Social

Bugetul local primește tot mai puţini bani de la întreprinderile municipale

Socoteala iniţială privind defalcările la bugetul local din profitul net obţinut în anul curent de întrep-rinderile municipale contrastează cu o socoteală de ultimă oră mediatizată recent la şedinţa extraordinară a Consiliului Municipal Orhei, relatează radioorhei.info.

Cifrele vorbesc de la sine: la momentul aprobării bugetului anului 2017, edilii orheieni au planificat că întrep-rinderile municipale vor defalca în vistieria publică locală 54 de mii de lei.  Spre finele anului, prognoza completării bugetului local cu mijloace provenite de la întreprinderile subordonate autorităţilor locale s-a redus drastic. Reducerea este de aproape 2/3 sau 64%, iar suma pe care poate conta bugetul constituie doar 19 mii.

Datele oficiale denotă că tendinţa descreşterii defalcărilor primite de la întreprinderile municipale s-a prefigurat începând cu  anul 2015. Astfel, dacă din profitul net pe care l-au obţinut în 2015, întreprinderile au putut vărsa la buget 96 de mii de lei, apoi în următorul an, 2016, suma s-a micşorat de aproape 3 ori.

Anume pentru perioada ultimilor 2 ani întreprinderile municipale n-au prezentat Consiliului rapoartele de activitate. Asta, în pofida prevederilor Legii administraţiei publice locale şi mai multor solicitări ale consilierilor din opoziţie, care au cerut administrației orașului să asigure audierea dărilor de seamă ale întreprinderilor vizate în cadrul şedinţelor în plen. De curând, fracţiunea liberalilor din Consiliul Municipal Orhei a primit și o scrisoare de refuz semnată de primarul Ilan Sor la demersul prin care au cerut să le fie prezentate rapoartele întreprinderilor municipale.

Atât Primăria, cât şi practic toate întreprinderile municipale au refuzat ori nu au răspuns deloc nici la solicitările de  furnizare a rapoartelor de activitate, care le-au fost adresate de Radio Orhei în baza Legii privind accesul la informaţie.

Sursa foto: radioorhei.info

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker