ApropoEvenimente

Cum își motivează judecătorii de la Curtea Supremă de justiţie demisia: „Nu putem judeca flămânzi şi desculţi”

Reforma salarizării în sistemul bugetar și atitudinea negativă față de magistrați sunt principalele motive care i-au determinat pe cei cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) să plece din sistem. Declarația a fost făcută de magistrata Iulia Sârcu pentru portalul Anticoruptie.md.

 

„Legislatorul, în loc să încurajeze magistrații, să îi motiveze prin salarii, reduce ceea ce am obținut până acum. Reduce fără a ține cont de normele internaționale. Nimeni nu ține cont de volumul de lucru pe care îl are un judecător, de atmosfera stresantă. Ce fel de justiție poate să facă un judecător desculț și flămând?”, a dec-larat magistrata.

Iulia Sârcu a mai spus că magistrații sunt stresați și din cauza atitudinii cetățenilor față de ei: „În societate și mass-media a pornit o teroare împotriva judecătorilor. Poate că sunt unele cazuri, dar nu trebuie să se judece după unul – două cazuri. Înainte eram mândră că sunt judecător, iar acum nu mai pot afirma acest lucru. Am lucrat 37 de ani în sistem și mi-a rămas puțin până la atingerea plafonului de vârstă. Aș fi vrut să plec altfel. Dar, împreună cu alți colegi, am decis să facem acest pas pentru că nu mai putem tolera cum se procedează cu noi. Sper ca gestul nostru să îi determine pe guvernanți să se gândească și să îi ajute pe colegii care rămân în sistem”.

Valeriu Doagă a declarat că a decis să demisioneze pentru că „a venit timpul”. ”Mi-a rămas puțin până la atingerea plafonului de vârstă, dar cred că a venit timpul să plec, să eliberez locul pentru alți colegi mai tineri”, a precizat magistratul. Doagă a mai comunicat că nu a decis încă cu ce se va ocupa după ce îi va fi acceptată demisia, însă nu exclude că va continua să lucreze în domeniul jurisprudenței.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis marți, 6 noiembrie, cererile de demisie depuse în ajun de către magistrații Tatiana Vieru, Dumitru Visternicean, Valeriu Doagă, Iulia Sârcu și Elena Covalenco.

„E regretabil, au o experiență vastă, au făcut mult pentru independența justiției, dar nu sunt impedimente pentru a le refuza demisiile”, a declarat președintele CSM, Victor Micu, în timpul examinării cererilor de demisie depuse de magistrații Curţii Supreme de Justiție.

Micu a propus ca cei cinci magistrați să fie înaintați pentru acordarea distincțiilor de stat. După ce a acceptat CSM cererile de demisie ale magistraților, aceștia urmează să fie demiși de către Parlament.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul legii salarizării în sistemul bugetar din cauza că salariul unui magistrat va fi mai mic la sfârșit de an cu circa 1.600 – 1.700 de lei.

„Opinia noastră este să fie menținută legea noastră specială. Cred că și procurorii sunt de acord cu noi”, a declarat magistrata Nina Cernat în cadrul ședinței CSM.

Precizăm că salariul de funcţie al judecătorului din cadrul Curţii Supreme de Justiţie se stabileşte în cuantum de: a) 4,8 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de până la 16 ani; b) 5,0 salarii medii pe economie pentru judecătorul care are o vechime în muncă în funcţia de judecător de peste 16 ani. Salariul mediu pe economie constituie pentru 2018 peste 6.000 de lei.

Prin urmare, judecădorii de la Consiliul Superior al Magistraturii care au vechime în muncă de peste 16 ani ridică un salariu de peste 30.000 de lei lunar.

Foto: CIJM
Julieta Savițchi
Anticoruptie.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker