Electorala 2019Evenimente

Subvenţii solide de la stat şi milioane de la donatori

În anul 2017, conform președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, suma alocată din bugetul de stat pentru finanțarea activității partidelor politice din Republica Moldova a fost de 40 de milioane de lei.

 

Peste 11 milioane de lei din cotizaţii şi 5,65 milioane de lei din donaţii – atâtea surse au adunat democrații în prima jumătate a anului curent, potrivit raportului financiaar al PDM prezentat Comisiei Electorale Centrale. Pentru comparaţie menţionăm că, în aceeaşi perioadă a anului trecut, democraţii adunaseră 29 mln 441 mii lei, inclusiv 23,369 mln din cotizaţii.

În raport se concre-tizează că 54192 de persoane au adus în casa partidului cotizaţii în sumă totală de peste 4,4 mln lei, adică în jur de 82 de lei fiecare, iar 1,244 mln lei au venit sub formă de donaţii de la alte persoane. De fapt Registrul donaţiilor către PDM demonstrează că sumele indicate mai sus au fost încasate numai de la 1007 persoane fizice, care au plătit de la 1000 până la 50 de mii de lei fiecare. În Registru figurează şi nume de demnitari, funcţionari, pedagogi, fermieri din raioanele Rezina, Orhei, Şoldăneşti cu donaţii de 10-20 mii lei. Cu alte 3,7 mln în primul semestru al anului curent partidul a fost subvenţionat de către stat.

Cea mai mare susţinere financiară din partea statului o are Partidul Socialiştilor din R.Moldova – 4 mln 368 mii 807 lei pe an. Şi asta datorită numărului de voturi acumulat în alegerile precedente. La capitolul donaţii în I semestru 2018 PSRM a raportat 2,929 mln lei, inclusiv 2,29 mln parvenite sub formă de cotizaţii. Dar în lista plătitorilor prezentată la CEC sunt incluse 300 de persoane, deşi oficial PSRM ar avea 13412 membri.

Partidul Liberal Democ-rat este pe locul doi după suma subvenţiilor de la stat – 4,293 mln lei. Aceasta este practic unica sursă actuală de venituri a PLDM, care trece printr-o perioadă complicată. Pentru că la capitolul donaţii şi cotizaţii în perioada de referinţă PLDM arată doar 25770 lei aduşi în vistieria formaţiunii de către şapte persoane.

Într-o situaţie similară la acest compartiment se află şi Partidul Liberal, care deşi indică în raport că are 20 778 membri, în primele şase luni şi-a completat veniturile (suma subveniţiilor de stat este de 2,468 mln lei) doar cu o donaţie de 600 de lei. Partidul Popular European s-a ales cu 5000 de lei.

Cei 11 669 de membri ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au plătit cotizații în sumă totală de aproape 84808 lei în primele șase luni ale anului curent.

Dintre formaţiunile extraparlamentare cu cele mai mari venituri se laudă Partidul “Şor”, care în jumătate de an a acumulat 4,9 mln lei de la trei agenţi economici – „Dufremol” SRL, “Avantaje” SRL şi AIR “Clasica Asigurări”,  iar de la 181 persoane fizice – încă 3,1 mln lei. În Registrul de încasări de la persoane fizice al acestui partid găsim şi cele mai substanţiale donaţii – de la 5 la 300 mii lei.

În acelaş timp, Partidul PAS din donaţiile a 307 membri şi susţinători a reuşit să acumuleze circa 290 mii lei, cea mai modestă contribuţie fiind de 100 de lei, cea mai substanţială (doar una) – 12300 lei.

O situaţie similară atestăm la Partidul DA, care şi-a completat contul numai cu 91430 lei, donaţi de persoane fizice, dintre care una a depus 50 mii lei.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker