Învățământ

Profesorii învață despre presa corectă

Natalia Rotari, jurnalistă la Impuls TV, a relatat pedagogilor cum ei ar putea distinge un profil fals pe facebook și ce înseamnă trolling-ul.

La Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din orașul Șoldănești profesorii învață de la colegele lor despre mass-media corectă. Victoria Lesnic, profesoară de istorie, care a beneficiat de instruirile Centrului pentru Jurnalism Independent, a desfășurat un atelier privind educația pentru media.

Participanții au aflat de la moderatoare și de la jurnaliștii postului regional de televiziune Impuls TV ce înseamnă știri false, trolling și care sunt sursele veridice din care se pot informa.

Moderatoarea a început instruirea cu distribuirea unor fișe de lucru fiecărui profesor. Dascălii, prin tehnica Bingo, trebuiau să se deplaseze prin sală și să intervieveze colegii lor, care urmau să găsească răspuns la câteva întrebări, legate de rețelele sociale, modalitatea de a se informa și altele. În rezultatul aplicării acestei tehnici, s-a constatat că majoritatea dascălilor au cont de socializare. O bună parte dintre ei au spus că nu cred în știrile difuzate la televizor și le consideră false.

Victor Sofroni, directorul postului de televiziune Impuls TV a explicat ce înseamnă o știre și cum pot fi diferențiate știrile false de cele veridice și echidistante. Dânsul i-a informat pe cei prezenți că o știre trebuie să conțină câteva elemente de bază, la care orice consumator de media trebuie să fie atent. În primul rând, titlul știrii trebuie să corespundă conținutului acesteia. Jurnalistul a menționat că presa nu trebuie să utilizeze în titluri cuvinte gen „șocant”, „teribil”, „impresionant”, întrucât în știri trebuie evitate exagerările prin adjective, în special, la superlativ. O altă regulă de care trebuie să se țină cont stipulează că autorul știrii trebuie să se bazeze pe cel puțin două surse independente una de cealaltă.

Participanții la instruire au însușit un șir de termeni ce se referă la jurnalism, internet și multimedia. Rând pe rând, profesorii au explicat ce înseamnă hărțuirea minorilor pe internet, știre, internet și alte noțiuni relevante.

Natalia Rotari, jurnalistă la Impuls TV, a relatat pedagogilor cum ei ar putea distinge un profil fals pe facebook și ce înseamnă trolling-ul. Ea a îndemnat profesorii să-și instaleze aplicația Trolling pentru a înțelege dacă comentariile prietenilor virtuali sunt reale sau scrise de troli. Această aplicație, instalată în computer, marchează cu semnul exclamării profilurile trolilor. Odată identificate, aceste profiluri pot fi raportate administrației facebook, care-i poate bloca.

Instruirea pentru media în cadrul colectivului de pedagogi a avut loc în cadrul săptămânii educației media. Victoria Lesnic a precizat că de astfel de lecții au nevoie nu doar copiii, dar și adulții.

Reporter ”C”

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker