Centenarul Marii UniriEvenimente

Proiectul educațional „DOR” la Pufești

Prof. dr. Nicolae Damian, directorul unității școlare din Pufești (în stânga), într-o discuţie cu primarul de Brăviceni, Republica Moldova, Vladimir Cociorvă.

 

Sfârșitul săptămânii trecute a adus la Pufești, România, derularea cu succes a proiectului educațional „DOR”. Desfășurat pe mai multe zile, printre care și 5 octombire, marcându-se astfel  „Ziua Mondială a Educației”, proiectul a avut ca invitați elevi și cadre didactice din Republica Moldova. Titulatura proiectului, amintește de dorul românilor despărțiți de râul Prut pentru România Mare, de originea română, de dorința pentru reUnire. În acest sens s-a semnat în mod simbolic o „Declarație de Unire”.

 

Schimb de bune practici, ancorare în istorie

Activitățile au fost consistente, îmbinându-se cu succes formalul cu informalul, cu spontaneitatea. Cadrele didactice și elevii din Moldova au participat la ore vizualizând exemple de bune practici, au purtat discuții metodologice, s-au întrecut în competiții sportive inedite. Programul artistic a produs momente emoționante, neregizate, așa cum a fost și cel în care aceiași frați de neam și sânge, elevi și profesori s-au prins într-o horă ce a marcat și mai mult simbolul Centenarului. La manifestare a participat inspectorul pentru proiecte educaționale prof. Ionuț Țandără, exprimând și mesajul inspectorului şcolar general adjunct prof. Aurel Șelaru.

Prof. Ionuț Țandără, ca profesor de limbă franceză, a vizitat și centrul de lectură în limba franceză, inițiat în cadrul unui proiect comun cu donații de carte în limba franceză primit de Școala din Pufești și Colegiul „Cuza” din Focșani. La acest fapt contibuind profesoara de limba franceză de la Pufești, Mariana Bogdan. Tot cu prilejul vizitei celor din Moldova, la Pufești a sosit o caravană formată din trei autobuze vopsite în tricolor având în interior expoziții cu fotografii despre Primul Război Mondial, despre Unirea de la 1918. Faptul acesta s-a datorat domnului George Simion. Seara de vineri s-a încheiat cu un foc de tabără și cu participarea la concertul celor de la ,,The motans” din Moldova, sosiți la Festivalul „Bachus” din Focșani. Sâmbătă, înainte ca plecarea spre Moldova să aducă un alt moment emoționant, organizatorii de la Pufești, cu sprijinul dr. Horia Dumitescu, au oferit un moment de întoarcere în istorie prin vizitarea Mausoleului și Muzeului istoric de la Mărășești.

„Le mulțumesc tuturor colegilor ce activează la unitățile școlare din Pufești, precum și tuturor celor ce s-au implicat în reușita acestui proiect. Au fost activități venite din suflet, ce vor rămâne în memoria elevilor, cadrelor didactice din România și Moldova. Râul Prut nu trebuie să ne mai despartă”, a declarat prof. dr. Nicolae Damian, directorul unității școlare din Pufești. Și profesoara Raisa Mațenco de la Gimnaziul din Brăviceni – Moldova, a transmis un mesaj pentru toți profesorii, din care spicuim: ,,…Vă mulțumesc, stimați profesori, pentru munca nobilă, fidelitatea față de profesie, efortul zilnic depus pentru creșterea și educarea tinerelor generații…”

De ce „DOR”?

În Anul Centenar, sărbătorim împreună „Ziua Mondială a Educației – 5 octombrie”, în cadrul Proiectului educațional ,,DOR”.  De ce „DOR”? DOR de țara mamă, de originea și istoria noastră comună, DOR fiindcă avem Din Inimă aceiași țară (Origine) Română, fiindcă ne dorim Din Inimă Reunirea! Școala Gimnazială Pufești împreună cu Gimnaziul Brăviceni din Republica Moldova! Unde? La Pufești! Iată că Pufeștiul este iarăși gazda unui eveniment excepțional.

Cum s-a înfiripat ideea acestui proiect?

În luna aprilie, la Pufești s-a desfășurat Simpozionul Național „Ziua Pământului”, ediția a XII-a. Au participat atunci profesori universitari, profesori de geografie din tot județul, simpatizanți ai geografiei. La acel simpozion înotătorii Avram Iancu (singurul care a înotat Dunărea pe cei 2860 km fără costum) împreună cu Ion Lazarenco-Tiron (singurul care a înotat din prima încercare râul Nistru, dar şi cele 7 strâmtori ce leagă Oceanele Lumii) au lansat în premieră națională un proiect de aniversare a Centenarului, care prevedea să străbată 100 de km umăr la umăr pe Prut, pentru 100 de ani de istorie comună. Prezent la Simpozion, prof.univ. dr. Corneliu Iațu – prorectorul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iași, președinte al Societății de Geografie din România, a propus celor doi conferirea titlului de „Exploratorii Anului”.

În luna mai 2018, la Oancea, în jud. Galați, proiectul a demarat. Cei doi au înotat Prutul, un râu ce unește, nu desparte. Atunci a fost prezent și primarul din localitatea Brăviceni, satul natal al înotătorului Ion Lazarenco-Tiron. Oficialul din Moldova – Vladimir Cociorvă, s-a întâlnit cu directorul şcolii din Pufești – prof. dr. Nicolae Damian și astfel s-au pus bazele unui proiect educațional ce constă într-un schimb de experiență didactică, împărtășit de cadre didactice și elevi din cele două comunități.

 

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker