Politic

Corupția – în topul problemelor cu care se confruntă cetățenii și este răspândită cel mai mult printre deputați și funcționar

Corupția rămâne în topul problemelor cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova, pe lângă şomaj şi veniturile mici, potrivit unui nou sondaj realizat de Institutul Internațional Republican (IRI) și făcut public recent. O bună parte dintre cetățeni descriu flagelul drept „o problemă foarte mare”, fiind răspândită cel mai mult printre parlamentari și funcționarii publici. Datele co-lectate relevă o creștere accentuată a pesimismului față de situația din țară, relatează portalul anticoruptie.md.

Foto: CIJM

 

Potrivit sondajului realizat în septembrie-octombrie c., 78% dintre persoanele chestionate consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 16% sunt de părere opusă. Totodată, în topul problemelor ce dau bătăi de cap cetățenilor sunt veniturile mici (42%), șomajul (36%) și corupția (28%).

La întrebarea dacă, în opinia lor, țara este guvernată în interesul majorității sau doar a unor grupuri, 91% dintre respondenți au ales a doua opțiune. Printre cauzele care fac ca nivelul corupției să crească se numără lipsa controlului guvernamental, sărăcia precum și acțiunile oligarhilor sau cele ale oamenilor de afaceri. Totodată, fiind întrebați cui, în ultimele 12 luni, i-au dat mită, i-au oferit un cadou sau o favoare, cei mai mulți dintre cetățeni au enumerat medicii, angajații din învățământ și polițiștii.

„Creșterea dramatică a numărului de moldoveni care simt că țara se îndreaptă în direcție greșită indică faptul că optimismul care a urmat după alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 a slăbit.

Sondajul mai sugerează că sprijinul pentru ade-rarea la Uniunea Europeană continuă să crească și este deosebit de puternic în rândul tinerilor. Aproape jumătate (49%) s-ar alătura UE dacă ar trebui să aleagă între aceasta și Uniunea vamală euroasiatică.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker