Evenimente

Modul de achitare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului ar putea fi modificat

Procesul de stabilire, calculare şi plată a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă ar putea fi modificat. De altfel, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale propune, printr-un proiect publicat pentru consultări publice, modificarea şi a modului de acordare a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului.

Prin intermediul unei Hotărâri de Guvern, MSMPS propune ca decizia cu privire la prelungirea perioadei de aflare în incapacitate temporară de muncă (începând cu a 120-a zi şi a cazului de prelungire a concediului medical peste 180 de zile) să fie luată de către medicul de familie, fără necesitatea avizului Consiliului Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de Muncă, rolul acestuia fiind – constatarea gradului de dizabilitate, conform legislaţiei în vigoare. La fel, indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA, maladie oncologică se propun a fi stabilite, indiferent de durata stagiului de cotizare, reieşind din caracterul social al altor maladii.

Un aspect nou al proiectului constă în oferirea posibilităţii ca dreptul la indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului să fie realizat opţional, şi anume:

– de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la data împlinirii vârstei de 3 ani a acestuia, cu menţinerea schemei actuale de acordare şi plată a indemnizaţiei de creştere a copilului – în cuantum de 30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;

– de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului şi până la data împlinirii vârstei de 2 ani a acestuia, în cuantum de 60% – pentru primul an şi în cuantum de 30 % – pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opţiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de 2 ani – până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului nu se acordă. Scopul introducerii acestor opţiuni este promovarea măsurilor de dezvoltare a unor scheme motivaţionale şi de suport pentru părinţi, prin încurajarea revenirii acestora în câmpul muncii, iar obiectivul constă în concilierea vieţii de familie cu cea profesională în vederea asigurării implicării echitabile a părinţilor la creşterea şi educarea copiilor.  Totodată, în cazul în care mama sau tatăl copilului (beneficiari de indemnizaţie) se angajează ori îşi reia activitatea de muncă sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, plata indemnizaţiei lunare nu se suspendă până la expirarea acestui concediu, beneficiarul primind în acelaşi timp – indemnizaţia şi salariul.

Pentru definitivarea proiectului, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale solicită expunerea de propuneri şi comentarii pe marginea acestuia.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker