Evenimente

Cu statut legal şi reconstruită

Visul regretatului scriitor şi academician Dumitru Matcovschi s-a împlinit. Casa-muzeu din Vadul-Rașcov, care îi poartă numele, este în proces de renovare. Acoperișul este reconstruit din șindrilă. Reparațiile au fost posibile grație unui proiect, pe care autoritățile din teritoriu l-au câștigat recent.

La Vadul-Rașcov, lucrările de reconstrucție sunt în desfășurare. Muncitorii lucrează de zor pentru a finaliza reparația acoperișului casei-muzeu „Dumitru Matcovschi” până a se strica timpul. Va-lentina Rotaru, sora mai mică a academicianului, monitorizează personal cum decurg lucrările.

Dna Rotaru, care a fost ani la rând ghida casei-muzeu „Dumitru Matcovschi”, spune că atunci când autoritățile au avansat ideea de a deschide casa-muzeu, Dumitru Matcovschi și-a dat acordul cu o singură condiție: să fie păstrată atmosfera de pe timpurile copilăriei sale. Acoperişul din șindrilă a fost una din condițiile scriitorului.

La Consiliul Raional Șoldănești am fost informați că proiectul de renovare a casei-muzeu este foarte important pentru promo-varea culturii și, în special, a creației lui Dumitru Matcovschi. Banii, în sumă de circa 200 mii de lei, au fost alocați din cadrul Programului național pentru reintegrarea Republicii Moldova.

Valentina Rotaru spune că și-ar mai dori un singur lucru pentru casa părintească, în care a crescut împreună cu frații săi, printre care și Dumitru Matcovschi: un foișor în curte. În primul rând, pentru că un astfel de foișor a existat mulți ani. În al doilea rând, la muzeu pot să vină grupuri numeroase de vizitatori. S-a întâmplat ca în ogradă să fie și peste 50 de turişti, iar casa este mică pentru a-i găzdui pe toți concomitent.

La Secția Cultură Șoldănești am fost informați că, după mai mulți ani de discuții, în sfârșit, casa-muzeu a scriitorului a obținut statut legal.

În imagine: Valentina Rotaru, sora lui Dumitru Matcovschi, în curtea casei-muzeu cu un grup de vizitatori. Foto din arhiva CUVÂNTUL-ui.

 

Natalia Rotari

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker