EvenimenteOrhei

De Ziua urbei, la Orhei vor organiza un for transfrontalier al arhitecților și urbaniștilor

În municipiul Orhei sunt numeroase ansambluri arhitecturale cu valoare istorică şi utilitară.

 

În ziua de Sf. Dumitru, Hramul municipiului Orhei, Secţia Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri a Consiliului Raional intenționează să desfăşoare un forum transfrontalier, care va include o sesiune  de comunicări  și dezbateri cu genericul ”Cultura noastră, un martor și un fundament al continuității”. La sesiune vor participa arhitecți și specialiști în urbanism din România și Republica Moldova.              

După cum ne-a relatat Pavel Cucuruzean, șeful Secţiei, anterior director al unui oficiu de arhitectură și urbanism din Orhei, acesta va fi unul din cele mai mari foruri de specialitate din republică. Sunt invitaţi  circa 100 de specialişti în domeniu, între aceștea Liliana Bârgu, preşedinta Filialei Bacău-Neamţ a Ordinului Arhitecţilor din România, Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Adrian Diaconu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, conf. dr. arh. Mircea Grigorovschi, coordonator al Biroului Teritorial Nord-Est al Registrului Urbaniştilor din România, prodecan al Facultăţii de Arhitectură „G. M. Cantacuzino” Iaşi, Iurie Povar,  preşedintele Uniunii Arhitecţilor din Republica Moldova, director al Institutului Naţional de Cercetare şi Proiectare „Urbanproiect” Chişinău.

”Am participat în anul curent la diferite activități de acest gen în Muntenia, Moldova și Ardeal, unde au fost discutate probleme și au fost elaborate soluții de salvgardare a patrimoniului istoric și cultural. Am decis să organizăm acest  forum la Orhei dat fiind faptul că urbea noastră, una din cele mai vechi din țară, se confruntă cu o mulțime de probleme care se cer soluționate chiar la nivel transfrontalier”, a menționat dl Cucuruzean.

În cadrul forumului va avea loc ceremonia de semnare a Acordurilor de colaborare şi înfrăţire dintre Consiliul Raional Orhei şi Consiliul Judeţean Bacău, România, cu participarea domnilor Tudor Golub și Sorin Brașoveanu, conducătorii celor două entități administrativ-teritoriale.

Sunt preconizate expoziții de machete de case moldovenești și de imobile urbanistice.

Reporter ”C”

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker