SocialTelenești

10 ani în serviciul istoriei

Puţine localităţi din Republica moldova se pot lăuda cu un muzeu conceput după toate rigorile, cum este Muzeul Raional de istorie și etnografie din Telenești, care sâmbătă a marcat un deceniu de la fondare.

Ceremonia s-a desfăşurat în aer liber or, atâțea oaspeţi nu ar fi încăput în spațiile instituției.  

La festivitatea organizată cu acest prilej am venit împreună cu publicistul Tudor Țopa și profesorul universitar Nicolae Ambrosi, unul din fondatorii Comitetului Naţional Olimpic al Republicii Moldova, ambii de baştină din acest raion. Dl Ţopa a donat Muzeului impresionante loturi de carte, iar lui Nicolae Ambrosi îi aparține ideea Sălii Sportului, în mare parte sponsorizată de către dumnealui. Muzeul are o mulțime de prieteni donatori, grație cărora în fondurile lui s-au adunat circa 30 de mii de exponate.

 

Oaspeții au fost întâmpinaţi cu pâine și sare. Iar moderatorii festivității – Andrei Bigonosu și Cătălina Bezer, elevi la Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Telenești au fost la înălţime în misiunea lor.

Alături de oficialii din conducerea raionului şi oraşului la festivitate au fost prezenți Svetlana Pociumban, șefă direcție patrimoniu cultural la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Boris Burcă, ex-președintele raionului, inițiatorul înfiinţării muzeului, Angel Agache, parlamentar, Boris Druță, avocat, Leonid Popescu, pictor, Andrei Grosu, autorul monografiei despre Dionisie Gulkin, una din personalitățile Teleneștilor, Veronica Bunu şi alţi prieteni donatori ai instituției, elevi, intelectuali etc.

Elena Ilescu, directoarea muzeului a reiterat ideea că un muzeu nu poate dăinui fără implicarea plenară a comunității:

”Muzeul este rodul grijii colective a comunității, autorităților din raion, diasporei, adică pământenilor noștri care trăiesc în afara raionului. Personal, împreună cu soţul, am adus 50 de exponate de la casa părintească, peste 3000 am colectat din localitățile raionului. Astfel a apărut  muzeul de la Telenești – mai întâi în spațiile Centrului raional de cultură, iar începând din vara anului 2014 – în casa care cândva a aparținut familiei Teodosiu, iar în ultimii ani s-a aflat la balanța  Spitalului raional.

Vadim Lelic, primarul de Telenești a ținut să mulțumească celor implicați în edificarea acestei importante instituţii de cultură:

”Aduc mulțumiri tuturor – de la conducerea de atunci a raionului până la cercetătorii locali ai istoriei plaiului, care au reușit să readucă în patrimoniul cultural o clădire care respiră ad-literam cu trecutul orașului nostru. Nicăieri în altă parte decât la muzeu izvorăște precum apa din izvor viața culturală a orașului și raionului, pentru ce mulțumim mult angajaților instituției”, a remarcat primarul.

Boris Burcă, ex-președintele raionului, a menționat că ideea înfiinţării muzeului a apărut cu mult înainte ca dumnealui să ajungă la conducerea raionului:

”Atunci am întocmit un plan de redresare economică, socială, culturală a raionului în cadrul alianței social –politice din care făceam parte, plan în care  era și un muzeu. Așa că muzeul care a apărut în unul din blocurile spitalului era o instituție mult dorită. Am depus suflet toți –  de la Consiliul raional până la constructorii angagați,  pentru ca această instituție să dăinuiască la Telenești, pentru ce tuturor le sunt recunoscător”, a menționat dl Burcă.

Publicistul și scriitorul Tudor Țopa și-a împărtăşit amintirile despre clădirea muzeului:

”Odată am nimerit cu toată clasa în această clădire, fiindcă ne îmbolnăvisem cu toții de oreion. N-am putut intui atunci că din toată clasa noastră șase vor deveni medici. Iar peste 55 de ani, la deschiderea muzeului în această clădire, am lansat cartea ”Raionul Telenești și revenirea sa în timp”, de fapt o enciclopedie a raionului, care deja a devenit o raritate bibliografică, dar poate fi văzută şi în biblioteca Congresului SUA.  Suntem aici cu sufletul și dorim ca instituția să aibă cât mai mulți vizitatori”, a declarat dl Țopa,

Festivitatea a fost însoțită de un spactacol artistic la care și-au adus contribuţia  pedagogii de la școala de muzică ”Academician Gheorghe Mustea”, corul de barbați de la Centrul raional de cultură,  interpreții Angela Cabari și Sergiu Țurcanu. Evenimentul a  finalizat cu ”Hora Unirii”.

Anual, în incinta muzeului se desfăşoară zeci de evenimente culturale, expoziţii, lansări de carte, conferinţe ştiinţifice, ore de clasă, excursii etc., instituţia îndreptăţindu-şi pe deplin menirea de focar de cultură, păstrătoare şi promotoare a patrimoniului cultural şi istoric al neamului.

Ion Cernei

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close