RezinaSocial

Uniunea Europeană a finanțat renovarea școlilor de șah la Râbnița și Rezina Turneu între copiii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Copii din Râbnița și Rezina își dezvoltă gândirea analitică la școlile de șah, renovate de UE. Cele două instituții au fost modernizate grație unui proiect unic „Șahul fără frontiere”, implementat de Federația de Șah a Moldovei. Investiția Uniunii Europene în acest proiect se ridică la 110 mii euro și a fost acordată în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Duminică, școlile au găzduit turnee cu participarea copiilor de pe ambele maluri ale Nistrului și au fost vizitate de reprezentanții UE și PNUD.

Școala de șah din Rezina activează în incinta Liceului Teoretic „Alexandru cel Bun”, instituție în care învață peste 900 de copii. Deschiderea școlii de șah a fost mult așteptată de copii și părinți. Numărul de solicitări era mare, însă instituția nu dispunea de un spațiu amenajat și nici de cadre.

„Vă felicit pentru că ați ales să jucați șah! Șahul nu este doar un joc distractiv – este, de asemenea, un exercițiu excelent pentru a vă ajuta creierul să se dezvolte și pentru a cultiva o serie de alte abilități importante,  care vă vor ajuta mai târziu în viață”, a spus Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct UNDP Moldova.

Școala de șah din Râbnița crește campioni europeni. Ilia Martinovici, deținătorul titlului de campion european în 2015, este unul dintre discipolii săi. Ca și toți elevii și antrenorii, tânărul este încântat de felul în care arată acum școala. Acum un an, un antrenament însemna frig pe timp de iarnă, sau zăpușeală – vara.

Ambele școli au fost reparate, dotate cu mobilier, echipament și manuale de specialitate. Acestea sunt accesibile pentru persoanele cu nevoi speciale. Lecțiile de șah sunt gratuite. Antrenorii au beneficiat de instruiri specializate.

„Este un proiect unic și ne bucurăm că am beneficiat de sprijin european pentru a-l realiza. Ambele centre pot găzdui competiții de nivel național. Sunt sigur că prin competițiile comune vom spori încrederea între cele două maluri ale Nistrului”, a spus Serghei Bargan, reprezentantul Federației de Șah a Moldovei.

Școlile de șah din Rezina și Râbnița se numără printre cele 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali în proiecte comune.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker