Centenarul Marii UniriEvenimente

România – principalul investitor în reabilitarea grădiniţelor de copii

Niciodată satul Mateuţi din raionul Rezina, ca şi alte sute de sate din Republica moldova, nu a avut şi nici degrabă nu-şi putea permite să aibă o grădiniţă atât de confortabilă, bine dotată şi modernă, dacă nu ar fi fost sprijinul financiar al României. 

 

”România este principalul investitor în reabilitarea instituțiilor preșcolare din Republica Moldova: 911 grădinițe de copii au beneficiat de peste 26 de milioane de euro”.

Aceste date se conţin în informaţia ministrului Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, despre sprijinul acordat de către România Republicii Moldova, prezentat deputatului PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Orhei, Rezina, Teleneşti fac parte din lista raioanelor cu cele mai multe grădiniţe reabilitate cu banii statului român. În raionul Orhei, de exemplu, cu aceste resurse au fost modernizate 53 de instituţii preşcolare, în raionul Rezina – 33, Teleneşti – 25 de grădiniţe.

Într-un comunicat mediatizat de dl deputat Constantin Codreanu se concretizează că cele 26 de milioane au fost acordate începând cu a. 2014, în trei tranşe.

”Menționăm că tranșele RO1 și RO3 au fost finanțate prin Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova (în continuare Acordul de 100 milioane euro), iar tranșa RO2 prin mecanismul asistenței oficiale pentru dezvoltare al MAE”, arată ministrul Teodor Meleșcanu în răspunsul transmis deputatului Constantin Codreanu.

Şeful diplomației române precizează că principiul promovat permanent de partea română în dialogul cu autoritățile Republicii Moldova în vederea întocmirii listelor instituțiilor preșcolare este distribuția cât mai extinsă a comunităților beneficiare, indiferent de etnia, limba vorbită sau confesiunea acestora sau de opțiunea politică a autorităților din acele comunități.

Ministrul Teodor Meleşcanu mai menţionează că, ”potrivit Fondului de Investiții Sociale din Republica Moldova (FISM), instituția responsabilă de implementarea programului de reabilitare a instituțiilor școlare, la toate grădinițele care au beneficiat de sprijin financiar din partea României, vor fi instalate plăci informative care specifică faptul că instituția respectivă a fost renovată/dotată cu sprijinul financiar al României”.

În comunicatul domnului deputat C.Codreanu se mai menţionează un detaliu demn de reținut: ca urmare a fluctuației cursului valutar (EUR-MDL), la tranșa RO1 de 20 milioane euro au apărut economii în valoare de aproximativ 780 000 euro, acestea fiind direcționate către liceul cu predare în limba română ”Mihai Eminescu” din municipiul Comrat.

Sursa citată mai punctează că au beneficiat de sprijinul financiar al României și instituțiile preșcolare din localitățile de baștină ale unor lideri politici de la Chișinău, tributari ai reflexelor antiromânești de sorginte sovietică. Un exemplu grăitor ar fi cazul grădiniţei de copii din s. Sadova, baştina preşedintelui I.Dodon, care într-un timp chiar a încercat să-şi atribuie sie această performanţă.

În încheiere dl deputat Constantin Codreanu accentuiază că acest sprijin nu este acordat direct instituțiilor preșcolare din Republica Moldova și nici autorităților publice locale de nivelul I sau II, ci administrației publice centrale, fiind gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), instituție creată acum 20 de ani cu sprijinul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe. “Considerăm însă că Guvernul României va trebui să ia în calcul și posibilitatea acordării de sprijin financiar direct autorităților publice locale de nivelul I și II pentru renovarea și dotarea instituțiilor preșcolare (și școlare), inclusiv a celor private, din Republica Moldova”, susţine deputatul Constantin Codreanu.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker