OrheiSocial

Invitaţie în satele Rezervației “Orheiul Vechi”

„Satul meu – leagăn de poveste” – astfel este întitulată broșura cu texte și desene ale copiilor din localitățile Rezervației cultural-naturale “Orheiul Vechi”, editată, recent de Mișcarea Ecologistă din Moldova (MEM). Aceasta conține lucrările a 16 elevi (clasele gimnaziale) din opt localități – Trebujeni, Furceni, Ivancea, Mașcăuți, Marcăuți, Susleni, Holercani și Piatra, câștigători ai premiului I la concursul de creație „Potenţialul cultural şi natural al localităţii – mândria satului”. Concursul a fost desfășurat de MEM, în cadrul proiectului „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a Rezervației”, implementat cu suportul Serviciului Silvic al Statelor Unite ale Americii (US Forest Service).

 

Scopul concursului a fost de a crește gradul de cunoaștere și atașament al tinerilor din arealul Rezervației “Orheiul Vechi” față de potențialul localității de baștină. Lucrările incluse în culegere reprezintă o invitație pentru cititori de a vizita și de a descoperi cele mai frumoase locuri cu care se mândresc copiii din localitățile amplasate în arealul Rezervației.

„Acest colțișor de rai, Ivancea, este înconjurat de codri şi este mereu învăluit de un aer curat, proaspăt, de pădure, mult tămăduitor. Localitatea este vizitată de mai mulți turiști. Oamenii satului sunt deosebit de generoși și buni la suflet”, scrie în lucrarea ei Daniela Spătari, elevă a Gimnaziului Ivancea.

„Cât cuprinzi cu ochii – împrejurimi pitorești, încântătoare, dealuri cu pante domoale, cu podișuri și culmi întinse, cu văi și vâlcele coborând cătinel spre lunca Nistrului. Uneori, când privesc în jur, am impresia că sunt într-o poveste, admirând frumusețea și armonia priveliștilor mirifice ale baștinei mele”, remarcă Vlada Sandu, elevă la Liceul Teoretic Holercani.

„Eu cred că satul nostru este atractiv, deoarece este foarte frumos – atât prin oamenii care îl locuiesc, cât şi prin natura ce-l înconjoară. Desigur, nu poți cuprinde totul într-o singură zi, precum nici descrierea acestei comori nu poate încăpea doar pe o coală de hârtie”, menționează Tatiana Guja, elevă la Gimnaziul „Vasile Lupu” din Susleni.

Succesul concursului „Potenţialul cultural şi natural al localităţii – mândria satului” se datorează implicării și dedicației profesorilor care au ghidat copiii în realizarea lucrărilor, cărora MEM le exprimă recunoștință. Este vorba despre Sergiu Suvac, Gimnaziul Ivancea; Ludmila Buzilă, Gimnaziul Trebujeni; Irina Gașper, Gimnaziul Furceni; Viorica Sârbu, Gimnaziul Piatra; Elena Carțân, Gimnaziul “Ioan Sârbu”, Mașcăuți; Maria Bodean și Ana Popușoi, Liceul Teoretic Holercani; Oleg Bejan, Gimnaziul Marcăuți; Mariana Soltan, Gimnaziul „Vasile Lupu”, Susleni.

„Implicarea tinerei generaţii în cunoaşterea profundă a potenţialului natural şi a monumentelor culturale prin activităţi practice este un factor foarte important, iar promovarea programelor educaţionale pentru tineri şi maturi este un domeniu prioritar al Mișcării Ecologiste din Moldova, dar și al US Forest Service – o instituţie multifuncţională, care pe lângă activităţile sale de bază de gestionare a pădurilor şi a ariilor protejate din SUA, promovează multe alte activităţi ecologice, turistice şi culturale”, se menționează în deschiderea broșurii „Satul meu – leagăn de poveste”.

Ecopresa.md

Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației”, realizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu sprijinul Serviciului Silvic al SUA (US Forest Service).

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close