Politic

Mai multe ONG-uri lansează ideea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt

Mai multe organizații ale societății civile propun inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a impus sistemul mixt de vot.

Reprezentanții ONG-urilor au declarat marți, 21 no-iembrie, într-o conferință de presă la IPN, că, în decurs de o lună, vor forma grupul de inițiativă pe care îl vor înregistra la Comisia Electorală Centrală. După înregistrare, va începe colectarea de semnături în vederea susținerii referendumului.

Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a spus că ideea referendumului este o inițiativă apolitică și cetățenească. Republica Moldova face faţă astăzi unei situații dificile, unde un partid politic, care la alegerile parlamentare din 2014 a obținut puțin peste 15% din voturile cetățenilor, prin șantaj și corupere a format o majoritate parlamentară prin intermediul căreia controlează toată ţara. „Referendumul este unicul instrument prevăzut de lege care oferă posibilitatea cetățenilor, în momentul în care Parlamentul le-a trădat votul, să anuleze abuzurile comise de către Parlament”, a spus Ştefan Gligor.

Potrivit lui Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice, în condițiile în care un Parlament care nu reprezintă voturile cetățenilor a votat o lege care nu este în interesul cetățenilor, cetățenii au dreptul constituțional să ceară anularea acestei legi.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker