CUVINTUL.MD

Indicele de transparență a raioanelor şi primăriilor

La sfârșitul săptămânii trecute, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a lansat Indicele de transparență a autorităților publice a 60 celor mai mari localități din R.Moldova și a celor 32 de raioane.

Conform acestui raport cele mai transparente în a. 2018 au fost autoritățile publice din mun. Bălți, orașele Cimișlia și Cahul. Aproape jumătate din primării nu au pe paginile web informații privind transparența decizională, doar primăriile Chișinău, Bălți și Orhei și-au publicat rapoartele de transparență pe a. 2017. numai 7 primării publică pe paginile web informații despre proiectele implementate, majoritatea autorităților nu publică declarațiile pe venituri ale aleșilor locali.

Indicele respectiv mărturisește despre gradul de responsabilitate al autorităților față de cetățeni.

În prima tăbliță a celor mai mari 60 de localități, din regiunea Orhei figurează orașele Orhei, Telenești, Rezina și s. Peresecina. Orhei se află pe locul 11, Telenești pe 19, Rezina – pe 27, iar Peresecina – pe locul 51. În afară de Telenești, la capitolul transparență în celelalte trei localităi, conform sursei, în anul de referință s-au produs schimbări pozitive. Clasamentul se bazează pe 9 indicatori, inclusiv accesul la informație, participarea cetățenilor în procesul decizional, achizițiile publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictele de interese etc. La Orhei, Telenești, de exemplu, cele mai serioase probleme în aspect de transparență autorii studiului le-au constatat în domeniile achizițiilor publice, eticii profesionale și conflictelor de interese. La Rezina – în etica profesională, conflictele de interese, serviciile sociale, investiții, întreprinderi municipale și participarea în societăți comerciale.

În clasamentul raioanelor, Orheiul se află pe locul 10, Rezina – pe locul 13, Telenești – pe locul 20, iar Șoldănești – pe locul 27. Activitatea tuturor aceste rai-oane în ce privește administrarea proprietății publice a fost apreciată cu 0 puncte. Acelaș calificativ autoritățile raionului Șoldănești l-au primit și la indicatorii bugetarea raională, resursele umane, etica profesională și conflictele de interese, investiții.

Nici una din localitățile nominalizate mai sus nici la un indicator nu a acumulat numărul maximal de puncte. Comparativ cu anul 2017 în raioanele Orhei, Rezina și Telenești la capitolul transparență autorii studiului au constatat schimbări pozitive, în Șoldănești – regres.

Cele mai modeste informații despre achizițiile publice pot fi găsite pe pagina web a Consiliului Raional Rezina.

Lasă de dorit activitatea autorităților raioanelor nominalizate în ce privește implicarea cetățenilor în procesul decizional, acestea nu obișnuiesc să organizeze consultări și dezbateri publice pe marginea proiectelor de decizii, serviciilor sociale prestate în teritoriu și investițiile atrase și utilizate. Pe paginile electronice ale acestor autorități nu se regăsesc declarații de venituri și interese ale demnitarilor, consilierilor raionali și locali.

Mai multe date despre starea transparenței în activitățile autorităților publice locale de nivelul I și II vedeți pe www.transparency.moldova.ineko.sk 

Foto simbol. Sursa: Express Learning

Exit mobile version