EvenimenteOrhei

De Ziua urbei, la Orhei vor organiza un for transfrontalier al arhitecților și urbaniștilor

În municipiul Orhei sunt numeroase ansambluri arhitecturale cu valoare istorică şi utilitară.

 

În ziua de Sf. Dumitru, Hramul municipiului Orhei, Secţia Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri a Consiliului Raional intenționează să desfăşoare un forum transfrontalier, care va include o sesiune  de comunicări  și dezbateri cu genericul ”Cultura noastră, un martor și un fundament al continuității”. La sesiune vor participa arhitecți și specialiști în urbanism din România și Republica Moldova.              

După cum ne-a relatat Pavel Cucuruzean, șeful Secţiei, anterior director al unui oficiu de arhitectură și urbanism din Orhei, acesta va fi unul din cele mai mari foruri de specialitate din republică. Sunt invitaţi  circa 100 de specialişti în domeniu, între aceștea Liliana Bârgu, preşedinta Filialei Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România, Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Adrian Diaconu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, conf. dr. arh. Mircea Grigorovschi, coordonator al Biroului Teritorial Nord-Est al Registrului Urbaniştilor din România, prodecan al Facultăţii de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” Iaşi, Iurie Povar,  preşedintele Uniunii Arhitecţilor din Republica Moldova, director al Institutului Naţional de Cercetare şi Proiectare „Urbanproiect” Chişinău.

”Am participat în anul curent la diferite activități de acest gen în Muntenia, Moldova și Ardeal, unde au fost discutate probleme și au fost elaborate soluții de salvgardare a patrimoniului istoric și cultural. Am decis să organizăm acest  forum la Orhei dat fiind faptul că urbea noastră, una din cele mai vechi din țară, se confruntă cu o mulțime de probleme care se cer soluționate chiar la nivel transfrontalier”, a menționat dl Cucuruzean.

În cadrul forumului va avea loc ceremonia de semnare a Acordurilor de colaborare şi înfrăţire dintre Consiliul Raional Orhei şi Consiliul Judeţean Bacău, România, cu participarea domnilor Tudor Golub și Sorin Brașoveanu, conducătorii celor două entități administrativ-teritoriale.

Sunt preconizate expoziții de machete de case moldovenești și de imobile urbanistice.

Reporter ”C”

 

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close