In memoriam

Șestăceanul Ion Lupan, medic de excepție, profesor universitar, academician, a plecat în eternitate

Săptămâna trecută rudele, prietenii, lumea științifică, comunitatea medicală și universitară, sute de pacienți recunoscători l-au petrecut pe ultimul drum pe membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar, șestăceanul Ion Lupan, reputat stomatolog și chirurg pediatru oro-maxilo-facial.

Ion Lupan s-a năsut la 19 ianuarie 1952 în s. Șestaci, actualmente raionul Șoldănești. A absolvit Colegiul de Medicină din Bălţi şi Institutul de Stat de Medicină din Chişinău. Profesor la Colegiul de Medicină şi medic la policlinica stomatologică din Tiraspol (1975-1977), Spitalul Clinic Republican (1978- 1983). La Spitalul Clinic Republican pentru copii “E. Coţaga” a organizat secţia de chirurgie maxilo-facială, unde a activat ca medic, apoi şef de secţie (până în prezent). Din 2007 este şef Catedră la USMF „Nicolae Testemiţanu”. Doctor în medicină (1993), doctor habilitat (2004). Din 1998 – conferenţiar, iar din 2009 – profesor universitar. A publicat peste 150 de lucrări ştiinţifice, autor şi coautor al 9 brevete de invenţii. Preşedinte al Asociaţiei stomatologilor din RM şi al Asociaţiei Chirurgilor cranio-maxilo-faciali din RM; membru al structurilor similare de profil din Europa. Din 2009 decan şi preşedinte al Consiliului facultăţii de stomatologie, membru al Consiliului Ştiinţifi c şi Senatului USMF „Nicolae Testemiţanu”. În 2008 a fost ales membru al Asambleei Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Decorat cu Medaliile „Nicolae Testemiţanu”, „Dimitrie Cantemir” şi Diplome ale Guvernului Republicii Moldova.

            Plecat de aproape cinci decenii din satul natal, Lon Lupan ținea mult la baștina sa și vorbea cu o căldură deosebită despre consăteni, rolul lor în formarea sa ca om, personalitate. În  interviul ”Ar merita înveșnicire o personalitate cumulativă: șestăceanul”, publicat în volumul 4 al serialului ”30 de întrebări de-acasă” editat de redacția săptămânalului CUVÂNTUL, academicianul menționa că cele mai valoroase lecții de comportare ”le-am luat de la săteni, oameni mai în vârstă, în primul rând de la rude (fraţii şi surorile părinţilor), cu care comunicam mai des. Eu, bunăoară, (şi nu numai eu) cunoşteam toţi consătenii pe prenume şi numele de familie, la toţi le dam bineţe şi primeam răspuns”. Și tot în acel interviu remarca: ”Am un sentiment deosebit faţă de consăteni, mă bucur când îi întâlnesc, când se adresează cu vreo problemă şi îi pot ajuta”. Mai apoi, întrebat cine și cum l-a ajutat să-și atingă scopurile, Ion Lupan afirma: ”Oamenii. Tot timpul am avut fericirea să am în preajmă oameni buni, care m-au apreciat, m-au sfătuit şi m-au susţinut în activitatea profesională, ştiinţă, viaţa cotidiană. Au fost foarte mulţi – mă închin în faţa lor”.

            La mitingul de doliu în memoria celui care a fost Omul, Medicul, Savantul Ion Lupan a venit lume de pe lume – conducerea și colegi de la Academia de Științe, Universitatea de Medicină și Farmacie, oficialități, colegi de muncă și, desigur, foști pacienți.

”Există pe lumea aceasta oameni înzestrați cu talentul de a face parte din viața tuturor celor, pe care îi cunosc, a remarcat academicianul Ion Ababii, rectorul USMF, remarcând că profesorul Ion Lupan a fost ”unul din pilonii de rezistență ai templului medicinii stomatologice din Moldova, un partener onest, un sprijin de nădejde și un coautor inspirat la toate acele multe frumoase inițiative, care au fost zămislite în sânul comunităților academice și prin care a prosperat și s-a afirmat USMF”.   
La rândul său, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu l-a caracterizat pe savantul și profesorul Ion Lupan, drept ”un mare specialist, expert, în domeniul în care a activat, un pedagog iscusit și o personalitate notorie a neamului nostru”.

”Nu e bine când se duc discipolii înainte de dascălii lor, a spus cu tristețe dr.hab., prof. univ. Dumitru Șerbatiuc, mentorul regretatului profesor Lupan, menționând că se mândrește  cu faptul că discipolul său l-a depășit cu mult în meseria care a învățat-o de la el. Dar cel mai frumos lucru pe care l-a admirat mereu a fost armonia între energia, disciplina, profesionalismul și seriozitatea sa, combinată ideal cu o bunătate aproape ieșită din comun”, a spus profesorul Șerbatic.

Ion Lupan a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească.

Tudor Codreanu

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker