Politic

Cioclea în Parlament: BNM a fost lăsată fără pârghii pentru a nu putea interveni la BEM, BS și UB

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, citat de deschide.md, susține că înainte de frauda bancară prin care s-au devalizat cele trei bănci: Banca de Economii a Moldovei, Banca Socială și Unibank, Banca Centrală a încercat să schimbe Regulamentul care permitea supravegherea sistemului bancar, însă au apărut diferite tertipuri care au amânat acest lucru.

„Frauda a fost făcută prin intermediul unui regulament care a fost importat din UE dar care permitea abuzarea cu expunerile mari din bănci. Deja în septembrie 2013 înainte de colapsul celor trei bănci, BNM a venit cu o propunere de a schimba acest Regulament, însă Ministerul Justiției a tărăgănat timp de 100 de zile prezentarea avizului pentru acest Regulament, acest lucru fiind făcut abia în februarie 2014 (n. red.: pe atunci funcția de ministru al Justiției era ocupată de Oleg Efrim, fiind înaintat în această funcție de PLDM)”, a declarat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a adăugat că ulterior, judecătoria Râșcani a stopat modificarea acestui Regulament, casân-du-l doar după criza bancară: „Ceea ce înseamnă că Banca Națională nu avea pârghii de a pune supraveghere pe bănci”.

În sinteza raportului, publicată de BNM, se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Moldova au acordat companiilor din Grupul Şor împrumuturi în valoare de 2,9 miliarde de dolari SUA. Împrumuturile res-pective, acordate sub forma unor împrumuturi corporative, par să fi trecut printr-un proces extrem de bine coordonat de spălare a banilor, înainte de a fi dispărut în mai multe conturi bancare în numeroase jurisdicții. Spălarea banilor a fost efectuată prin intermediul unui număr de companii afiliate și conturi bancare deschise la băncile din Letonia, fiind aparent coordonată, de asemenea, de Şor. Ca atare, împrumuturile menționate nu par să fi fost credite comerciale veritabile, ci mai degrabă niște „fațade” utilizate pentru a permite deturnarea frauduloasă a milioanelor de dolari de la cele trei bănci din Moldova.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker