CulturaSocial

Ziua Vinului, aproape fără producători și cu mai puţini vizitatori ca în anii trecuţi

Nicolae Buzu, primarul de Peresecina (în centru), este convins că ramura vitivinicolă din localitate îşi va reveni.

 

Orheiul este una din localităţile din ţară, care organizează în fiecare an manifestaţii ample de Ziua Naţională a Vinului, raionul fiind, de fapt, iniţiatorul acestei sărbători. Precum fusese anunțat, ediția curentă s-a desfășurat la complexul de agrement „Orhei Land”. Opțiunea pentru acest loc a fost acceptată neunivoc, dar până la urmă mai mulți din grupul ce urma să ia decizia au zis: locul aparține comunității și putem să facem ce vrem. Locația s-a dovedit a fi mai reușită decât strada Vasile Lupu, unde era strâmt și incomod pentru participanți.

 

Primăriilor le-au fost puse le dispoziție gheretele comerciale ale „Orhei Land”-ului rămase goale după închiderea sezonului şi acestea au amenajat ”gospodării” cu garduri stilizate, butoaie, teascuri, „case mari” cu prosoape, covoare, obiecte de artă populară, cu bucate tradiționale și mult vin. Dar vizitatori au fost mult mai puțini ca în anii precedenți. Dintre întreprinderile de vinificație a fost prezentă doar „Chateau Vartely” cu 11 vinuri. Unele întreprinderi și firme din municipiu au comercializat îndeosebi pâine, mezeluri, produse apicole, etc.

Puțini dintre locuitorii municipiului şi satelor au venit la manifestaţie, deși au fost organizate activități care, se părea, trebuiau să adune lume de pe lume. Am întâlnit mai mult primari și angajați ai primăriilor din localităţile unde viticultura este tradițională şi membri ai formațiilor artistice de amatori.

Ansamblul ”Ivanceanca” din comuna Ivancea a prezentat un program de melodii populare ucrainene, care i-a impresionat mult pe membrii delegațiilor de la Hliboca, regiunea Cernăuți și Tarutino, regunea Odessa, Ucraina, dar şi pe Cetățeanul de onoare al Orheiului, Vasile Ouatu, care a venit din România  cu familia și nepoții.

La spectacolul de sărbătoare au mai participat artiștii amatori de la Ciocâlteni, orchestra  de  muzică populară ”Codru” de la centrul raional de cultură ”A. Suruceanu” din Orhei, interpreta Adriana Ochișanu și bardul Iurie Sadovnic-Orheianu, care a intepretat melodii și în rusește, situație oarecum surprinzătoare pentru spectatori.

Nelipsiți ca întotdeauna la Ziua Vinului au fost Mihai și Elizaveta Gașper cu vestitul lor butoiaș cu două robinete pentru Alb și Negru de Furceni, sarmale, castraveți murați de mărimea degetului și țuică cu distilare dublă, care a plăcut mai ales oaspeților de la Tarutino și celor de la Șciolkovo, un raion municipal din regiunea Moscova demult înfrățit cu raionul Orhei. E semnificativ faptul că soții Gașper sunt nelipsiți la toate festivalurile, sărbătorile și expozițiile de la Orhei, dar și de la Chișinău. Întrebat de noi ce rost vede în aceste participări, dl Mihai, îmbrăcat într-un pieptar de piele și cu nelipsita pălărie de fermier american adusă din America, ne-a spus:

”Am văzut în timpul vizitelor mele peste hotare că orice fermier este nelipsit la asemenea sărbători și expoziții și ne-am zis că această situație trebuie să fie caracteristică și pentru fermierii moldoveni, care trebuie să caute mereu posibilități de a-şi promova afacerile. Deocamdată avem doar satisfacții morale, dar ne bucură că unii fermieri ne urmează exemplul”.

Primarul de Peresecina, Nicolae Buzu, servea publicul din două butoiașe cu vin din struguri Sovignon și Muscat. Întrebat ce fac sătenii anul acesta cu roada de struguri, primarul ne-a spus că aceştea încearcă s-o vândă pe marginea traseului:

”Nu mai lucrează demult fabrica de vinuri de la noi, ceea ce este un mare păcat. Dar viile le mai ţinem, că sunt de soiuri nobile. Şi fabricile de vinuri din împrejurimi au devenit imprevizibile pentru producători. Nimeni nu ştie ce cantitate de struguri vor procura, cine şi cum stabileşte preţurile… Iată de ce lumea încearcă să iasă din situaţie, scoţând strugurii la marginea drumului”, spune Nicolae Buzu.

Elena Rotaru, primara de Clișova a adăugat că la fel procedează şi  consătenii ei:

”Deunăzi un sătean îmi spunea că vineri și sâmbătă umple cu struguri o remorcă, pe care duminică o duce la piața din Sărăteni. Via este practic unica sursă de venituri pentru familia lui mare. Strugurii de soiurile Noah și Izabela fabricile nu-i achiziţionează, în schimb sunt preferaţi pentru vinul de casă pentru că aceste soiuri sunt cultivate fără chimicale”, ne spune primara.

Ion Morozan, ex-directorul Fabricii de conserve din Orhei este de părerea că producătorii trebuie să se conformeze noilor provocări:

”În România demult nu se mai cultvă soiuri locale, se sădesc vii de soiuri nobile, producătorii din timp perfectează contracte cu fabricile de prelucrare, în care este stipulat soiul, calitatea strugurilor, etc. Da, producătorii noştri se confruntă cu o sumedenie de impedimente, pentru că statul nu prea are grijă de ei. Dar și producătorii ar trebui să fie mai insistenţi în apărarea drepturilor lor. Precum ambasadele chineze din toată lumea dau recepții utilizând numai bucate chinezeşti, expoziții de realizări ale economiei naționale, așa și ale noastre trebuie să promoveze producția naţională prin expoziții, prezentări, etc. Dacă acum reușim să vindem ceva fructe în Canada și Emirate, înseamnă că se poate!”, spunea Ion Morozan, care s-a prezent ca om de afaceri.

Gheorghe Morozan, primarul de Morozeni, spune că în perioada sovietică gospodăria agricolă din localitate avea aproape 1000 de hectare de podgorii. Recunoaște că acum sătenii au pierdut speranța că viile le-ar aduce veniturile de altă dată:

”Statul trebuie să intervină dacă vrea ca ramura să nu degradeze definitiv. Noi avem agricultori care și la moment încă pot vinde zeci de tone de struguri. Va fi un mare păcat dacă această producție va rămâne pe deal”, ne spune primarul.

Mihai Gașper ne-a spus că anul acesta dintre fabricile de vinuri din zonă au recepționat struguri doar cele de la Mana, raionul Orhei și Săseni, raionul Călărași. Fermierul a fost de acord că această situație s-a răsfrânt și asupra sărbătorii, la care nu au avut dispoziţie să se prezinte nici producători, nici simpli vizitatori, care să se distreze, să guste din bunătăţuri.

Președintele raionului, Tudor Golub, a înmânat diplome și trofeie celor mai activi participanți la Ziua Vinului.

 

Ion Cernei  

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker