OrheiSocial

Ion Soltan, omul pasionat de pământ

La început de noiembrie directorul SRL “Tehnoif-Agro” din Pohrebeni, Ion Soltan, rotungește 70 de ani. Mulţi înainte, doar cu sănătate, succese şi împliniri Vă dorim, stimate prieten al CUVÂNTUL-ui!

 

directorul SRL “Tehnoif-Agro”, Ion Soltan, un lider agricol emblematic din regiunea Orhei, om de o modestie rară, şi-a dedicat plenar întreaga sa activitate de muncă gospodăriei agricole din comuna Pohrebeni, raionul Orhei. Aparent nu prea dispus spre discuții, devine alt om când vine vorba de tehnologii agricole noi, practica agricolă în general. Aici activează brigăzi specializate pe domenii, ferme zootehnice şi procesul de producție nu se întrerupe anul împrejur.

 

Au ales să muncească mai departe împreună  

Acum câțiva ani, fiscul îi aplicase gospodăriei din Pohrebeni o amendă de câteva zeci de mii de lei. L-am sunat pe Ion Soltan, să aflu ce s-a întâmplat, pentru că SRL “Tehnoif-Agro” figura printre cele mai prospere din regiune. Dumnealui m-a invitat să discutăm la Pohrebeni. Acolo am găsit un sat bine gospodărit, cu străzi curate. Dar cel mai mult m-au impresionat nu garajul, parcul de maşini, tractoare și utilaje rămase încă din perioada sovietică în bună stare, dar o tarabă parcă uitată din timpul cohozului, așa numitul ”lariok”, unde se vindeau legume și fructe la prețuri de aproape 2 ori mai mici decât în piața din Orhei. Mi s-a spus că în sat sunt două asemenea  puncte comerciale, unde sătenii, dar şi oricine dorea putea să-și procure necesarul de produse agricole.

Până la sediul gospodăriei, am intrat în vorbă cu o doamnă, să aflu ceva despre gospodărie şi liderul ei, pe care nu-l cunoşteam personal.

”Știți cum a evoluat la noi Programul ”Pământ”, elaborat de experţi americani special pentru R. Moldova?, m-a întrebat doamna. – Colhoznicilor trebuia să li se împartă cote de terenuri și  valorice în tehnică, animale. După asta sătenii urmau să hotărască: se asociază sau muncesc în particular. Noi am decis să ne asociem. Şi starea gospodăriei noastre este mai bună decât a altora, pentru că avem un lider priceput, care trăiește numai cu grija câmpului, a fermei, a gospodăriei în general. Directorul nostru nu caută interesul personal, se mulțumește cu ce are. În condițiile când statul a cam uitat de sat, un lider cu experiență precum este Ion Soltan este marele nostru noroc. Societatea „Tehnoif-Agro” activează ritmic, lumea primește regulat salarii, achită impozite, beneficiază de pachete sociale. Totodată, fiecare angajat se simte şi proprietar, pentru că în afară de leafă asociaţii primesc plata de arendă – în bani şi în natură.  Iată de ce de la noi lumea nu prea pleacă la câştig prin alte părţi. Majoritatea gospodăriilor agricole din raion şi nu numai s-au destrămat, averea colectivă a fost furată, distrusă. La noi asta nu s-a întâmplat, Ion Soltan n-a permis”, mi-a explicat atunci doamna.

 

O enciclopedie agronomică vie

Cele două birouri ale SRL ”Tehnoif-agro” se aflau într-o aripă a căminului de cultură din Pohrebeni – în unul era contabilitatea, în celălalt – cabinetul directorului. Atmosfera era austeră: câteva mese, un aparat de telefon și o mulțime de cărți și ediții periodice de specialitate aşezate pe rafturi și pe mese.

Directorul mi-a organizat mai întâi un fel de excursie prin gospodărie, arătându-mi grădinăria, ogoarele cu cereale, livada, brigada de tutunari.  Revenind la sediu, am discutat mai bine de două ore despre agricultura din Moldova, planurile și perspectivele societății din comuna Pohrebeni, relaţiile cu structurile statului, care la noi aproape întotdeauna au dreptate. (Dl Soltan mi-a spus că a achitat acea amendă pentru că nu te poţi opune unor legi cu două capete). Mai târziu, recitind articolul din acea deplasare, mi-am dat seama că în el figura comuna Pohrebeni, gospodăria agricolă, oamenii şi grijile lor, dar practic lipsea directorul Ion Soltan, locul şi rolul lui în toate cele descrise. Alţi colegi de breaslă mi-au confirmat că Ion Soltan niciodată nu vorbeşte despre sine, nu se laudă, nu se plânge. ”În acelaş timp dumnealui este un izvor nesecat de cunoștințe, o adevărată enciclopedie agronomică de la care întotdeauna ai ce învăța”, îmi spunea  Mihai Obreja, un jurnalist cu studii agronomice.

 

Venit pentru trei ani, rămas la Pohrebeni pentru o viață…

Ion  Soltan s-a născut în s. Puhoi, acum raionul Ialoveni. De mic a dorit să se facă inginer – era impresionat de tehnica agricolă şi obsedat de vrerea de a mecaniza procesele de muncă grele din agricultură.

Sergiu Muravschi, care-l cunoaște pe Ion Soltan din 1972, când, după absolvirea colegiului agricol din Soroca, acesta a fost repartizat la Pohrebeni, mi-a spus: ”Ion Soltan, fiind de baștină aproape de Chișinău, putea să revină acasă or, colhozurile din jurul Chișinăului erau mai privilegiate în ce privește dotările cu tehnică agricolă. Dar el şi după armată tot la Pohrebeni s-a întors, sat considerat de mulţi o fundătură!  Aici a muncit, continuându-şi studiile fără frecvenţă la facultatea de mecanizare a agriculturii a Institului Agricol din Chişinău. Nu a fost carierist sau avid de putere, dar avea o capacitate extraordinară de a face ca lumea să-l urmeze. Ştiţi cum a ajuns el președinte al colhozului ”Glia”? Eu eram secretar de partid în colhoz, iar preşedinte de mai mulţi ani era unul Dolghii. De la un timp lumea îl voia preşedinte pe Soltan, care lucra inginer-şef. Preşedintele mă ruga să vorbesc cu Ion Soltan să nu accepte postul de conducător al gospodăriei şi eu de două ori l-am convins să nu-și înainteze candidatura la funcția respectivă. Dar a treia oară adunarea generală a votat aproape unanim pentru candidatura lui Ion Soltan şi el n-a avut încotro”, îşi aminteşte dl Muravschi.

L-am întrebat pe Ion Soltan dacă a avut multe situații dificile în activitatea sa de conducător. Mi-a spus că au fost diferite situații, dar niciodată n-a fost gata să cedeze în faţa greutăţilor:

”Parcă înaintaşilor noștri le-a fost mai ușor? Moldovenii au ştiut întotdeauna cum să iasă din cele mai grele situaţii. Dacă statul ar avea grijă de țăranul nostru, Moldova ar putea deveni un adevărat colţ de rai”, mi-a spus Ion Soltan.

Sătenii aveau să-mi spună că cel mai greu pentru gospodărie a fost anul 2008, care a fost mai secetos decât anul de tristă faimă 1946. Atunci ferma de lapte-marfă a rămas practic fără nutreț. Și toată iarna-primăvara până la iarbă verde ”Kamaz”-ul gospodăriei aducea o dată la două zile  fânaj de undeva din raionul Sângerei. Ferma a fost salvată şi există și azi.

L-am întrebat, de ce, totuşi a rămas la Pohrebeni?

“Aici m-am înţeles cu oamenii din comună, m-am format ca specialist şi conducător. Dacă Dumnezeu mi-ar da posibilitatea să iau viața de la început, tot la Pohrebeni aş reveni”, ne-a răspuns dumnealui.

 

S-a gândit mai întâi de toate la oameni

Ion Soltan, de când lucrează în Pohrebeni, tot timpul s-a gândit la oameni și la îmbunătățirea condițiilor de muncă, spune Veaceslav Godoroja, primarul comunei, care anterior a lucrat brigadier și inginer-șef în gospodărie. Fiind numit inginer-șef, dl Soltan a instalat încălzire în boxele pentru reparația tehnicii, apoi a modernizat cantina mecanizatorilor și a avut grijă ca aceștea să aibă hrană caldă de trei ori pe zi.

Deja în condițiile actuale, când liderii agricoli se străduie să simplifice cât mai mult sectoarele de producție, Ion Soltan a înfiinţat încă o fermă, de procine, să asigure sătenii cu prăsilă. Iar anul acesta a venit cu o nouă inițiativă – a dublat plata în natură la cotă până la 900 kg de cereale și floarea soarelui, a mai adăugat primarul.

 

Cuvânt

despre coleg

Nicolae Cotlău, directorul SRL ”Brânzeni–Agro”, Teleneşti: Întotdeauna am fost impresionat de acest om cumpătat şi specialist cu o intuiţie rară, un bun cunoscător al domeniului în care activează. Știu că la moment are nişte probleme şi îi doresc să le depăşească mai curând şi cu succes. Toți acești ani societatea a lucrat în condiții deloc simple și mai continuă să lucreze!

Boris Răileanu, directorul SRL ”Giurgești-Agro”, s. Zorile, Orhei: Ion Soltan este cel mai bun prieten al meu, pe sprijinul căruia mă pot bizui. Când am probleme, la dânsul mă adresez, fiind convins că mă va ajuta. Niciodată nu am dat greș urmând povețele lui. Agricultura în cadrul unei gospodării colective presupune şi responsabilitate colectivă. Din păcate, la noi de cele mai multe ori de succese beneficiază toţi, iar când e greu responsabilitatea cade pe conducător.

Sergiu Muravschi,  preşedintele  organizaţiei teritoriale Orhei a Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova: Ion Soltan este unul din cei mai buni specialiști şi lideri în agricultura din zonă, cu o experiență extraordinară în domeniu, inclusiv cum în condiţiile noastre se poate face o agricultură performantă. Sătenii au crezut întotdeauna în dumnealui, credință care nu poate fi zădărnicită cu nimic.

Alexei Ivanov, directorul SRL ”Vindex-Agro”, s. Mălăiești, Orhei: Un om dedicat în totalitate agriculturii și, prin urmare, iubit de Ceruri. Or, altora veșnic le este puțin, nu și lui. Ion Soltan s-a gândit întotdeauna nu la sine, dar la gospodărie, la consăteni. Pe asemenea oameni se mai ţine agricultura din Moldova.

Mihai Zavtur, directorul SRL “Surinmih”, comuna Lalova, Rezina: Suntem vecini cu Pohrebenii. Ne cunoaştem cu dl Soltan încă de pe timpul colhozurilor. Până astăzi ne sfătuim, ne ajutăm, înţelegându-ne din jumătate de cuvânt. Eu nu cunsoc un alt om atât de modest ca Ion Soltan. Unii lideri, demnitari, funcţionari de la noi în doar câţiva ani, având venituri oficiale destul de modeste, s-au pricopsit cu averi de invidiat. Ion Soltan de aproape cinci decenii locuieşte într-o casă modestă repartizată încă de colhoz, n-are bogăţii, toată viaţa şi-a consacrat-o gospodăriei în care a muncit şi continuă să-şi facă datoria. Dacă ar fi pe dreptate, pohrebenenii ar trebui să-i ridice monument lui Ion Soltan.

Vitalie Ciobanu, consultant la OT a FNFM Orhei: ”Ca Ion Soltan, cu regret, în agricultura din Moldova avem foarte puţini oameni. Şi mai problematic este faptul că asemenea personalităţi la noi nu sunt apreciate la justa lor valoare…”

Captură imagine Sergiu Dobândă

            Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker