Social

Persoanele arestate în baza art. 185 alin. (1) din CPP vor fi eliberate în cel mai scurt termen

Persoanele arestate în baza art. 185 alin. (1) din Codul de procedură penală trebuie să fie eliberate în cel mai scurt timp. Magistrații de la Curtea Constituțională au declarat neconstituțională această prevedere a legii, având la bază două sesizări depuse de judecătorul Victor Sandu și un grup de deputați din Parlament,  transmite bizlaw.md

Mai exact, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional textul ”și în cazul infracțiunilor care, au fost săvârșite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei sau nu au fost săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizație criminală, învinuitul, inculpatul nu a recunoscut vina în comiterea infracțiunii” din art. 185 alin. (1) din Codul de procedură penală.

În hotărâre se mai menționează că aceasta produce efecte juridice începând cu data de 17 august, iar persoanele în privința cărora a fost dispusă măsura preventivă a arestului în baza textului declarat neconstituțional trebuie puse în libertate în cel mai scurt termen de la pronunțarea acestei hotărâri.

Amintim că, recent, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede modificarea și completarea Codului de procedură penală. Deputații au decis să excludă textul care a fost astăzi declarat neconstituțional. Asta chiar dacă inițial și-au dorit completarea art. 185 cu un nou alin. (31), cu următorul conținut:

”Arestul preventiv nu se aplică dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

1) învinuitul, inculpatul a recunoscut vina în comiterea infracțiunii;

2) infracțiunile au fost săvârșite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice;

3) infracțiunile nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei;

4) infracțiunile nu au fost săvârșite de un grup criminal organizat sau o organizație criminală”.

Propunerea a fost exclusă, pentru că a provocat un val de nemulțumiri în rândul avocaților. Aceștia au precizat că ”este o încălcare a principiului constituțional – prezumția nevinovăției”.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker