EvenimenteRezinaȘoldănești

Reprezentanții APL din raioanele Şoldăneşti şi Rezina au fost certificați în domeniul energetic

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în cooperare cu Ambasada Republicii Federale Germane, Ambasada Suediei în țara noastră şi Asociaţia germană pentru Cooperare Internaţională (GIZ) au înmânat recent certificate de absolvenți ai cursului „EUREM – Manager energetic european” reprezentanților autorităților publice locale (APL) din 14 raioane. Printre aceştea sunt şi Eugeniu Postu, Rezina şi Andrei Cojocaru, Şoldăneşti.

În cadrul evenimentului, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a menționat că datorită Proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale” implementat de GIZ cu suportul Guvernului Suedez au fost realizate un șir de programe și proiecte de eficiență energetică atât la nivel local, cât și regional. ”CCI a RM este unica instituţie din ţară, care oferă  cursul de instruire pentru calificarea de Manager energetic european. În perioada martie-iunie 2018 am desfășurat cursul EUREM cu participarea a 14 reprezentanți din cadrul Consiliilor Raionale Călărași, Soroca, Sângerei, Leova, Dondușeni, Nisporeni, Bălți, Cimișlia, Strășeni, Rezina, Glodeni, Șoldănești, Edineț și Ungheni. Participanții au trecut un curs de formare teoretică, au vizitat companii cu experiență în implementarea proiectelor de eficientizare a energiei, au beneficiat individual de consultanță practică în scrierea lucrării de curs. Sperăm că aceste proiecte să devină realitate și să fie aplicate în localitățile natale ale beneficiarilor”, a mai spus președintele Camerei.

Prezentă la eveniment, ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova E.S. Angela Ganninger a vorbit despre schimbările climatice și necesitatea acordării unei atenții deosebite energiei pe care o utilizăm. ”Republica Federală Germania susține inițiativa Europeană EUREM, având convingerea că eficiența energetică reprezintă una din cele mai mari surse de energie de care dispune, de aceea, nu este de mirare că unul din cele patru sectoare ale proiectului implementat de către GIZ „Modernizarea serviciilor publice locale” este eficiența energetică”. Angela Ganninger a mai spus că rezultatele proiectului sunt pozitive, drept exemple avem două spitale, unul la Orhei și altul la Călărași, unde se economisesc nu doar resurse financiare și energetice.

Din anul 2011, CCI a RM a certificat 123 de manageri energetici europeni atât de la instituții publice, cât și de la companii private, se mai menţionează în comunicatul CCI.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker