CampaniiSocial

Campania „Stop Fals” a ajuns la Mateuţi

Cei prezenţi la întrunire au învăţat 8 paşi care ne pot ajuta să nu ne lăsăm manipulaţi.

Zilnic suntem bombardaţi cu informaţii. Acestea sunt atât de multe, atât de diferite, unii ne sperie, alţii ne promit marea cu sarea, ai treilea vor să vândă ceva, ai patrulea vor să fie aleşi… Unele din aceste informaţii ne interesează mai mult, altele deloc, iar altele ne vizează direct – spre exemplu, valorizarea pensiilor, sistemul electoral, calcularea preţurilor la electricitate, gaze etc. Vrem noi ca ceea ce citim, ce privim să fie o minciună ori o manipulare? Desigur nu. Deci, trebuie să învăţăm cum să supravieţuim prin hăţişurile mass-media.

Vineri, 12 octombrie 2018, un grup de săteni din Mateuţi, raionul Rezina, au aflat mai multe despre fenomenul care ia amploare şi afectează serios percepţia societăţii despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru – ştirile false şi manipulatorii.

Ceea ce putem oferi cuiva mai de preţ este timpul nostru – nici o clipă nu se va mai întoarce, ca să o mai folosim odată. Atunci când citim ceva, când vizionăm, când auzim la radio sau la o întâlnire, la miting ş.a.m.d., oferim acelei surse timpul nostru (adesea şi bani) şi, desigur, nu vrem pentru asta încă să ne şi mintă, să ne învârtă în jurul degetului, să ne determine să gândim ori să acţionăm în interesul meschin al cuiva, adică să ne folosească.

„Știrile false și manipulatorii ajung să fie distribuite zilnic de mii de utilizatori pe rețelele sociale, deoarece unii consumatori de informații le consideră credibile, iar alţii nu ştiu cum să le evite. Fiecare cetățean care își va pune întrebări, care nu va crede orbește în ceea ce se publică pe site-uri sau se spune la televizor și va căuta să se informeze suplimentar din diferite surse, va diminua din numărul și efectul falsurilor”, spune ziarista Natalia Morari.

Această întâlnire s-a desfăşurat în cadrul Campaniei „STOP FALS!”, care are drept obiectiv diminuarea impactului manipulării și dezinformării de către mass-media prin educarea consumatorilor media pentru a identifica manipularea și informațiile false sau părtinitoare.

Campania este desfășurată de Asociația Presei Independente (API), care este una din cele mai importante organizații mass-media din Moldova.

În raionul Rezina vom mai desfăşura doar 4 asemenea întâlniri în localităţi săteşti cu un număr de peste 1000 de locuitori. Doritorii de a găzdui o asemenea întrunire şi de a beneficia de materiale video inedite, pliante şi alte materiale elaborate de specialişti în domeniu şi care pot fi folosite cu succes la ore, în diverse activităţi organizate de biblioteci, ONG-uri etc., pot afla detalii la tel. 0254-2-24-49, 069576313 (Elena Roman).

În condiţii egale de concurenţă vom aplica principiul primul venit – primul servit.

Elena Roman

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker