Social

Un proiect de reabilitare a Ciulucului

Andrei Cibotaru, primarul de Ciulucani, în baza unor fotografii mai vechi şi acte, a demonstrat asistenţei gradul de depreciere a stării râului Ciuluc.

 

La Consiliul Raional Telenești, recent, a avut loc o întâlnire organizată de Secția Economie condusă de Loreti Anton și Gabriela Isac, reprezentantă a AO „EcoVisio” din Chişinău cu primarii din localitățile amplasate de-a lungul râului Ciuluc, în cadrul căreia a fost prezentat proiectul ”Managementul integrat al apelor și reabilitarea ecologică a bazinului râului Ciulucul Mic”, elaborat în cadrul inițiativei ”ActiveCiuluc”,  lansată de AO „EcoVisio”.

La întâlnire au participat Nicolae Rotari, primarul de  Ghiliceni,  Ion Borș, primarul de Câșla, Ștefan Roșca, primarul de Zgărdești, Vasile Socolovschi, primarul de  Mândrești,  Andrei Cibotaru, primarul de  Ciulucani,  Ștefan Bârcă, primarul de Verejeni, Tudor Țurcanu, primarul de Ratuș și Vladimir Lungu, șeful Inspectoratului Ecologic din raionul Telenești.

Andrei Cibotaru a  relatat pentru ”C” că salută şi susţine ideea autorilor proiectului respectiv:

”Urmează să luăm măsuri urgente de restabilire a albiei râului, care trece prin mai multe sate din raionul Teleneşti. În anii 70 ai secolului trecut, nu știu din care conside-rente, râul Ciuluc a fost scos din albia sa și redirecţionat într-un canal de zeci de kilometri. În consecință cursul a devenit mai rapid, situație care a depreciat mediul adiacent al râului. Debitul de apă a scăzut, malurile s-au surpat, nivelul apelor subterane, care alimentau satele, s-a retras catastrofal, au degradat și afluenții proprii ai Ciulucului. Pentru a restabili măcar ceva din ceea ce s-a distrus râul trebuie readus în albia veche. Autorii proiectului consideră că astfel Ciulucul își va domoli viteza apei, se va revigora flora și fauna din regiunea riverană. În acea albie Ciulucul era alimentat de mai multe izvoare subterane, care s-au păstrat. Dacă în fiecare primărie s-ar organiza curățirea izvoarelor și am revitaliza afluenții, am da o viață nouă râului. De fapt, este nevoie de un studiu aprofundat la temă şi sperăm că specialiștii în domeniu îşi vor spune cuvântul”, a  fost de părere primarul de Ciulucani.

În cadrul întâlnirii au fost desemnate și alte priorități: crearea pașaportului râului și elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru restabilirea albiei vechi; curăţirea de nămol a râului, dar şi a afluenților lui, curățirea izvoarelor, lichidarea gunoiștilor ilicite.

”În următoarele două săptămâni vom continua colectarea propunerilor, iar săptămâna viitoare deja urmează să fie aprobată lista reprezentanților raionului Telenești la Comitetul Subbazinal al râului Ciulucul Mic. Mulțumim Consiliului Raional Telenești și, mai ales, Direcției Economie, pentru susținere și organizarea întâlnirii, precum și tuturor celor prezenți pentru un dialog constructiv”, ne-a relatat Gabriela Isac, reprezentanta AO „Eco Visio”.

Dna Isac a precizat că ”ActiveCiuluc” este o inițiativă de mobilizare a oamenilor care trăiesc în bazinul râurilor Ciulucul Mare, Ciulucul Mijlociu și Ciulucul Mic pentru a îmbunătăți starea ecologică a regiunii. Aceasta este creată în cadrul proiectului ”Managementul integrat al apelor și reabilitarea ecologică a bazinului râului Ciulucul Mic” (aprilie 2018 – februarie 2019), realizat de către Asociația Obștească „EcoVisio” în baza grantului oferit din Proiectul SDC-ADA ”Consolidarea cadrului instituţional în sectorul de apă şi sanitaţie în Republica Moldova (Faza 01)”. Bugetul proiectului este evaluat la 25 000 dolari.

Amintim că izvorul Ciu-lucului se află în comuna Chetrosu, raionul Fălești, iar apele lui se varsă în Răut la hotarul între moșiile comunelor Ratuș și Sărătenii Vechi, raionul Telenești.

Ion Cernei        

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker