SocialȘoldănești

Deficit de apă de calitate

Lunar achită câte 50 de lei pentru a avea apă de băut și pentru necesitățile cotidiene. Asta durează deja mai bine de jumătate de an. Pe lângă toate celea, mai datorează câteva sute de lei furnizorului pentru apa de la apeduct. Este vorba de Iulia Dabija, locuitoare a satului Răspopeni.

Pe mătușa Iulia am surprins-o trebăluind pe pragul casei. Nu se plângea de bătrânețe la anii ei, dar de faptul că nu are apă. Chiar dacă fiicele au ajutat-o cu bani să se conecteze la apeduct. Bătrâna ne spune că a avut mai multe probleme cu apeductul și a trebuit să scoată mulţi bani din buzunar ca să achite defecțiunile tehnice. Din cauza acestora, apa de la robinet ar fi curs în grădină.

Unii dintre gospodarii spun că deși au robinet în curte și apa pare să fie bună, totuși, dau prioritate apei de la fântână. Asta chiar dacă au de parcurs zeci de metri ca să aducă o căldare cu apă. Locuitorii confirmă că de mai mult timp au probleme privind aprovizionarea cu apă potabilă. Aceștia spun că pe timp de vară apa din multe fântâni scade considerabil. Din acest motiv, deseori apa scoasă este în două cu nisip. Înainte de a o consuma, unii se văd nevoiți să fiarbă apa, alții o filtrează. Puțini oameni cunosc care este calitatea apei.

La Răspopeni, ni s-a mai spus că, din cauza apei necalitative și a oamenilor care nu au grijă de fântânile lor, acum trei ani, mai mulți copii din localitate au fost infectați cu hepatita virală A.

Potrivit lui Vadim Grosu, responsabil la Centrul de Sănătate Șoldănești, în raion sunt circa 5 mii de fântâni și izvoare din care cetățenii consumă apă potabilă. Doar din fiecare a doua fântână apa corespunde rigorilor. Puțin peste 40 la sută din populația raionului dispune de posibilitatea de a folosi apă din apeduct. Sursa citată a precizat că doar fiecare a cincea gospodărie-apartament din teritoriu este racordată la sistemul de canalizare, toate acestea fiind în centrul raional.

Victor Sofroni

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker