EvenimenteTelenești

Armoniile toamnei teleneștene

Duminică, la Teleneşti, buciumurile au vestit o nouă sărbătoare, care va lua locul Zilei Roadei, Zilei Vinului și Toamnei de Aur – aceasta se va numi ”Armoniile Toam-nei Teleneștene”. Încadrate de splendidul decor autumnal, şi-au făcut loc în centrul oraşului „Gospodării ţărăneşti”, „Case mari”, tarabe ale meşterilor populari. Frumuseţea, bogăţia materială şi, mai ales, spirituală ce domnea aici nu poate fi redată în cuvinte.

Alaiuri de artişti amatori îşi etalau talentul şi costumele, gospodinele – iscusinţa culinară, gospodarii – priceperea de a face un vin bun şi a creşte roade bogate, meşterii şi meşteriţele – covoarele, ţoalele, prosoapele, broderiile, vestimentaţia, obiectele de artă populară aplicată, lucrările în lemn şi ceramică, în lozie, tablourile etc., etc. 15 primării, mai multe firme, instituții din sate și din centrul raional au susţinut acest frumos festival.

Diana Dicusară,  specialistă la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, prezentă la serbare, şi-a exprimat încrederea că, atâta timp cât se depune suflet în manifestaţii de un asemenea nivel înalt, tradițiile pe această palmă de pământ vor cunoaşte continuitate.

Constantin Ciobanu, primarul de Chiștelnița, ne-a dec-larat că salută noua sărbătoare raională: ”Este un concept care, cu siguranță, va prinde rădăcini. Ceea ce am avut mai bun am adus aici – fructe, legume, vin din podgoriile noastre,  dar și un colectiv artistic”, a remarcat primarul.

Victor Pânzaru, poetul de la Mândra, a rămas impresionat de mulțimea de copii de la Școala de arte din Telenești care şi-au potrivit şevaletele şi desenau de zor frumuseţile toamnei. Svetlana Caprian, directoarea instituției, ne-a relatat că discipolii școlii au avut cel mai mult de lucru la pregătirea sărbătorii, aceștea decorând mai multe panouri, inclusiv porțile stilizate de la intrarea pe piaţa unde s-a desfăşurat serbarea. Tinerii pictori, de asemenea, şi-au expus lucrările pentru public şi .

În scenă au evoluat colective artistice de maturi şi copii de la căminele de cultură din raion.

Pavel Casian, șeful Direcției Cultură Telenești a remarcat că sărbătoarea a reușit:

”Ne-am zis să înnoim noțiunea de sărbătoare a toamnei, unde bucuria roadelor din acest anotimp extraordinar ar fi condimentată cu multă muzică și dans popular. Am avut oaspeți din România, ansamblul de copii ”Lira” din Toplița, județul Harghita,  un colectiv de la căminul de cultură din Ciocâlteni, care au bucurat nespus publicul nostru”, ne-a relatat dl Casian.

                                                                                                       Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker