Politic

Dialogul premierului cu teleneștenii

A fost abordată și problema procurării unui aparat Roentgen pentru spitalul raional Telenești. S-a decis că banii necesari în acest scop vor fi alocați din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

 

 Vineri, la Telenești a avut loc ședința în deplasare a guvernului Filip. Ultima oară executivul naţional s-a întrunit aici mai bine de zece ani în urmă, când premier era Vasile Tarlev.

Şedinţa de vineri s-a deosebit radical de cea precedentă. De data aceasta au fost impuse nişte măsuri drastice de securitate –  cu vreo trei zile înainte au fost încuiate toate ușile lăturalnice și geamurile din clădirea Consiliului Raional, astupate și blocate toate găurile, trase draperiile în sala de festivități. Toți participanţii în drum spre sala de şedinţe au trecut printr-un cadru detector de metale. Cu mine personal oamenii de la securitate s-au vânzolit ceva mai mult. Au controlat dacă lucrează cameră foto, mi-au cercetat minuţios legitimația de serviiciu (a treia oară în 34 de ani de activitate). Dar, în opinia mea, şedinţa și dialogul cu sala au fost mai rezultative decât cea de la Orhei, unde ceva timp în urmă premierul Filip s-a întâlnit cu reprezentanții APL și societăţii civile din raion, iar lumea a fost adunată cu invitații.

 

S-au întâmplat şi cazuri curioase. La început premierul a menţionat că şi-ar dori un dialog sincer și deschis cu localnicii. Dar vorbitorii au început să laude guvernarea. În cazul primei oratoare premierul nu a reacţionat, dar pe a doua a intrerupt-o:

”Am impresia că de la voi puterea sovietică încă nici nu a plecat. Nu am venit să ne lăudați, am venit să vorbim despre probleme și să găsim soluții. Vă încurajez să veniți cu propuneri. Cu părere de rău, au mai fost situații când primarii au fugit de la aceste întâlniri pentru că sunt de la o formațiune politică sau alta. Haideți să lăsăm dimensiunea politică. Suntem aici pentru a vă asculta și vă îndemn să folosiți pe deplin această oportunitate”, a spus Pavel Filip.

Prim-ministrul a menționat că autoritățile rămân concentrate pe promovarea reformelor și a proiectelor de modernizare a țării. Potrivit dumnealui, acțiunile întreprinse de Guvern au generat deja primele rezultate. Astfel, anul trecut, pentru prima dată, numărul celor care pleacă peste hotare a scăzut sub 2000 de persoane. Până acum, anual plecau din țară peste 6 mii de oameni. „Nu putem închide hotarele pentru ca oamenii să nu plece. Tot ce trebuie să facem este să le creăm condiții aici, acasă. Asta înseamnă salarii, servicii medicale de calitate și infrastructură dezvoltată”, a precizat premierul.

După asta, dialogul a devenit mai constructiv, astfel oaspeții au putut să asculte și să ia atitudine față de întrebările și pretențiile auditoriului, în mare parte primari și reprezentanți ai instituţiilor bugetare.

Constantin Ciobanu, primarul de Chiștelnița a remarcat o situație nedreaptă legată de bugetul instituțiilor preșcolare:

”Noi avem două grădinițe de copii în teritoriul primăriei, însă acestea sunt finanțate în așa mod, că deja pentru lunile august-septembrie nu ne ajung bani pentru achitarea curentului electric, agentului termic. Adică este o formulă de calcul, în opinia noastră, greșită, care se aplică încă de prin anii 2001. Mi-nisterul Finanțelor alocă pentru două grădinițe din Chiștelnița tot atâta cât pentru o grădiniţă din primăriile din împrejurimi. Ne-am adresat la Ministerul Finanțelor de mai multe ori, dar cu regret nu am primit niciun răspuns. Se continuă finanțarea după formula veche”, a menționat primarul.

Tudor Țurcanu, primarul comunei Ratuș, a reacționat prompt când a aflat din raportul președintei raionului Diana Manoli că blocul grădiniței din s. Mândra, propus pentru finanțarea reparației capitale în anul 2019, nu se află în lista obiectivelor respective:

”Până la mandatul meu comuna Ratuș în genere n-a avut grădinițe de copii. Am deschis-o pe cea din Ratuș în 2015, dar în cazul celei de  la Mândra, unde reprofilăm o casă a specialiștilor rămasă din perioada colhozului, am reușit doar să facem niște reparații neînsemnate şi nu putem duce la capăt lucrările. Între timp, 34 de copii din satul respectiv nu frecventează grădinița”, a declarat primarul de Ratuș.

O altă problemă abordată de reprezentanţii APL a fost starea dezastruoasă a drumurilor locale și regionale din teritoriu. Ion Borș, primarul de Câșla a remarcat că se cere asfaltat drumul Mândrești – Cucioaia, care se interconectează cu traseul de beton Chișinău-Bălți ce se intersectează cu drumurile din raioanele Călărași și Fălești:

”Drumul este apreciat în sistemul GPS ca unul regional, prin urmare este preferat şi de către TIR-uri din străinătate. Două asemenea TIR-uri am fost nevoiți să le scoatem din chiuvetă după ce au alune-cat de pe carosabil cercând să se ferească de transportul care vine în întâmpinare. Mai este nevoie de asfaltat acest tronson deoarece în satele din zonă, cu o populaţie de peste 10 000 de locuitori, activează peste 100 de agenți economici, care trebuie să-și scoată roada de aici”, a menționat primarul.

De data asta premierul Filip a afirmat: ”Ne-ați convins, domnu’ primar!”

Premierul a mai făgăduit că se va lămuri și în cazul tronsonului de drum Ciocâlteni-Clișova-Suhuluceni, promovat de căre ex-deputatul Mihai Curchi, acum primar de Suhuluceni, proiect  susținut de ADR-Centru în sumă de 89 milioane de lei, dar care se finanțează cu țârâita:

”Se creează împresia că cineva în spatele nostru bate pragurile la Guvern și cere ca finanțarea drumului să  fie sistată. Veniți la noi,  la ziua satului, și vă veți convinge că lucrurile stau un pic altfel”, a remarcat primarul de Suhuluceni.

În total premierul și echipa lui au recepționat și audiat circa 40 de chestiuni și observații din partea audienței, care vizau diferite domenii: ocrotirea sănătății, agricultură, sfera socială. Producătorii au sesizat Guvernul privind preţurile reduse la produsele agricole. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, secretarii de stat pe domeniul dezvoltării regionale și rurale Dorin Andros, pe domeniul agriculturii Vasile Luca și mediului, Valentina Țapiș, au răspuns publicului  vs. de subvențiile în agricultură, proiectele de asigurare cu apă în localități, prioritățile dezvoltării regionale, managementul deșeurilor solide. Ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici și secretarii de stat din cadrul Ministerului au răspuns la întrebările privind reparaţia drumurilor, au purtat discuții și cu reprezentanții mediului de afaceri.

După şedinţă secretarii de stat ai Ministerului Economiei și Infrastructurii și-au continuat vizitele de lucru în localitățile Câșla, Coropceni, Leușeni, Codrul Nou și Pistruieni. Principalele subiecte discutate s-au axat pe asigurarea cu transport public, gazificarea, aprovizionarea cu apă a localităților, iluminatul stradal, etc.

A fost abordată și problema procurării unui aparat Roentgen pentru spitalul raional Telenești. S-a decis că banii necesari în acest scop vor fi alocați din fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Guvernanţii au promis că fiecare problemă abordată a fost notată pentru o examinare detaliată și găsirea soluției optime.

Majoritatea celor prezenți au apreciat dialogul ca unul util. În afară de aceasta, miniștrii și secretarii de stat au vizitat instituții școlare și preșcolale, întreprinderi, spitalul raional, mai multe primării. Rămâne doar de văzut cum problemele raionului vor fi soluționate în continuare.

 Ion Cernei 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker