Social

Centrul de Educație a Adulților – promotor al activismului civic

În perioada iunie-noiembrie 2017, un grup numeros de locuitori ai satelor Țareuca, Țahnăuți și ai orașului Rezina au beneficiat de un ciclu de instruiri pe diverse teme în cadrul proiectului „Centrul de Educație a Adulților – promotor al activismului civic în comunitate”. În incinta Bibliotecii Publice Țareuca și Bibliotecii Publice „Afanasie Talpă” Țahnăuți au fost înființate două Centre de Educație care creează oportunități pentru educația nonformală a adulților, ceea ce înseamnă libertatea gândirii, diversitatea de opinii, creativitate, comunicare, toleranță, crearea unui spațiu favorabil pentru fiecare dintre noi.

 

Împlementarea proiectului a fost posibilă datorită parteneriatului încheiat între AO „Nufărul”, președintă Liuba Stavinschi și APL Țareuca, primar Mihail Olari.

Pentru desfășurarea celor 40 de activități preconizate au fost instruiți 17 formatori locali, unii din ei beneficiind de formare în cadrul trainingurilor desfășurate la „ProDidactica” Chișinău, în mun. Bălți, orașele Odesa și Kiev din Ucraina. Peste 1000 de formabili au participat în cadrul instruirilor și activităților planificate. Tematica a fost selectată reieșind din necesitățile membrilor comunității, impactul fiind unul pe potriva așteptărilor. Unii formabili au frecventat mai multe cursuri.

„Abilități de comunicare”, „Tehnici și metode de utilizare a computerului”, „Comunicare socială”, „Democrație participativă”,„Cultura începe de la tine”, „Împletitul în fibre vegetale”, „Țesutul covorului tradițional”, „Familia-principala sursă de educație financiară”,„Mănânc sănătos culturi din grădina mea”- sunt o parte din temele instruirilor nonformale.

În atelierul de creație „Istoria este nisipul care rămâne în clepsidra timpului” au fost adunate materiale, poze care s-au regăsit mai apoi în broșurile „File din istoria satului Țareuca”, autoare Eugenia Margină și „File din istoria satului Țahnăuți”, autoare Valentina Golubenco. Proiectul a finalizat cu Festivalul „Meșterul din mine”, care s-a desfășurat pe 18 noiembrie c. în incinta Casei de Cultură din s. Țareuca.

Până la începutul evenimentului participanții au trăit clipe de revelație sufletească și s-au delectat împreună cu fanfara „Plai Nistrean”, conducător Ion Stavinschi, au admirat expoziția meșterilor populari din comună: cioplitul în lemn, împletitul în fibre vegetale, țesutul covorului tradițional, croșeta, cusutul cu biser, pictură, echibane de toamnă, bucate tradiționale. Apoi evenimentul a continuat în sala festivă. Cei 17 formatori locali, meșterii populari, dar și cei mai activi participanți au fost menționați cu diplome din partea AO „Nufărul”. Buna dispoziție a fost întregită de către artiștii amatori Ecaterina Grosu, Elena Stăvilă, Oleg Corcevoi, Eugenia Josan, Alexei Druță, formațiile folclorice „Pădureanca” și „Busuiocul”, conducători Serghei Grosu și Ana Burduja, micuții de la grădinițele „Ghiocel” și „Romanița”, grupul vocal de la Gimnaziul Țareuca, conducător Nicolae Burlacu, formația de dansuri populare „Spicușor”. Artiștii locali au fost răsplătiți cu aplauze. Pe tot parcursul evenimentului participanții au avut posibilitate să vizioneze în slaid show poze de la toate instruirile din cadrul proiectului.

În speranța că proiectul va avea continuitate, cei prezenți la eveniment,  beneficiarii și organizatorii au mulțumit donatorilor, Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei prin reprezentanța sa în Republica Moldova DVV International, AO „Nufărul”, președintă Liuba Stavinschi, tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect. Opiniile despre acest proiect sunt în exclusivitate pozitive.

 

Liuba Stavinschi, președinta AO „Nufărul”, coordonatoarea proiectului: Am deosebita plăcere să-mi continui colaborarea cu administraţia publică locală a comunei Ţareuca, primar Mihail Olari și cu șefele bibliotecilor din satul Țareuca, Elena Burlacu și satul Țahnăuți, Alexandra Socol și, desigur, cu cetățenii din aceste localități. În perioada implementării proiectului „Centrul de Educație a Adulților – promotor al activismului civic în comunitate”, am întâlnit oameni buni, dornici de a se implica, de a învăța unii de la alții cum să comunice, cum să se implice în rezolvarea problemelor comunitare. Toate acestea au fost posibile datorită donatorilor, administraţiei comunei Ţareuca, deschisă spre colaborare și, desigur, cetățenilor, care doresc o schimbare atât personală, cât și în comunitate.

 

Ludmila Chirilici, formatoare locală:  Pentru mine a fost o experiență nouă, care mi-a trezit un interes aparte și motivația de a mă implica și în alte proiecte, m-am simțit împlinită atunci când beneficiarii au rămas satisfăcuți,  iar dorința lor de a continua instruirile este rezultatul pe care ni-l dorim fiecare. Trainingurile la care am participat îmi vor fi utile în activitatea mea de zi cu zi.

 

Eugenia Margina, formatoare locală: Timp de 6 luni, cu o deosebită plăcere am participat la realizarea proiectului „Centrul de Educație a Adulților – promotor al activismului civic în comunitate”, organizat de AO „Nufărul“. Am fost instruiți în diferite domenii. Procesul de organizare a activităților a fost flexibil, extrem de eficient şi atractiv, ceea ce a făcut să avem o comunicare liberă, colegială, de la egal la egal, cu toate că am participat oameni de diferite vârste. Proiectul a fost interactiv, activitățile – antrenante şi formatorii – atenți la toate detalii. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera relaxantă în care teoria s-a îmbinat cu practica. Am înțeles mai bine anumite aspecte și au fost explicate niște informaţii, pe care am început să le valorific. Un curs neașteptat, multe informaţii utile, care îți dau un suport pentru a înțelege ce înseamnă sî fii un cetățean activ, cum să abordezi diferite aspecte din comunitate, cum să comunici, cum să te alimentezi sănătos, cum să repartizezi bugetul familiei. Am avut posibilitatea să ne apropiem, să facem schimb de experiență, să  împărtășim din experiența noastră. Ca formatoare am avut posibilitatea să destăinui din materialele adunate pe parcursul anilor despre istoria satului Țareuca. Sunt foarte recunoscătoare organizatorilor pentru posibilitatea de a edita, în colaborare colectivă, broșura „File din istoria satului Țareuca”. Aceste file vor servi, se prea poate, drept punct de pornire pentru alte studii, mai aprofundate. Cred că e cel mai de preț cadou, pe care l-am putut face satului, care cu ani în urmă m-a primit ca pe un copil al său.

Destul  de neobișnuit s-a finalizat proiectul. S-a muncit mult pentru oganizarea  festivalilui „Meșterul din mine”. M-am convins încă o dată, că satul Țareuca are oameni minunați: meșteri și gospodine iscusite. Pentru satul nostru, și pentru mine personal, ziua de 18 noiembrie a fost o adevărată sărbătoare! 

 

Zinaida Hâncu, formatoare locală: Lucian Blaga spunea: „Învăţat este omul, care nu termină niciodată de învăţat”. Cred că de această maximă ne-am condus şi noi, cetăţenii adulţi ai satului Ţareuca, când am acceptat să frecventăm activităţile organizate în cadrul proiectului  „Centrul de Educaţie a Adulţilor – promotor al activismului civic în comunitate”.

Când am fost invitată la prima şedinţă m-am gândit câ sunt îndeajuns de instruită şi la ce mi-ar trebui să mai asist la ele, dar am rămas foarte mulţumită chiar de la început şi aşteptam cu nerăbdare următoarea activitate care erau foarte variate şi interesante. Până la urmă s-au format între noi nişte relaţii de prietenie, colaborare, stimă şi respect.

Ca evaluare a acestor activităţi a fost broşura „File din istoria satului Ţareuca”,  bogată în conţinut, care va servi ca o punte de trecere între generaţiile de ieri şi de azi.

În cadrul acestui proiect am cunoscut-o pe coordonatoarea Liuba Stavinschi, care a depus o muncă enormă atât în cadrul activităţilor, cât şi în afara lor. Este o fire creativă, sociabilă, energică, modestă şi are încă multe calităţi care o caracterizează ca persoana şi om.

 

Elena Burlacu, formatoare locală: În biblioteca publică din Țareuca a fost creat Centrul de Educație a Adulților, dotat din proiect cu 20 de scaune rabla-tabla. Perioada de implementare a proiectului a adunat mulţi săteni în incinta bibliotecii, care s-au instruit, au comunicat și s-au simțit bine. Una din activitățile proiectului este Festivalul „Meșterul din mine”, care a demonstrat o dată în plus dibăcia locuitorilor satelor Țareuca și Țahnăuți. Oameni frumoși la chip și la suflet, ce știu să creeze adevărate opere de artă.

 

Alexandra Socol, șefa BP „Afanasie Talpă” Țahnăuți:

Proiectul „Centrul de Educație a Adulților – promotor al activismului civic în comunitate” a apropiat de bibliotecile din Ţahnăuţi şi Ţareuca sătenii de diferite vârste. Iar Festivalul „Meșterul din mine” a fost o totalizare, o revelaţie, o descoperire, un exemplu demn de urmat pentru cei care nu au participat la acest minunat proiect. Unul din rezultate a fost şi faptul că ne-am ales cu formatori de diferite vârste, care au fost instruiți în diferite domenii şi care vor putea să se manifeste şi în continuare.

 

Liuba Talpă, 81 de ani, fostă învățătoare: „Proiectul mi-a plăcut. Instruirile au fost interesante, păcat că nu sunt mai tânără, deosebit de interesant a fost să mă implic în scrierea istoriei școlii din localitate. E bine ca și guvernul din Republica Moldova să preia experiența Germaniei de a instrui persoanele în etate și, în deosebi, de a educa o generație în spiritul patriotismului”.

 

Valentina Golubenco, 66 ani, formatoare:  „Proiectul a vizat mai mult persoanele adulte. Ne-a făcut să ne amintim de trecut. A contribuit la dezvoltarea intelectuală a tuturor. A avut o varietate de traininguri și instruiri. A contribuit la autoinstruirea fiecăruia. Am descoperit meșteri iscusiți ca: Elena Taban, Tatiana Andronic, Ștefan Botnari, David Andronic și mulți alții, care urmează a fi promovați în localitate, cât și în republică. Am ascultat cu mare plăcere versurile lui Alexei Druță. Fiecare activitate ne-a creat dispoziție pozitivă prin jocurile energizante. Am muncit la alcătuirea broșurii „File din istoria satului Țahnăuți”. Acest proiect are un mare impact în satul Țahnăuți”.

În cadrul proiectului au fost instruite şase formatoare din satul Țahnăuți: Valentina Golubenco, Margareta Negară, Liliana Donică, Maria Socol, Alexandra Socol, Elena Taban.

Aduc sincere mulțumiri celor mai activi voluntari, beneficiari ai bibliotecii, care s-au implicat în toate activitățile: Liuba Talpă, soții Valentina și Andrei Golubenco, Maria Cotelea, Elena Taban, Zinaida Cojocaru, Parascovia Cojocari, Feodora Oriol, Raisa Rotari, Parascovia Ciumac, Claudia Gjebic, Maria Ivancov, Eugenia Josan, cât şi formatoarelor.

Cu un deosebit respect aduc mulțumiri colectivului de la Centrul Educaţional „Pro Ddidactica”, în persoana coordonatoarei de proiect Lilia.  

Elena Frunză

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker