Centenarul Marii UniriEvenimenteTelenești

Pedagogi și elevi din Telenești și Toplița au evocat Centenarul Unirii

În perioada 26-28 octombrie, Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”  din  Telenești a găzduit prietenii de parteneriat din comuna Toplița, județul Harghita și anume de la  Școala Gimnazială „Miron Cristea”, în frunte cu dna  directoare Anda Elena Ianoși, coordonatoare de proiect, alți pedagogi și un grup de elevi.

Aici s-a desfăşurat cea de-a patra sesiune a proiectului „Ambasadorii limbii și literaturii române”. Totodată, oaspeţii şi gazdele au realizat al doilea proiect – “Tineret transilvan 2018 – idealuri și perspective”, condus de către  dl Doru Viorel Ciubâcă, însoțit de membrii orchestrei  ”Lira”, care a evoluat nu numai la liceul din Telenești, dar și în cadrul festivalului ”Armoniile toamnei teleneștene”.

Dna directoare Anda Elena Ianoși a relatat pentru ”C” că proiectul a fost inițiat de către Asociația Învățătorilor Harghiteni și este dedicat Centenarului Unirii. „Aceasta e a patra activitate, ne-am deplasat de data asta la Teleneşti. Suntem bucuroși că ne aflăm aici, unde ne bucură frumusețea portului popular, a limbii române vorbite. Am venit 15 persoane, dintre care 7 elevi, restul cadre didactice, fiecare cu o sarcină în cadrul proiectului. O inspectoare din cadrul inspectoratului Județean de Învățământ Harghita ne-a făcut cunoștință cu cadrele didactice de la Liceul ”Lucian Blaga”. astfel am găsit că este bine să păstrăm această legătură”.

Dl Doru Viorel Ciubâcă ne-a relatat la rândul său că învățătorii de la Toplița au ținut prelegeri în fața elevilor de la Telenești:

”Am vorbit despre înaintașii noștri: Miron Cristea, primul patriarh al Românei, al cărui nume îl poartă școala gimnazială; Ferdinand Întregitorul și Ioan Sălăjan, actualul mitropolit de Timișoara și Sălaj. Noi am iniţiat proiectul ”100 de artiști pentru centenar”, adresat românilor din R. Moldova, Ucraina și Valea Timocului, activitate primită bine aici la Telenești. Este important să implicăm tineretul spre a face și un pic de educație patriotică, să reflectăm asupra trecutului, să conștientizăm ceea ce a fost bun, acest eveniment de 100 de ani ai Unirii să ne găsească împreună. Nu venim să impunem, dar avem de învățat multe de la dumneavoatră”- a remarcat dl Ciubâcă.

Dna Raisa Pinteac,  profesoară  la  Liceul ”Lucian Blaga” ne-a relatat că a fost o reîntâlnire de sensibilizare a sufletelor:

”Activitatea de amploare a cuprins repertoriul elevilor din ambele instituții de învățământ: cântece, poezii patriotice și creații proprii. A fost o adevărată sărbătoare dedicată Centenarului Unirii cu genericul “Uniți în cuget și simțiri”.

Ion Cernei

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker