Evenimente

Păzea! Amenzi usturătoare pentru terenurile îmburuienite

Cei care lasă pradă buruienilor terenurile pe care le dețin vor trebui să plătească amenzi de la 600 la 6.000 de lei în bugetul statului, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern.

Documentul la care se referă mold-street.md, prevede că persoanele fizice vor plăti o amendă de la 12 la 30 unități convenționale, echivalentă cu 600 – 1.500 de lei, pentru neîndeplinirea obligațiilor de combatere și răspândire a buruienilor pe terenuri, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă. Persoanelor juridice li se va aplica, pentru aceleași încălcări, o amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, echivalentă cu 1.800 – 6.000 de lei, potrivit unor modificări la Codul Contravențional.

Totodată Guvernul a decis să modifice şi prevederile din Codul contravenţional care se referă la sancţiunile aplicate în cazul în care şi terenurile agricole sunt lăsate în pârloagă. Astfel, neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă va fi sancţionată cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice (900 – 1.500 lei) şi cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale (1.800 – 6.000) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, mai stipulează proiectul de lege, ce va fi remis Parlamentului spre examinare.

Amenzile vor fi aplicate de către Inspectoratul de Protecție a Mediului.

Decizia a fost adoptată de Guvern în contextul extinderii semnificative a terenurilor pe care creşte ambrozia, o plantă dăunătoare ce provoacă daune sănătății oamenilor, inclusă recent în lista plantelor interzise.

Conform unui Regulament aprobat de Guvern, până la data de 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vor fi responsabile pentru identificarea terenurilor infectate cu ambrozie și monitorizarea curățirii acestora.

Dacă proiectele vor fi realizate, acestea ar putea deveni o sursă bună de completare a bugetului de stat. Un simplu calcul arată că doar în primul an de aplicare ar putea fi adunate pe această cale peste o sută de milioane de lei. Or, anual rămân pârloagă aproximativ 200.000 de hectare de terenuri agricole. La care se adaugă sute de hectare de terenuri ce nu au o destinaţie agricolă şi care sunt amplasate în interiorul localităţilor.

P.S.: Redacţia CUVÂNTUL-ui vă va fi recunoscătoare dacă veţi binevoi să comentaţi hotărârea Guvernului vizată în această ştire. Aşteptăm opiniile pe adresele: Rezina, str. Păcii, 38, e-mail: cuvintul@gmail.com, ion.cernei@gmail.com, roman.acasa@gmail.com

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker