Electorala 2019Politic

Cetățenii au dreptul să inițieze referendumuri legislative

Curtea Constituțională (CC) a R. Moldova a decis marţi că cetățenii au dreptul să inițieze referendumuri legislative. “Astfel CC a constatat un drept prevăzut de Codul Electoral”, spune activistul Ștefan Gligor, președintele grupului de inițiativă, care a încercat inițierea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt.

Ş.Gligor a mai precizat că CC a emis această hotărâre cu două zile înainte de expirarea termenului, ceea ce demonstrează că instituția special „a tras de timp ca să facă imposibilă inițierea referendumului legislativ până la alegerile parlamentare”. În opinia lui Ştefan Gligor, această decizie este suficientă pentru demisia celor șase membri ai Comisiei Electorale Centrale, care s-au auto-declarat public, prin comportamentul lor în ședințele CEC, ca fiind incompetenți și angajați în serviciul intereselor PD și nicidecum în serviciul legii și cetățenilor.

Potrivit deciziei CC, doar Parlamentul poate bloca, dar din motive foarte bine argumentate, desfășurarea unui plebiscit legislativ. Atribuţia aceasta şi-o asumase, impropriu, CEC atunci când a refuzat de două ori înregistrarea grupului de iniţiativă referendară, invocând încălcări de procedură, precum şi imposibilitatea schimbării sistemului de vot cu mai puțin de un an înaintea alegerilor parlamentare, a spus, citat de deschide.md, unul din autorii sesizării, liderul PLDM Tudor Deliu.

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker