EvenimenteTelenești

”Toamnele la Văsieni”, o nouă tradiție a localității?

Oaspeţii au fost profund impresionaţi de măestria,  inspiraţia şi fantezia cu care sătencele, întrunite pe mahalale, au prezentat tradiţiile moştenite prin generaţii.  

 ”Toamnele la Văsieni” a fost genericul festivității în aer liber organizate duminica trecută în localitatea cu cel mai dezvoltat spirit comunitar din raionul Telenești. Festivitatea a întrunit practic toţi sătenii. Gospodinele au venit cu circa 150 de feluri de bucate naționale, sute de articole de artizanat, gospodarii – cu peste 300 litri de vin din soiuri nobile. 

Sătenii s-au întrecut la grătare şi prepararea mămăliguței în 15 ceaune mari, tonul fiind dat de consilierii locali. Primarul Gheorghe Morgoci a pregătit Diplome pentru tinerii părinți, familiile rezistente în timp, care servesc exemplu pentru săteni. Colectivele artistice de amatori, maturi şi copii, au făcut veselie.

”În toamna trecută am consemnat 480 de ani de la prima atestare  documentară a localității, sărbătoare care le-a plăcut mult consătenilor.  Mai apoi am decis să organizăm anual o asemenea sărbătoare cu genericul ”Toamna la Văsieni”. Am avut susținerea agenților economici, instituțiilor bugetare, consătenilor. Să nu vă mire cantitatea mare de bunătăți  or, de la sărbătorile noastre nimeni nu a plecat niciodată flămând, însetat și fără bună dispoziție”, ne-a relatat Gheorghe Morgoci, primarul satului.

Locuitorii au fost salutaţi de către Diana Manoli, președinta raionului, vicepreședinta Ecaterina Furculiță, Oleg Tudosan, șeful reprezentanței din Telenești a Cancelariei de Stat, alte persoane oficiale din conducerea raionului, dar şi de soții Sabina și Lilian Danilov, care mai mulți ani la rând implementează proiecte în localitate.

”Implicarea majorității sătenilor în organizarea şi desfăşurarea festivităţii ne-a demonstrat că pro-iectele noastre au un impact surprinzător. Cel dintâi semn este că oamenii nu sunt indiferenţi – asigură durabilitate proiectelor”, ne-au spus soții Danilov.

Mariana Ombun, primara de Nucăreni, raionul Teleneşti, ne-a spus că a venit la sărbătoarea de la Văsieni mânată de curiozite și dorința de a prelua din   experiență:

”Organizăm și noi sărbători frumoase în zona de câmpie a raionului, dar am fost întotdeauna impresionată de oamenii de la Codru, unde s-au păstrat cu sfințenie multe tradiții interesante. Țin să mulțumesc dlui primar Morgoci și tuturor sătenilor de la Văsieni pentru bunătate, omenie și sufletul pe care-l pun în tot ce fac”, a  remarcat edila de la Nucăreni.

O surpriză pentru săteni a fost evoluarea formaţiei ”Catharsis” din Capitală.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker