CUVINTUL.MD

Devoratorul de trupuri…

Când crima organizată concrește cu structurile de stat, apare mafia. Așa scrie în cărțile de specialitate. În limbaj simplu, ierarhic, crima organizată e inferioară mafiei. De exemplu, sunt grupări de crimă organizată specializate în traficul cu mașini furate. Altele întrețin laboratoare clandestine pentru proce-sarea drogurilor, imprimerii clandestine pentru contrafacerea banilor, răpesc persoane pentru răscumpărare, organizează jafuri, fac trafic cu fiinţe umane (toate astea sunt în trecut)… Acestea sunt activități ale grupărilor de crimă organizată.

 

În tot ceea ce se întâmplă astăzi în Moldova se văd amprentele mafiei. Iată care sunt caracteristicile mafiei conform cărților de specialitate. Citim și ne gândim la Moldova de azi:

În cadrul grupărilor de crimă organizată, la fel ca și în cadrul mafiei, nu există iertare. Cel ce greșește sau refuză să execute ordinele nu poate miza pe clemență. Regulă de bază: liderul grupării se bucură de o autoritate deosebită în rândul membrilor acesteia, în majoritatea cazurilor având drept de veto asupra vieții sau morții membrilor. Deci, e ridicol să se discute despre democrație în cadrul unei organizații mafiote.

Alte detalii relevante extrase din cărțile de specialitate:

O grupare de crimă organizată nu poate avea doi lideri. Se vânează și se anihilează reciproc. De regulă, în cazul grupărilor de crimă organizată, aceștia se lichidează fizic. În cazul mafiei, care controlează justiția și instituțiile de forță, se merge pe o formulă mai „umană” – condamnarea în cadrul unor „procese de judecată” mimate, netransparente, „cu ușile închise” cu distrugerea morală ulterioară, între pereții pușcăriei, a celui încarcerat. Nici liderul grupării de crimă organizată, nici liderul mafiei nu are nevoie de „parteneri pe termen lung” și nici de „martori care știu prea multe”, așa că el și-i devorează – face ca ei să dispară sau să nu mai conteze (vezi cazul Filat (PLDM), Ghimpu (PL), Usatâi („PN”) – la nivel politic / Țopa, Platon și alții – la nivel economic).

La nivelul justiției e și mai interesant. Și actual.  Este vorba de dosarul celor 5 judecători reținuți zilele acestea:

Tot ea a obligat Agenția Proprietății Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la „Moldexpo” pe care este amplasat sediul televiziunilor care deservesc astăzi PD. Moscalciuc a examinat și o cauză civilă prin care Plahotniuc solicita despăgubire morală de aproape un milion de lei de la oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa.

Și, desi sunt conștienți că vor fi devorați, mulți preferă în continuare să-i slujească. Mizează pe clemență. Se trezesc dimineața, dau perdeaua la o parte și se ițesc prin geam să vadă dacă n-au venit încă mascații. Merg la serviciu și mai slujesc o zi, de frică, mafiei.

Unii nu mai au cale de întoarcere. Sunt gata să facă orice pentru ca liderul grupării să-i lase în pseudo-libertate cât mai multe zile. Dar rolul lor scade pe măsură ce rămân tot mai puține zile până la alegeri. În curând, el nu va mai avea nevoie (de ei) de actuala majoritate parlamentară. Și nu e greu deloc să ne dăm seama cine dintre pitici va fi devorat următorul.

Iar strategia „pro-Moldova” a PDM țintește în ultimul „partener” al liderului grupării. Eșuând pe dreapta (pentru că dreapta presupune democrație, justiție și parteneriat sincer cu UE), democrații au pornit tacit tăvălugul peste socialiști. Vor să le fure din electorat. Deocamdată i-a deposedat de slogan. Socialiștii (prin gura lui Grigore Novac) spun că au sesizat asta, dar rabdă și ei și, probabil, cerșesc clemență… La fel cum au cerșit și alte victime-ex-parteneri.

Poate ar fi mai eficient să înceapă să pupe moaște? Să-și facă provizii de lumânări…?

NOTĂ 1: Crimă organizată este orice act antisocial de o gravitate deosebită care pune în pericol ordinea publică şi siguranţa naţională, ce cuprinde activităţile ilegale ale unui grup format din mai multe persoane, cu legături de tip ierarhic sau relaţii personale, care permite liderilor lor să realizeze profituri sau să controleze teritorii ori pieţe interne şi/sau străine, prin violenţă, intimidare ori corupţie atât pentru sprijinirea activităţii criminale, cât şi pentru penetrarea economiei naţionale.

NOTĂ 2: Mafia este o articulaţie a puterii – o metamorfoză a puterii, dar şi o patologie a puterii. Mafia se dezvoltă datorită slăbiciunii instituțiilor statului.

 

Vitalie Călugăreanu, DW

Exit mobile version