Evenimente

Şi din eternitate, Dumitru Matcovschi şi-a primit oaspeţii la el acasă

La 20 octombrie, poetul și dramaturgul Dumitru Matcovschi ar fi împlinit 79 de ani. Acum cinci ani, marele om de stat şi de cultură a trecut în eternitate. Dar și în lipsa-i, la Vadul Rașcov, raionul Şoldăneşti, baştina sa, pe care a iubit-o fierbinte şi necondiţionat, se desfășoară festivalul de cântec și poezie „Dumitru Matcovschi”. Anul curent manifestaţia a ajuns la a şasea ediţie.

Sosiţi de la Pohoarna, Cotiujenii Mari, Climăuții de Jos, Vadul Rașcov şi din centrul raional, din Criuleni şi Râşcani, participanții au adus în scenă opera scriitorului Dumitru Matcovschi. În fața publicului au evoluat interpretele Rodica Druță-Hămuraru și Angelina Mistreț, colectivul ”Micul prinț” din Criuleni, actorii teatrului dramatic ”Doina” din Râșcani, tinerii artiști din grupul „Tine-Art” de la Centrul de Creaţie din Şoldăneşti.

Potrivit aprecierilor juriului, printre cei mai buni declamatori au fost Loredana Lisnic din Cotiujenii Mari, Alisa Popușoi din Climăuții de Jos, Daniela Stratulat și Daniel Banari din Șoldănești, Zinaida Șmigun. Cele mai multe aplauze le-au cules interpreții Andreia Bejenari, Maria Murafa și Valentina Jovmir din Cotiujenii Mari, Daniela Botnari și Ionela Ceborciu din Șoldănești. Învingătoare în concursul la desen și pictură consacrat poetului Dumitru Matcovschi au devenit Anastasia Savca şi Cristina Cebanu din Șoldănești.

Festivalul propriu-zis a debutat cu depuneri de flori la monumentul lui Dumitru Matcovschi, înălţat în centrul satului de baștină, și la mormântul poetului.

În imagine: participanții la festival au vizitat și casa părintească cu statut de muzeu a lui Dumitru Matcovschi.

Text și foto de Victor Sofroni

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker