Social

Fără medici și cu oficiile încuiate

Într-o vinere, după ora 14, am mers prin mai multe localități rurale. Pretutindeni, oficiile medicale aveau ușile încuiate. Conform orarului, aceste instituții curative din raionul Șoldănești trebuie să lucreze de la ora 8 până la 17 în perioada de iarnă și până la 19 vara. Pauza de masă diferă de la o localitate la alta, în majoritatea cazurilor fiind de la ora 13 până la ora 14.

 

Din discuțiile cu oamenii am aflat că medicul vine în satele lor o singură dată pe săptămână. Pacienții așteaptă această zi ca pe o binecuvântare. În pofida faptului că problemele de sănătate nu așteaptă, cetățenii nu au de ales. Oamenii spun că, atunci când se îmbolnăvesc, apelează la ajutorul asistentelor medicale din localitate. Dacă se întâmplă vreun caz mai grav, cheamă salvarea.

Satele Alcedar, Curătura și Poiana se află la o distanță de aproximativ 20 km de centrul raional. Echipa de jurnaliști a vizitat aceste localități, după ora 14, când, conform orarului, lucrătorii medicali revin de la pauza de prânz. Punctele medicale însă erau încuiate. La Curătura, o femeie, care locuiește în vecinătate, ne-a spus că asistenta medicală este în concediu. Mai mulți săteni au recunoscut că s-au obișnuit cu situația dată și, atunci când au nevoie de ajutor medical, telefonează direct la medicul lor de familie, care le spune ce să facă. Oamenii din Curătura se plâng că sunt nevoiți să meargă la Şoldănești, deoarece medicul îi vizitează doar o dată în săptămână

La Alcedar, sătenii ne-au spus aceeași poveste. Medicul de familie vine de la Șoldănești o singură dată pe săptămână. La oficiu rămâne să activeze doar asistenta medicală. În ziua deplasării noastre în teritoriu, nici aici nu am găsit pe nimeni. Locuitorii satului Alcedar ne-au informat că, acum un deceniu, medicul de familie era din localitatea lor. Ei își mai amintesc de timpul, când puteau chiar și în miez de noapte să vină la poarta doctorei Valentina Ursachi şi dânsa niciodată nu le refuza ajutorul. Dealtfel, dumneaei confirmă că ”acum situația este încordată. Pe lângă faptul că bolnavii plătesc sume mari, nu are cine îi ajuta. Şi eu, când m-am adresat la medicii din centrul raional, a trebuit să plătesc. Așa e acum vremea”, conchide doamna Valentina Ursachi.

În satul vecin Poiana am găsit aceeași situație: oficiul de sănătate era încuiat. Una din angajatele primăriei ne-a spus că asistenta medicală a fost la serviciu până la ora mesei. După asta a plecat în grabă. Femeia presupune că asistenta medicală ar fi fost chemată la vreun bolnav din sat. Nici în următoarele 30 de minute, asistenta medicală nu a mai apărut.

Și în satul Mihuleni oficiul medical era încuiat. Aici am găsit pe uşă fixat un bilețel, prin care pacienții erau anunțați că asistenta medicală se află în concediu și va reveni peste o săptămână.

Solicitat să comenteze situația, Constantin Balanici, directorul centrului de sănătate Șoldănești, a constatat că activitatea instituției suferă din cauza deficitului lucrătorilor medicali. În special este acută problema privind completarea statelor de personal cu medici.

Constantin Balanici: ”În prezent, oficiile de sănătate din raion sunt asigurate cu medici de familie în proporție de 75 la sută. La Vadul-Rașcov, spre exemplu, lucrează doar unul din doi medici. De șase medici de familie avem nevoie la Centrul de Sănătate din Șoldănești. În plus, aproximativ două treimi din medicii de familie sunt persoane care au atins vârsta de pensionare”.

Oficialul a mai precizat că, în ultimii vreo zece ani, în raion a venit doar un medic de familie. Dar și acesta pur și simplu a revenit la baștină. Atât Constantin Balanici, cât și alți medici cred că tinerii specialiști evită să vină în localitățile rurale pentru că nu au încredere că instituțiile curative nu ar putea fi optimizate în orice moment, ei pomenindu-se în afara câmpului de muncă.

Altă cauză este remunerea sub nivel. Maria Negru, tânără specialistă, care s-a angajat în calitate de medică de familie la Centrul de sănătate din comuna Cotiujenii Mari, spune că ea este una dintre puţinii absolvenţi ai Universităţii de medicină şi farmacie „Nicolae Testemiţanu” care a acceptat să vină să activeze la sat.

Maria Negru: ”Este greu să vii să lucrezi la sat pentru că salariul este mic şi condiţiile de trai sunt sub aşteptările noastre. Autorităţile ne oferă gazdă, ne achită serviciile comunale, dar oricum este insuficient ca să te întreţii.”

Proaspeţii absolvenţi dau vina şi pe lipsa infrastructurii în sate. În final, au de suferit oamenii, cărora statul este obligat să le asigure accesul la ocrotirea sănătății.

În imagine: Oficiul medicului de familie din s. Curătura, cu uşa încuiată.

Victor Sofroni  

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker