Social

Au transformat un seminar de rutină în festival

Seminarul cu genericul ”Dor de baștină”, organizat la Gimnaziul ”Vasile Anestiade” din Sărătenii Vechi cu concursul elevilor, cadrelor didactice, dar și meșterilor populari din localitate, a fost o manifestare culturală de excepţie.

 

Evenimentul a întrunit un spectacol literar-artistic pregătit de artiștii amatori din localitate și de elevi, expoziții ale mesterițelor populare, dar și o întâlnire de suflet cu familia Sava-Dărănuță de la Mândrești. Tamara Mârza, conducătoarea cercului ”Meșteșuguri și creație populară” de la gimnaziu ne-a relatat că, de fapt, este vorba de un festival la prima ediție cu genericul ”Dor de baștină”.

”Ca element inovațional în activitatea cercului nostru, am decis să transformăm un simplu seminar într-o acţiune de anvergură mai mare, invitând şi o familie de oameni talentaţi cu rădăcini din Sărăteni. Este vorba de familia lui Ștefan Sava, rapsod de la Mândrești şi soția sa Ana, însoţiţi de fiica lor, poeta Diana Sava-Dărănuță şi de nepoţi. Dna Ana își trage rădăcinile din Sărăteni și un timp dumneaei a lucrat aici bibliotecară, iar pe dl Ștefan satul îl aprecia inclusiv pentru picturile pe care le făcea. După ce s-au mutat la Mândreşti n-au întrerupt legătura cu baştina”, ne-a relatat dna Mârza.

Ștefan Sava este cunoscut în raionul Telenești ca un muzicant extraordinar și un pictor talentat. La Mândrești a lucrat mecanic, dar totodată confecționa şi cânta la diferite instrumente muzicale, picta. Cu timpul, Ștefan Sava și-a creat renumele de om–orchestră, pentru că poartă într-o geantă-diplomat zece instrumente, la care interpretează melodii cu o deosebită măestrie.

Diana  Sava-Dărănuță  a răspuns la multe întrebări ale publicului, a citit din versurile sale şi a interpretat melodii din repertoriul celebrului cuplu Doina și Ion Aldea-Teodorovici în duet cu Adrian Livițchi,  conducător de cerc la Casa de Creație a Copiilor din Teleneşti. 

”Am primit cu bucurie invitația cadrelor didactice și elevilor din Sărătenii Vechi. Acest festival are menirea să promoveze talentele din partea locului, dar și să mențină vie legătura între generaţii”, a menționat poeta. 

Mihai Midrigan, directorul-interimar al Gimnaziului Sărătenii Vechi a precizat: ”Nu întotdeauna activitățile culturale, chiar dacă avem ce demonstra, reușesc. Dar festivalul ”Dor de baștină”, prin angajarea plenară a elevilor și pedagogilor în organizarea şi desfăşurarea lui, a demonstrat că putem face lucruri frumoase. Spectatorul a rămas mulţumit”, a spus dl Midrigan.

Olga Gherman, directoarea Casei de Creație a Copiilor din Telenești și Rodica Bârsan, directoarea Muzeului  de Istorie și Etnografie din localitate au înmânat diplome meșterilor populari și artiștilor amatori.

”Vom promova ideea acestui festival și în alte instituții din raion. Este o inițiativă foarte interesantă”, a remarcat dna Gherman.       

În imagine: Familia Sava-Dărănuţă a impresionat audienţa nu doar cu talentele sale, dar şi cu portul popular de o frumuseţe şi o fineţe rare.

     

Ion Cernei                                                                

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker