ApropoBlog-uriEvenimente

Guvernul demotivează  băncile să crediteze economia – creditează Guvernul

Periculos. După ce a lipsit țara de resurse ieftine și credite nerambursabile de la UE și FMI, Guvernul de la Chișinău accesează împrumuturi scumpe de la băncile interne. Și acesta e abia începutul.

Săptămâna trecută, Guvernul a împrumutat de la bănci locale și de la alte instituții financiare peste 560 de milioane de lei moldovenești. Băncilor le este mai convenabil să crediteze statul decât economia reală. Conform datelor Ministerului Finanțelor, au fost puse în vânzare obligațiuni de stat pe 2, 3 și 5 ani și bonuri de trezorerie pe perioade de până la 364 de zile.

Guvernul a recurs la această soluție extremă după ce a ratat ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro de la UE, iar relația cu FMI a devenit incertă după ce Parlamentul a votat o dubioasă „amnistie fiscală” în luna iulie 2018 – o „reformă” criticată dur de FMI, Banca Mondială, SUA și UE. În plus, a votat legea care prevede cumpărarea prin investiție a cetățeniei moldovenești de către străini – o altă inițiativă criticată dur de societatea civilă și partenerii de dezvoltare.

În opinia ex-ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruța, moldovenii vor plăti scump, după alegerile parlamentare din 2019, pentru împrumuturile pe care le face acum Guvernul de pe piața internă – găurile bugetare vor fi acoperite prin majorări de taxe și impozite, capriciile electorale vor fi introduse în fiscalitate începând cu anul viitor, iar aceasta va aprofunda și mai mult sărăcia.

Populismul costă

Mai grav, actuala putere s-a angajat în proiecte electorale fără a dispune de bani pentru a le realiza, fiind nevoită acum să ia împrumuturi de la bănci cel puțin pentru a le demara, ca să pluseze electoral. „Creditele interne sunt mai scumpe pentru buget decât resursele externe. Dar banii din exterior sunt oferiți doar condiționat: bani contra reforme. Reformele însă, i-ar costa prea scump pe cei care încearcă să se țină cu dinții de putere. În condițiile actuale, când bani de la partenerii de dezvoltare nu mai vin (din cauza derapajelor antidemocratice și blocării reformelor), guvernarea are trei opțiuni: sau reduce cheltuielile (dar nu poate face asta în ajun de alegeri), sau majorează impozitele (la fel e dăunător din punct de vedere electoral), sau ia împrumuturi scumpe de la bănci. Asta înseamnă că, imediat după alegeri, urmează și reducerea cheltuielilor, și majorarea impozitelor, pentru că împrumuturile, multe și scumpe, luate de la bănci, vor necesita și mai multe resurse pentru a putea fi deservite (întoarse cu tot cu dobândă). Și să nu uităm că guvernarea a luat credite pe 5, 3 și 2 ani, adică ne-a creat o problemă nu doar pentru un an”, a comentat Negruța.

Potrivit lui, este necesară o evaluare urgentă a nivelului de îndatorare și a capacității statului de deservire a datoriilor – este necesară oprirea substituirii creditării economiei cu creditarea Guvernului: „Astăzi, din 100 de lei atrași ca depozite, băncile sunt obligate să depună la Banca Naţională a Moldovei 45 de lei, iar cu restul creditează statul în mare parte. Deci, dispare orice motivație de a credita economia. Băncile comerciale parazitează Banca Națională a Moldovei care plătește dobânzi din banii plătitorilor de impozite”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.

Guvernul își împovărează din nou cetățenii

Altfel spus, pe lângă frauda bancară din 2014 (13 miliarde de lei) pe care Guvernul Filip a pus-o pe spatele cetățenilor (prin transformarea în datorie internă), urmând a fi întoarsă de moldoveni până în 2041, acum „sunt crescute” alte datorii interne pe 5 ani înainte. Are loc un fel de torpilare a statului cu datorii interne de miliarde, care pot duce la blocaje financiare în sectorul public și la incapacitatea statului de a-și onora plățile.

Conform statisticilor, datoria de stat (externă și internă) a Republicii Moldova se apropie de 58 de miliarde de lei moldovenești (1 dolar = 17 lei) și va crește, potrivit estimărilor, cu încă 1 miliard de lei până în 2020. Datoria pe cap de locuitor a ajuns la 17 mii de lei (aproximativ 1000 de dolari). Datoria externă a Moldovei a depășit, în anul curent, 7,2 miliarde de dolari, o cotă record – 98% din Produsul Intern Brut. Pentru comparație, în 2014, cota datoriei externe în PIB era de 82%.

Datoria publică internă constituia, în luna mai 2018, aproximativ 23 de miliarde de lei – cea mai mare parte a acestei datorii rezultând din garanția oferită de Guvern pentru creditarea de către Banca Națională a Moldovei a celor trei bănci jefuite în 2014 (miliardul de dolari furat din sistemul bancar și pus pe spatele cetățenilor).

Vitalie Călugăreanu

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker