RezinaSocialȘoldănești

Victor Palii: Toate problemele R.Moldova au la bază corupția ce domină în Parlament, Guvern, justiție

Victor Palii s-a născut la 1 februarie 1949 în satul Olişcani, raionul Rezina (în prezent raionul Şoldăneşti). A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. E. Repin” (în prezent Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală”) din Chişinău. Timp de peste 40 de ani activează la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Bălţi: pictor-decorator-şef, pictor-scenograf şi pictor-scenograf-șef (din 2005 până în prezent). Membru şi preşedinte al filialelor Bălţi a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova (UAPRM) şi Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM).

Distincţii: „Lucrător Emerit al Culturii”, „Maestru în Artă”, Premiul „Mihai Grecu” al UAPRM, Diploma Fundației „Regizorul Pânzaru”, Premiul Senatului UNITEM pentru merite deosebite în dezvoltarea artei teatrale (2009).

A realizat scenografia la peste 50 de spectacole pentru teatre din Republica Moldova, România, Ucraina, Federaţia Rusă. A colaborat cu regizori consacrați ca: Anatol Pânzaru, Veniamin Apostol, Mihai Volontir, Ion Ciubotaru, Vasile Hariton (Constanța, România), Leonid Ciubotaru, Nicu Ursu ș.a.

A semnat lucrări de pictură și a participat la vernisaje municipale și republicane de grup și personale.

 1. Domnule Victor Palii, ce subînţelegeţi Dumneavoastră prin noţiunea “acasă”?

– În primul rând, comuna Olișcani, raionul Rezina (azi Șoldănești), unde m-am născut şi am copilărit.

 1. Cine V-a predat primele lecţii care V-au marcat caracterul şi viitorul?

– Desigur, părinţii (cei 7 ani de-acasă), pe care apoi le-au completat învăţătorii de la şcoala din sat şi de la Şcoala republicană de arte plastice.

 1. Ce ştiţi despre părinţii şi buneii Dvs., locul şi rolul lor în viaţa comunităţii natale?

– În pofida regimului socialist cu ateism, comuniști, colhozuri, bunicii și părinții mei și-au păstrat verticalitatea, cumsecădenia, credința. Eu mă mândresc cu ei.

 1. Cum apreciaţi schimbările care au avut loc la baştină în ultimele decenii?

– Dezastru. Case părăsite, sat fără perspectivă, aproape fără tineri și copii, cu oameni lipsiți de identitate, străini valorilor naționale, îndepărtați de sfaturile părinților și înstrăinați de suferința acestui popor.

 1. Care ar fi, în opinia Dumneavoastră, căile reale de redresare a situaţiei din Republica Moldova?

– Un popor fără identitate, chiar dacă are o orânduire statală, nu are viitor. Sper totuși că peste câteva decenii, poate și mai repede, mentalitatea poporului nostru se va schimba în urma contactului cu țările civilizate.

 1. Dacă ar fi cazul de înveşnicit cumva, în istoria localităţii natale, unele personalităţi din partea locului, cine, credeţi, ar merita această onoare?

– Onoarea de a fi înveșniciți o au o serie de personalități cum ar fi: academicianul Vasile Micu, economistul și omul politic Ion Ustian, ex-președinte al Sovietului de Miniștri din RSSM, pictorii Gheorghe Munteanu și Ion Daghi, politicianul Teofil Ioncu, membru al „Sfatului Țării” etc.

 1. Când Vă amintiţi de anii copilăriei şi adolescenţei, ce evenimente şi nume Vă revin mai întâi în memorie?

– Evenimentul epocal: zborul lui Iuri Gagarin în cosmos; prima excursie cu autocarul, prima călătorie cu trenul etc.

 1. Ce calităţi preţuiţi îndeosebi la prietenii Dumneavoastră?

– Sinceritatea, verticalitatea, onestitatea.

 1. Consideraţi că V-aţi realizat în viaţă?

– Parțial. Din cauza lipsei de condiții o cotă mai înaltă de reușită nu a fost posibilă.

 1. Cine şi cum V-a ajutat să Vă atingeţi scopurile?

– Pedagogii extraordinari de la școala din sat și de la Şcoala de Arte Plastice „I.E. Repin” (azi „Al. Plămădeală”) din Chișinău, apoi colegii de la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălți în persoana domnilor Victor Pușcaș, Gheorghe Munteanu, Mihai Vo-lontir, Anatol Pânzaru etc.

 1. Dacă Bunul Dumnezeu V-ar oferi ocazia să mai trăiţi o dată un moment din viaţa Dvs., pe care l-aţi alege?

– Fără nicio îndoială aş alege tot același drum.

 1. Cu ce se mândreşte îndeosebi cetăţeanul şi omul de cultură Victor Palii?

– Cu familia total artistică: și soția, și fiica, și nepoțica  –  toate pictorițe.

 1. Care este cea mai mare dorinţă neîmplinită a Dvs.?

– De a vizita cele mai mari Muzee de Artă din lume: „Luvrul” din Paris, „Prado” din Madrid, „British Museum” din Londra, „Metropolitan” din New York, Galeria din Dresda, Muzeul din Vatican. Pe cele din Sankt Petersburg („Ermitajul”, „Muzeul Rus”) și din Moscova (Muzeul de Artă „A.S. Pușkin” și „Tretiakovka”) le-am vizitat nu o dată.

