Centenarul Marii UniriEvenimenteTelenești

Cum a marcat 700 de ani de la prima atestare documentară comuna Sânmihaiul de Câmpie

Sâmbătă, în satul Stupini, comuna Sânmihaiul de Câmpie, județul Bistrița-Năsăud, România, entitate teritorial-administrativă înfrățită cu satul Țânțăreni din raionul Telenești, a fost marcată aniversarea de 700 de ani de la prima atestare documentară. Cu această ocazie a fost sfintită o capelă înălţată în memoria consătenilor căzuți în cele două războaie mondiale și a fost inaugurat căminul de cultură.

Sărbătoarea a început cu Sf. Liturghie săvârşită de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Andrei Andreicuţ alături de Protopopul Becleanului Doru Vicenţiu Zenveliu, ieromonahul Calinic de la Mănăstirea Nicula şi un grup de 23 de preoţi mireni.

După slujba în Biserică, clericii au mers la monumentul ridicat în memoria tuturor ostașilor din sat care au murit în cele două războaie mondiale. Acolo a fost oficiată o slujbă de pomenire după ce, cu onoruri militare, a fost dezvelit monumentul.

Cu această ocazie administraţia comunei a acordat diplome oficialităților, iar doamnei Leontina Fărcaș, profesoară etnomuzicologă, originară din partea locului i s-a decernat titlul “Cetățeană de Onoare a comunei Sânmihaiul de Câmpie”. Au urmat sfințirea căminului de cultură şi obișnuita agapă frățească. A avut loc şi lansarea cărții ”Stupini”, care este la a doua ediție și este scrisă de către un fiu al satului, Iosif Pop,  profesor de limba română în orașul Luduș, județul Mureș.

”Cartea, monografia satului a fost lansată din „convingerea că pot și trebuie să fac ceva pentru cei între care m-am născut, am copilărit și dintre care, printr-o șansă a vieții, mi-am luat zborul …” relatează autorul în prefață.

Pe lângă un număr mare de credincioşi, la eveniment au participat mai mulţi demnitari de la Consiliul Judeţean şi parlamentari.

Comuna Sânmihaiul de Câmpie a semnat acord de înfrățire cu satul Țânțăreni în luna mai curent. Primarii celor două entități, Ioan Mate și Dumitru Stoica, au convenit asupra unor proiecte comune de dezvoltare.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker