelele sunt printre cele mai eficiente remedii în lupta cu kilogramele. Totodată, fructele de porumbar sunt indicate într-o varietate de boli: uremie, nevroze, dureri de stomac, enterite, dischinezii biliare, dureri de inimă, cistite, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în volumul „Carte pentru sănătatea ta”. Extractul din mugurii plantei, care pot fi procuraţi din magazinele naturiste, creşte puterea de apărare a organismului faţă de viruşi.

 

Infuzie din rădăcini

Trei linguri de rădăcină de porumbar se mărunţesc, se fierb în 250 ml de apă timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte două căni pe zi în afecţiuni ale inimii, în enterite sau diaree.

 

Infuzie din fructe

Două linguriţe de porumbrele se fierb 15 min în 500 ml de apă, la foc mic. Decoctul tratează tusea, boala gutoasă şi stimulează digestia. Se consumă câte trei căni de ceai pe zi.

 

Sirop de porumbrele

La început se prepară un decoct din 10 linguri de fructe şi un litru de apă, care se fierbe 15 minute, apoi se strecoară. În decoctul obţinut se adaugă un kilogram de zahăr şi se lasă să fiarbă până când acesta capătă consistenţa smântânii. Cât este cald, siropul se toarnă în sticluţe închise la culoare şi se sigilează. Siropul este indicat în afecţiuni pulmonare şi se administrează câte trei linguri pe zi, un interval de o lună.

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close