 1. Peste două decenii nu mai contenesc discuţiile controversate în jurul denumirii limbii oficiale, a istoriei R. Moldova. Cine, credeţi, ar putea şi ar trebui să pună punct în aceste dispute?

– Lichidarea ignoranței trebuie să fie însoțită de oprobriul majorității poporului șarlatanilor, oportuniștilor gen Iurie Roșca, Vasile Stati, Marian Lupu, Igor Dodon, Vlad Bătrâncea, Victor Stepaniuc etc., care în goană după voturi  susțin minciuna crasă.

 1. Care sunt principiile de viaţă ale cetăţeanului şi omului de cultură Victor Palii, peste care nu se poate trece în nici un caz?

– Datoria față de familie și Țară.

 1. Colegii, prietenii V-au trădat vreodată?

– Din păcate, cam jumătate dintre ei m-au trădat.

 1. În opinia Dvs., fără de ce un om nu poate să fie fericit?

– Fără credință, fără sănătate. Fără dragoste nici cel mai bogat om nu poate fi fericit.

 1. Aţi făcut în viaţă şi politică?

– Nu. În primul rând, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova nu este politică, ci politicianism, ceea ce este cu totul altceva. Politica este implicarea cetățeanului în treburile Cetății. O datorie nobilă. Pe când politicianismul este implicarea cetățeanului în jefuirea țării și a locuitorilor ei.

 1. Ce apreciaţi şi ce nu vă place în politica promovată de autorităţile de la Chişinău din ultimele decenii?

– Dezaprob, cu mici excepții, politica promovată de guvernanții R. Moldova.

 1. Cine, credeţi, ar putea scoate Moldova din actuala mocirlă politică, economică şi socială?

– Din păcate, azi nu aș putea numi niciun salvator al neamului.

 1. Credeţi în viitorul ţării cu numele Republica Moldova?

– E o întrebare retorică. Un stat creat artificial nu poate să se dezvolte pe un făgaș firesc. O singură soluție – vectorul european. Bună, rea – tertium non datur.

 1. Care circumstanţe au jucat rolul hotărâtor în formarea familiei Palii?

– Dragostea.

 1. Conturaţi un portret al familiei Dvs.

– O familie cu respect față de Dumnezeu, de aproapele nostru. O familie unde domină stima, dragostea și angajamentul din partea ambilor soți. Noi nu ne admirăm unul pe altul, ci privin spre o singură direcție, cea a frumosului.

 1. Cu ce preferaţi să vă ocupaţi în timpul liber?

– Îmi place să fiu în sânul naturii. Pescuitul este modul în care mă relaxez și îmi petrec cel mai mult timp liber. O altă pasiune este lectura. Prefer îndeosebi cărțile despre artă, despre viața și activitatea marilor creatori ai frumosului.

 1. În casa familiei Palii care bucate şi băuturi sunt preferate?

– Sărmăluțele, răciturile, mămăliguța cu jumere. Și, desigur, vinul de casă. Toate acestea consumate în compania unor prieteni la cataramă.

 1. Descrieţi câteva momente cruciale din viaţa Dvs.

– Serviciul în rândurile Armatei Sovietice, în Belarus, timp de doi ani, care mi-au părut un veac. Un alt episod: Siberia cu Surgut, Hantî-Mansî, unde m-am autoexilat să câștig o bucățică de pâine, fiindcă acasă, cu salariul meu de „Maestru în artă”, cu mare greu îmi puteam achita doar serviciile comunale…

 1. În opinia Dvs., care sunt cele mai stringente probleme specifice pentru educaţia şi cultura din R.Moldova?

– Educația patriotică, omisă completamente în Codul Educației. Un salariu decent ar stopa exodul populației, în temei, cei mai buni specialiști în toate domeniile economiei naționale, din Moldova.  Toate problemele R.Moldova au la bază corupția ce domină în Parlament, Guvern, justiție etc.

 1. Credeţi că R. Moldova are şanse să se integreze în Comunitatea Europeană?

– Sper.

 1. Una din problemele-cheie ale Moldovei este soluţionarea diferendului transnistrean. Cât de real este acest obiectiv?

– Așa-zisa moldavskaia pridnestrovskaia respublika e cuiul lui Pepelea bătut de Moscova în trupul R.Moldova.  Deșteptarea poporului ucrainean, sancțiunile impuse de America și UE constituie o mare șansă de a face ca Rusia să nu mai poată întreține acest focar de război la granița cu NATO.

 1. Ce aţi mai vrea să transmiteţi cititorilor CUVÂNTUL-ui?

– Urez tuturor cititorilor săptămânalului CUVÂNTUL să fie sănătoși, să rămână în continuare fideli acestei minunate publicații. Să-și iubească plaiul. Să nu uităm că patriotismul începe de la casa, satul, țara în care ne-am născut. De la limba în care vorbim și citim. Fie ca bucuria să vă inunde casele de-a lungul întregii vieți! Cu mult drag, Victor Palii.

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker