EvenimenteSănătateTelenești

Spitalul raional Telenești, primul pe țară conform clasamentului PAS

Directorul Spitalului raional Teleneşti, Alexei Bivol

 

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) a definitivat clasamentul spitalelor pentru anul 2017. În total au fost evaluate 34 de spitale raionale în baza unui set de indicatori recomandați la nivel internațional. Spitalul raional Telenești s-a clasat pe primul loc în topul spitalelor raionale, acumulând cel mai mare scor -1955 puncte. Pe locul II se află Spitalul raional Cahul, pe locul III – cel din Ungheni. SR Orhei se află pe locul V, cel din Rezina – pe locul 29, fiind urmat de SR Șoldănești. În coada clasamentului se află spitalele raionale din Leova, Vulcănești și Hâncești.

 

Solicitat să comenteze clasamentul Centrului PAS, directorul Spitalului raional Teleneşti, Alexei Bivol, ne-a relatat:    

”În Republica Moldova funcţionează 71 de spitale publice, dintre care 34 sunt spitale raionale, care prestează același tip de servicii medicale. Datorită ponderii lor, calitatea serviciilor medicale acordată în raioane are un impact major asupra performanței întregului sistem medical din țară. Clasamentul realizat de Centrul PAS, (care este un ONG, adică nu are nimic în comun cu Ministerul Sănătății), asigură accesul la o bază generoasă de date, care permite identificarea celor mai performante spitale raionale. În 2008, atunci când am câștigat concursul pentru funcția de director, instituţia noastră era pe locul 34. În următorii cinci ani am ajuns între primele 12 spitale, în 2016 ne-am ridicat pe locul 5.

Cele 22 de criterii după care au fost evaluate spitalele sunt de fapt strategiile după care trebuie să se dezvolte sistemul de sănătate. Le-am spus angajaților noștri că este greu să ajungi pe prima poziție, dar şi mai greu este să te menții. Cred, trebuie de menținut indicatorii respectivi și totodată de utilizat rezervele existente pentru a îmbunătăți situația”, a punctat directorul spitalului raional Teleneşti.

Vizavi de activitățile care au condus la obținerea succesului, dl Bivol a menționat că s-au identificat mai întâi prioritățile privind retehnologizarea și modernizarea instituției. Una din primele priorități a fost  procurarea aparatajului radiologic care la Telenești lipsea, or, cel vechi care servise 40 de ani se defectase complet  şi devenise periculos pentru personal și pacienți. Am procurat un aparat modern, de care nu dispun și în unele spitale din capitală. Apoi ne-am concentrat asupra problemei utilizării deșeurilor medicale. Acum avem contracte de proce-sare a deşeurilor cu 30 de instituții medicale. Altă prioritate a fost procurarea unor echipamente de diagnosticare și tratare a hemoragiilor gastrice. Am procurat două fibrogastroscoape – unul mobil şi altul staționar, care ne permit să facem operații complicate. Am mai procurat instrumentar medical, între care un burghiu electric special destinat operațiilor pe oase, două autoclave care au costat 100 000 lei fiecare pentru sterilizarea materialului chirurgical, astfel riscul de infectare a bolnavului este zero. Am mai făcut și condiții hoteliere în staționar, cu dușuri, WC, căldură, ceea ce asigură confortul pacientului”, a remarcat  directorul spitalului.

Rezultatul clasamentului a fost o surpriză pentru opinia publică din raionul Telenești. Înainte de 2008 instituția înregistra datorii de milioane de lei la medicamente, agenții termici. Ulterior, mult timp lumea nu prea credea în potenţialul colectivului de aici. Acum am solicitat opiniile câtorva persoane din domeniu / avizate să aprecieze activitatea spitalului.

 

Ștefan Gori, director adjunct al Spitalului raional Telenești:

”Ţin să menţionez, în primul rând, atitudinea faţă de spital a Consiliului Raional, fondatorul instituției, care în ultimii ani s-a schimbat radical. Începând cu 2009 și până în prezent Consiliul a investit mijloace substanțiale în construcțiile și reparațiile capitale din domeniul sănătăţii. Rezultatele au devenit vizibile în perioada când preşedinte al raionului era Boris Burcă. Dumnealui a fost distins cu un trofeu special al Ministerului Sănătății pentru contribuție substanțială la modernizarea sistemului spitalicesc din raion. Accentuez că spitalul s-a schimbat completamente după reparațiile care s-au efectuat aici cu instalarea unor panouri solare pentru încălzirea apei, procurare de utilaj performant etc. Dar un merit aparte în toate aceste performanţe îl are dl Alexei Bivol, directorul spitalului, care s-a implicat în diferite proiecte de reparații și reutilări de echipamente încă din 2007, când era șef de secție la instituție.

 

Ana Patrașco, asistentă superioară la SR Telenești:

”În funcția pe care o dețin am reușit să lucrez în subordinea a încă doi conducători de spital, care au fost până la domnul Bivol. Până în 2008 dl Bivol era șef de secție și se afirmase prin implementarea unui proiect finanţat de IREX-SPP împreună cu dna Vera, soția dumnealui, care tot este medică.

În perioada când a fost anunţat concursul pentru funcţia de director al spitalului chiar am insistat ca dumnealui să candideze, pentru că avea deja experiența atragerii de fonduri, un masterat în management. Cred că una din cele mai mari reușite a directorului nostru este managementul financiar bine chibzuit, pentru că anume la acest compartiment ard cei mai mulţi conducători de unități medicale din republică”.

 

Simion Manole, directorul Clinicii Stomatologice din Telenești:

”Eu am privit întotdeauna cu rezerve ceea ce se face la spital pentru că sunt convins că cel mai greu este să schimbi mentalități! Dar vreau să remarc o situație curioasă vizavi de spitalul din Teleneşti  – aici nu prea sunt doctori care să se implice în politică. Dacă mă ocup cu altceva decât cu medicina, îmi pierd calificarea, spunea un chirurg şi nu pot să nu-i dau dreptate. Trebuie să spuns că în ultimul timp chirurgii de la Telenești fac operații unicale chiar și pentru un spital de nivel naţional or,  au condiții și echipamentul necesar”.

 

Ecaterina Furculiță, vicepreședinta raionului Telenești:

”Performanța înre-gistrată este un rezultat al muncii asidue a întregului co-lectiv al spitalului, care ține la imaginea sa şi pentru care sănătatea publică este mai presus de toate. Apropo, cheltuielile pentru gestiunea instituţiei scad cu fiecare an în rezultatul unor implementări de proiecte, retehnologizării (apa să nu curgă aiurea, căldura, energia electrică să nu se irosească fără rost). Dar cea mai mare reușită a spitalului e că pacientul acum este asigurat cu de toate. Protocoalele clinice se respectă întocmai și doar dacă pacientul dorește să procure alte medicamente decât cele care i se propun, poate s-o facă. Ne mai impresionează exemplul personal al directorului care reușește să mobilizeze colectivul. Spitalul are de toate, până și colectiv de activitate artistică, cu un program artistic original, costume naționale, etc”.

 

Viorel Soltan, directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS) a relatat pentru site-ul www.spitale.md că analiza datelor a durat 5 luni, iar în alte 2 luni s-au efectuat verificările necesare pentru a evita orice greșeală. Acest clasament este util pentru ca decidenții din domeniul sănătății (manageri, politicieni, conducători) să înțeleagă unde exact trebuie de îndreptat efortul pentru a îmbunătăți performanța și calitatea serviciilor prestate de un spital. Acest clasament oferă informație populației generale și oferă posibilitatea cetățeanului de rând să compare spitalul său cu alte spitale din Republica Moldova. Scorul PAS este un instrument dinamic, pe care ne străduim să-l îmbunătățim constant. Ne propunem ca pentru anul viitor să-l extindem și pentru spitalele municipale și republicane.”

 

  Ion Cernei    

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker