Social

„Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”

Cu acest slogan, în republică este marcată azi, 1 decembrie, Ziua Mondială de combatere SIDA în cadrul campaniei mondiale „Sănătatea mea – dreptul meu”. Prin promovarea activităților de prevenire, testare, tratament și îngrijiri a persoanelor care trăiesc cu HIV, atitudine tolerantă, nondiscriminare față de persoanele seropozitive, campania accentuează importanța cunoașterii statutului HIV, explorează provocările cu care se confruntă oamenii din întreaga lume în exercitarea drepturilor lor, ne reamintește că dreptul la sănătate este mult mai mult decât accesul la servicii și medicamente de calitate.

Infecția cu HIV reprezintă o problemă primordială de sănătate publică la toate nivelele: global, național, teritorial. Conform datelor UNAIDS, 76,1 milioane de persoane au fost infectate cu HIV și 35 milioane de persoane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei. Acces la tratament antiretroviral au 19,5 milioane de persoane, comparativ cu 7,5 milioane în 2010.

În Republica Moldova, la sfârșitul anului 2016, au fost diagnosticate și înregistrate în total 11043 cazuri de HIV/SIDA. Pe parcursul a 9 luni ale anului 2017 a fost confirmată infecția cu HIV la 614 persoane (în 9 luni ale a. 2016 – 644). Infecția cu HIV afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă, menținâdu-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală, cu înregistrarea în toate teritoriile.

În raionul Rezina infecția cu HIV este monitorizată și supravegheată de medicul-infecționist din cadrul Spitalului Raional Rezina de comun cu medicul-epidemiolog din cadrul Centrului de Sănătate Publică. Conform ultimelor date statistice, total pe raion infectate cu HIV în 9 luni ale a.c. au fost înregistrate 5 persoane (în 9 luni 2016 – 7 persoane), bolnavi SIDA – 4 persoane (2016 – 2 persoane).

Supravegherea epidemiologică și activitățile de prevenire în infecția HIV pe parcursul anului 2017 au fost efectuate în conformitate cu obiectivele și activitățile Programului Teritorial de prevenire și control a infecției HIV/SIDA și ITS pentru anii 2016-2020, aprobat prin Decizia din 08.12.2016 a Consiliului Raional Rezina.

Un aspect important prezintă identificarea și diagnosticarea precoce a infecției cu HIV. În acest scop este extins accesul la testare HIV prin oferirea testării de către instituțiile medicale și ONG-uri. Testarea și consilierea sunt incluse în Programul Unic de asistență medicală, sunt gratis, benevole și confidențiale.

Persoanelor care trăiesc cu HIV li se oferă tratament antiretroviral și au acces la servicii de asistență medicală, socială. Tratamentul este gratis, se efectuează conform Protocoalelor naționale, nu există listă de așteptare.

Un rol important în promovarea modului sănătos de viață, prevenirea infecției cu HIV în râdul adolescenților și tinerilor, inclusiv prin antrenarea voluntarilor în diseminarea informației, educație de la egal la egal au Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor din cadrul Centrului de Sănătate Rezina.

Această campanie îi încurajează pe oameni să se testeze la HIV, să-și împărtășească opiniile și preocupările în jurul asigurării propriului drept la sănătate și să creeze o mișcare care subliniază importanța ștergerii inegalităților în materie de sănătate.

Alina Chirtoacă, medică-șefă a Centrului de Sănătate Publică Rezina

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker