InvestigațiiSocial

ANTA a reacţionat. Dar celelalte organe?

Angajaţii staţiei de inspecţie tehnică periodică „Expres-Test-Service” SRL din Rezina efectuează testarea tehnică a automobilelor formal, încasează tarife majorate faţă de cele oficiale, nu respectă prevederea de a presta serviciile respective gratuit unor categorii de automobilişti precum prevede Hotărârea Guvernului nr. 852 din 17.11.2011, motivând că actul dat nu se atribuie la staţia lor.

Rezineanul Ruslan Caciarin s-a plâns la CUVÂNTUL pe acţiunile ilegale ale angajaţilor staţiei de inspecţie tehnică periodică „Expres-Test-Service” SRL din Rezina.

„Sunt invalid de gradul II. Deţin un autovehicol cu care anual mă prezint la staţia de testare tehnică din Rezina, situată în str. Energeticienilor, 19, pentru verificarea tehnică a acestuia. Conform Hotărârii Guvernului nr. 852 din 17.11.2011 persoanele care deţin grad de invaliditate sunt scutite de plata pentru verificarea automobilelor. De patru ani încerc să mă folosesc de acest drept, dar Constantin Coniuc, persoana care execută verificarea vehicolelor, îmi declară că staţia este particulară, nu se supune hotărârilor Guvernului şi refuză să facă verificarea gratuit. Mai mult, în loc de 150 de lei, cât costă serviciul dat când este vorba de un automobil cu greutatea până la 2000 kg,  C. Coniuc încasează de la clienţi 200 de lei. Iar recent am aflat că dl Coniuc de fapt nici nu este angajat în mod oficial la staţie ca expert, dar efectuează „testări” care se reduc doar la fotografierea automobilului şi semnează rapoartele de verificare aplicând ştampilele altor experţi – Andrian Straşnei, Vladimir Guzun, Mihai Boguş”, ne-a relatat Ruslan Caciarin.

Şi alţi cititori ne-au semnalat despre problemele nominalizate mai sus, inclusiv caracterul formal al verificării automobilelor, încasarea unor plăţi mai mari decât cele legale.

Pentru a verifica plângerea, am solicitat în scris, pe 19 septembrie c., administraţiei staţiei să ne răspundă la câteva întrebări. Până marţi, 16 octombrie, n-am primit niciun răspuns, deşi, conform Legii privind accesul la informaţie, conducerea staţiei urma să reacţioneze timp de maximum 15 zile.

Între timp, la o interpelare similară, a reacţionat Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA), care coordonează activitatea acestor staţii. Vsevolod Boşcănean, directorul ANTA, ne-a relatat că interpelarea redacţiei a servit drept motiv pentru efectuarea unui control inopinat la SRL „Expres-Test-Service” privind procesul tehnologic de inspecţie tehnică periodică.

„Neregularităţile descrise în demers s-au adeverit parţial. S-a constatat că staţia a eliberat mai multe rapoarte de verificare tehnică contra sumei de 200 de lei pentru unităţile de transport care, conform tarifelor-plafon, costă 150 de lei, sumă încasată contrar prevederilor Anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr.1047 din 08.11.1999 „Regulile de inspecţie tehnică periodică a autovehiculelor şi remorcilor acestora”.

Întreprinderea a primit prescripţie privind înlăturarea încălcărilor constatate, cu informarea ulterioară despre aceasta a Agenţiei. Mihai Boguş şi colectivul staţiei au fost preîntâmpinați că, în cazul comiterii repetate timp de un an a acestor încălcări, li se va retrage certificatul de competenţă profesională a expertului de inspecţie tehnică, iar autorizaţia staţiei va fi suspendată pe o perioadă de 30 de zile.

Suplimentar despre cele constatate în cadrul controlului a fost informat Inspectoratul Naţional de Investigaţii pentru a întreprinde măsurile impuse în asemenea cazuri de legislaţia în vigoare”, scrie dl Boșcănean

Sursa citată mai menţionează că ANTA va monitoriza în continuare activitatea întreprinderii date şi, la prima încălcare, va reacţiona în modul cuvenit. Dar nu spune nimic cine, cum şi când va restitui sumele de bani încasate ilegal de angajaţii staţiei de la clienţi, inclusiv proprietarii de automobile scutiţi de aceste plăţi. Poate organele de drept din raion se vor autosesiza în problema dată?

Departamentul investigații

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker