SocialȘoldănești

9 ani de închisoare pentru trafic de personae în scop de exploatare prin muncă

Prin sentinţa Judecătoriei Orhei, sediul Şoldăneşti Feodor Gore a fost recunoscut vinovat şi condamnat la 9 ani de închisoare cu ispăşirea pedepsei în penitenciar de tip închis şi privarea de dreptul de a exercita activitate de intermediar privind angajarea în muncă pentru un termen de 5 ani. Drept motiv pentru această sentinţă a servit săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 165 alin.(2) lit. b) Cod Penal – trafic de persoane în scop de ex-ploatare prin muncă.

Campanie naţională de luptă împotriva traficului de fiinţe umane

Săptămâna trecută în R. Moldova s-a desfăşurat ediţia a V-a a Campaniei naţionale de luptă împotriva traficului de fiinţe umane. În cadrul evenimentului de lansare a Campaniei Viorica Dumbrăveanu, viceministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei a menţionat că în anul trecut, prin intermediul Sistemului Național de Referi-re (SNR) a fost consolidată o verigă operațională în asistența victimelor traficului de ființe umane (TFU) – echipele multidisciplina-re teritoriale (EMT) care identifică, asistă și referă beneficiarii. SNR a oferit asistență pentru 98 de victime ale traficului de ființe umane, dintre acestea, 45 femei, 30 bărbați și 23 minori.

Totodată, pentru victimele și potențialele victime ale traficului de ființe umane, prin sistemul integrat de servicii sociale au fost dezvoltate și activează două centre cu specializare înaltă și alte opt centre specializate cu statut regional menite să presteze servicii persoanelor care se confruntă cu probleme de acest gen.

Traficul de fiinţe umane constituie o încălcare a libertăţii şi demnităţii individuale şi este o formă gravă de infracţiune, care are consecinţe majore asupra vieţii şi sănătăţii omului, reprezintă o ameninţare la securitatea şi dezvoltarea durabilă a societăţii contemporane, precum şi un pericol transnaţional.

Conform datelor statistice, în ultimii ani este în creştere numărul de victime exploatate în interiorul ţării şi în unităţile administrativ-teritoriale din partea stângă a Nistrului. Şi asta pentru că încă mulţi cetăţeni nu cunosc condiţiile reale de pe piaţa muncii din ţările de destinaţie, precum şi riscurile legate de migraţia şi angajarea ilegală la muncă peste hotare.

Exploatarea prin muncă  cel mai des se practică în sectorul agrar

Cel mai des pentru exploatarea prin muncă este ales sectorul agrar. Drept dovadă serveşte şi cazul descris în acest articol. În procesul anchetei judiciare, instanţa a stabilit, că Fiodor Gore, în interes material, urmărind scopul de exploatare prin muncă, prin înşelăciune, promiţând salarii bune, în decembrie 2013, i-a recrutat pe cetăţenii Vasile Popa şi Petru Donică la muncă în s. Krâlova, reg. Voronej, Federaţia Rusă. Tot dânsul a organizat plecarea acestora, le-a perfectat paşapoarte, în baza cărora le-a procurat bilete de călătorie până la destinaţie.

În continuare, sub pretextul punerii la evidenţă şi perfectării documentelor, le-a confiscat documentele, lipsindu-i în acest mod de posibilitatea de a întrerupe lucrul la propria dorinţă.

Astfel, cei doi au fost constrânşi să muncească timp de mai multe luni la diverse lucrări agricole, în special la curăţirea pomilor fructiferi în condiţii minime de trai, fără a fi remuneraţi corespunzător. Mai mult, după cum a stabilit instanţa, Vasile Popa a fost ameninţat şi maltratat fizic, ambilor angajaţi li s-a reținut o parte  din plata ce li se cuvenea, lui V. Popa 6500 lei, iar lui P. Donică – 2500 dolari SUA (32643 lei). Aceste fapte au şi fost puse de judecător la baza sentinţei pronunţate.

Apropo, în cadrul Procuraturii există „Linia Verde Antitrafic”, care poate fi utilizată apelând la numărul de telefon mobil +373)69999021 şi email-ul antitrafic@procuratura.md. Utilizând această linie, potenţialele victime ale traficului de fiinţe umane ar putea evita multe probleme.

 

Ion Mârza, procuror în Procuratura raionului Şoldăneşti

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker