Știri

Şoldăneşti: primarul urmărit penal are 10 contracandidaţi

În cursa electorală pentru fotoliul de primar al oraşului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de suflete, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi şi urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează un reprezentant al Partidului Democrat (PDM), Nicolae Mândru, Ion Cuculescu de la ”Partidul nostru”, Nicolae Roman, reprezentant al Partidului Naţional Liberal, Leonid Paereli de la Partidul Liberal, Igor Popa, înaintat de Partidul Socialiştilor, Nina Florea, lidera comuniştilor din raion, Veronica Plămădeală, propusă de blocul electoral al lui Iurie Leancă, Oleg Babcineţchi de la „Renaştere”, Oleg Gun, reprezentant al partidului „Lista poporului” şi Aurel Verdeş, candidat independent. Conform mini-sondajului efectuat de „C”, dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, cele mai mari şanse de izbândă le-ar avea Tinică, Mândru şi Cuculescu.

Candidatul PLDM: cu dosare penale pe rol şi trecut prin două partide

Are 53 de ani, de profesie este medic-chirurg şi după absolvirea Institutului de Medicină din Chişinău a activat în instituţiile curative din raionul Şoldăneşti. Timp de câţiva ani a condus Secţia de chirurgie a Spitalului Raional Şoldăneşti, apoi, în 2001, pe parcursul a mai puţin de jumătate de an, a exercitat şi funcţia de medic-şef adjunct al acestei instituţii. Tot în acea perioadă, din 2000 până în 2007, a fost lider al Comitetului raional al sindicatului lucrătorilor din domeniul sănătăţii.

În 2003 a fost ales consilier orăşenesc, iar la alegerile locale din 2007 – primar al oraşului Şoldăneşti din partea Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD). În februarie 2010, primarul de Şoldăneşti, Alexandru Tinica, viceprimarul Ion Cârlig, împreună cu 6 consilieri locali au anunţat aderarea la Partidul Liberal Democrat din Moldova şi crearea fracţiunii PLDM în cadrul Consiliului Local Şoldăneşti. Pentru că a reuşit să implementeze câteva proiecte foarte actuale pentru oraş, inclusiv reparaţia grădiniţei, a apeductului şi a reţelei de canalizare, la scrutinul din iunie 2011 Ale-xandru Tinica a câştigat al doilea mandat de primar, dar deja avea acoperirea politică a  Partidului Liberal, la care a aderat în preajma scrutinului. Apoi, după ce a tot fost criticat de Curtea de Conturi şi de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat pentru gestionare frauduloasă a banilor publici, iar procurorii chiar i-au deschis dosare penale pentru abuz în serviciu, Alexandru Tinica, în anul trecut, a migrat la PLDM. De atunci în presă nu au mai apărut informaţii critice la adresa sa.

 

Condamnat la patru ani, rămâne în funcţie

La 24 decembrie 2013 ziarul Adevărul menţiona în articolul „Primarul-fenomen” din Şoldăneşti: condamnat la patru ani şi lăsat în funcţie” că Alexandru Tinica, deşi are o condamnare penală pentru abuz de putere şi alte încălcări, iar un audit al Curţii de Conturi a depistat nereguli mari în activitatea primăriei, continuă să rămână în funcţie. Preşedintele Curţii de Conturi Serafim Urechean se revolta că Tinica chiar a refuzat să participe la şedinţa Curţii, la care s-a discutat raportul despre activitatea autorităţilor din raionul Şoldăneşti, iar cele mai multe probleme depistate vizau anume Primăria oraşului. Acum, A.Tinica candidează din partea aceluiaşi partid, PLDM, care îl sprijină şi pe Urechean la funcţia de primar al municipiului Chişinău.

Potrivit controlorilor, (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=348848, www.privesc.eu/…/Curtea-de-Conturi—Raportul-auditului-bugetului-rai.), cu abateri serioase de la legislaţie a fost realizat proiectul „Construcţia instalaţiilor de purificare şi reţelelor de canalizare din oraşul  Şoldăneşti” în valoare de 9,3 mln de lei. Nereguli mari au fost depistate în administrarea unor întreprinderi municipale, dar şi a Pieţei comerciale din oraş, la repartizarea loturilor de pământ, beneficiari ai cărora ar fi ajuns şi persoane din Chişinău etc. S-a mai constatat că în anii 2011-2012 Primăria Şoldăneşti nu a respectat limitele unităţilor de personal şi condiţiile de salarizare a acestora. În consecinţă, neregulamentar pentru retribuirea muncii au fost cheltuiţi 543 mii de lei. Cu abateri au fost desfăşurate mai multe achiziţii publice, se mai menţionează în raportul CC.

În baza unora dintre aceste încălcări procurorii au deschis o cauză penală. La 19 aprilie 2013 Alexandru Tinica a fost condamnat la patru ani privaţiune de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani. În acelaşi dosar managerul pieţei comerciale din oraş Adrian Pălăduţă a fost condamnat la 3 ani de detenţie în închisoare de tip semi-închis. De asemenea, cei doi au fost obligaţi sa achite solidar în folosul primăriei 141 294,2 lei, iar Tinica – încă 40 460 lei. Primarul şi-a continuat însă nestingherit activitatea. Ulterior, Curtea de Apel Bălţi a casat această hotărâre, dar Curtea Supremă de Justiţie a casat total decizia Colegiului penal al instanţei din Bălţi şi a dispus rejudecarea cauzei în aceeaşi instanţă de apel, în alt complet de judecată. Actualmente dosarul se află pe rol la Curtea de Apel Bălţi.

Într-o notă informativă a Procuraturii Şoldăneşti de la sfârşitul anului 2013, remisă Procuraturii Generale, se menţiona că Ale-xandru Tinica figurează în cel puţin cinci dosare penale deschise în ultimii doi ani pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 44, 327 alin.(2) lit. b),c); 328 alin.(3) lit. b),d) Cod Penal, pentru abuz de putere pe cinci capete de acuzare. După examinarea raportului Curţii de Conturi, Alexandru Tinica i-a declarat preşedintelui Curţii de Conturi Serafim Urechean că este nevinovat, iar controlorii au venit la comandă, ”să caute nod în papură”. Iar Tudor Golub, şeful Oficiului Teritorial Orhei al Cance-lariei de Stat, citat de Adevărul şi de Ziarul Naţional, spunea: „Primarul de Şoldăneşti este un fenomen. Nu ascultă pe nimeni şi face aşa cum crede el. 90 la sută din toate încălcările atestate de Curtea de Conturi în raionul Şoldăneşti se referă la primăria centrului raional” (adev.ro/myaj8z).

În 2012 a fost finalizată construcţia unui apeduct în cartierele Eminescu şi Lacului, finanţat din Fondul Ecologic Naţional cu peste 2 milioane de lei, dar în 2013 peste 200 de gospodării din aceste cartiere se plângeau că încă nu au apă la robinet, apeductul fiind construit, în opinia unor consilieri locali, cu mari abateri de la normative.

 

Obstacolele primarului

Foarte reticent în relaţiile cu mass-media, în iulie 2012 Alexandru Tinica a oferit totuşi un interviu săptămânalului CUVÂNTUL (http://www.cuvintul.md/article/2277/), în care afirma că în scrutinul din 2011 nu şi-a făcut campanie electorală şi nu a prezentat un program concret de activitate, ci pur şi simplu a continuat proiectele începute. Astfel 56% din alegători au decis că el trebuie să rămână la conducerea Primăriei încă patru ani.

Primarul recunoştea că în activitatea sa se ciocneşte de multe obstacole, unul dintre care ar fi opoziţia din Consiliul Orăşenesc, care nu-l înţelege şi nu susţine iniţiativele sale. „Primăria nu are jurist şi eu sunt nevoit să pierd mult timp în numeroase procese judiciare. Al treilea obstacol ar fi Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, care foarte des notifică deciziile noastre, acum suntem atraşi în trei procese de judecată”, a adăugat Alexandru Tinica.

 

Nu dispune de avere personală

În declaraţia pe venituri, prezentată la CEC, Alexandru Tinica arată că pe parcursul anilor 2013-2014 a câştigat la locul de muncă 146 600 lei şi nu dispune de avere personală sau comună cu soţia. Anterior, el a declarat pentru Moldova Curată că nu deţine o casă proprie şi că locuieşte într-un imobil donat de părinţii săi (http://www.moldovacurata.md/interese-avere-la-vedere/avere-la-vedere/edilii-fara-locuinte)

 

Nicolae Mândru: fost creştin-democrat, acum e sprijinit de PDM

Este pedagog de profesie, are 49 de ani. După absolvirea facultăţii, Nicolae Mândru a fost director al Gimnaziului Curatura. Apoi a condus colectivul pedagogic din Salcia. După câţiva ani de activitate în cadrul Direcţiei Învăţământ Şold22ăneşti, Nicolae Mândru a fost numit director al şcolii primare din centrul raional. În anul 2014 a devenit director al Centrului de Poştă Şoldăneşti.

Şi-a început activitatea politică în cadrul Mişcării de Renaştere Naţională, fiind un adept activ al Frontului Popular, apoi membru al PPCD. În 2008 devine preşedinte al organizaţiei raionale a PPCD. La alegerile locale din 2007 şi 2011 a fost ales consilier raional pe lista PPCD şi toată această perioadă a activat în Consiliu ca reprezentant al acestui partid. În ultimii ani, când la şedinţele Consiliului se discutau diferite decizii, Nicolae Mândru de cele mai multe ori se afilia cu fracţiunea PDM, fapt care l-ar fi ajutat să ajungă şef la Centrul de Poştă.

În actuala cursă de alegeri pentru funcţia de primar al oraşului Şoldăneşti s-a înscris ca reprezentant al PDM.

Nicolae Mândru declară că în ultimii doi ani, la locul de muncă a obţinut un venit de 119 826 lei, iar încă 4400 lei i-a câştigat din alte surse legale. El mai notează că este proprietar a două apartamente în Şoldăneşti cu suprafaţa totală de 130 m.p. În actuala campanie electorală Nicolae Mândru a donat partidului, potrivit raportului financiar al PDM, 50 mii de lei, adică aproape jumătate din ce a câştigat în ultimii doi ani.

 

Ion Cuculescu: a câştigat  în doi ani … 4600 de lei

S-a născut în 1972, la Teleneşti. După absolvirea Colegiului de Mecanizare şi Electrificare din Soroca Ion Cuculescu s-a angajat la Fabrica de Fermentare a Tutunului din Şoldăneşti. Când fabrica s-a închis, a devenit şef-adjunct al unităţii de pompieri din Şoldăneşti, dar nu s-a reţinut mult în acest post. În anul 2000 a plecat la muncă peste hotare, de unde a revenit peste şapte ani şi a deschis o frizerie. Tot în acea perioadă s-a implicat în politică, aderând la Partidul Comuniştilor (PCRM). La alegerile locale din iunie 2011 a fost ales consilier orăşenesc şi raional pe listele PCRM. În calitate de consilier s-a manifestat drept un oponent intransigent al actualului primar Alexandru Tinica. În timpul controlului de audit efectuat la Şoldăneşti de către Curtea de Conturi a atenţionat controlorii asupra mai multor probleme din activitatea Primăriei Şoldăneşti.

După patru ani de activitate în tabăra comuniştilor a trecut la partidul lui Renato Usatâi. În scurt timp a devenit liderul fili-alei Şoldăneşti a ”Partidului nostru”, cu susţinerea căruia s-a şi implicat în campania electorală pentru funcţia de primar. Ion Cuculescu învaţă în prezent în ultimul an la Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova.

În declaraţia de venituri depusă la CEC el arată că în ultimii doi ani a avut un venit de doar 4600 de lei şi nu deţine firme, bunuri sau terenuri etc. Ion Cuculescu a explicat pentru Moldova Curată că a avut un apartament, dar după ce a divorţat de soţia sa, care a plecat peste hotare, l-a vândut şi a trecut să locuiască împreună cu părinţii. El a mai spus că frizeria este înregistrată pe numele tatălui său, iar acum se întreţine pe sine şi pe fiul său care este student, din banii câştigaţi în cei şapte ani de muncă peste hotare şi din cei obţinuţi din vânzarea apartamentului.

Victor Sofroni, Ttudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker