ComunicatEvenimente

COMUNICAT/Organizațiile societății civile cer autorităților tragerea la răspundere a persoanelor vinovate de extrădarea de facto a cetățenilor turci

Mai multe organizații ale societății civile consideră că îndepărtarea forțată a cetățenilor turci la 6 septembrie 2018 a avut la bază interese politice și s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislației naționale și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului. La distanța de o lună de la cele întâmplate, răspunsurile autorităților în privința legalității îndepărtării cetățenilor turci continuă să trezească multe semne de întrebare.

În lipsa unor argumente clare care ar confirma că a existat cu adevărat riscul survenirii unui pericol la adresa securității naționale, se creează o prezumție puternică că operațiunea desfășurată de către autorități a avut loc din interese politice, având loc o extrădare camuflată la solicitarea autorităților turce.

Semnatarii solicită:

1. Autorităților Republicii Moldova, să ceară de la președintele Turciei întoarcerea în Republica Moldova a tuturor cetățenilor turci scoși ilegal din țara noastră și prevenirea a astfel de situații pe viitor;
  2. Procurorului General, să declanșeze urmărirea penală pentru a atrage la răspundere penală toate persoanele care au comis infracțiuni în legătură cu „înlăturarea” celor șapte cetățeni turci;
  3. Parlamentului Republicii Moldova, organizarea unor audieri publice și publicarea tuturor informațiilor relevante cu privire la această operațiune;
  4. Autorităților Republicii Moldova, acordarea azilului și a altor măsuri de protecție necesare membrilor familiilor persoanelor „îndepărtate”, precum și altor cetățeni străini aflați în situație similară, în special în contextul vizitei președintelui Turciei, Recep Tayyp ERDOGAN, care are loc în perioada 17-18 Octombrie 2018.

Apelul integral este atașat la acest mail sau poate fi descărcat aici.

Organizațiile semnatare:

1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  2. Amnesty International Moldova
  3. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ)
  4. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
  5. IDIS „Viitorul”
  6. Asociația Comunitatea “WatchDog.MD”
  7. Transparency International Moldova (TI-Moldova)
  8. Institutul de Politici Publice (IPP)
  9. Promo-Lex
  10. Centrul de Jurnalism Independent (CJI)
  11. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
  12. Asociația Presei Independente (API)
  13. CPR Moldova
  14. Centrul de Informație GENDERDOC-M
  15. Centrul de Drept al Avocaților (CDA)
  16. Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD)
  17. Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE)
  18. Centrul Analitic Independent Expert-Grup

Lista semnatarilor rămâne deschisă

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.