OrheiSocial

Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației

Timp de şase luni, Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” a fost aria de implementare a unui proiect de promovare a patrimoniului deosebit din centrul R. Moldova. Realizat sub egida Mişcării Ecologiste din Moldova, cu sprijinul Serviciului Silvic al SUA (US Forest Service), proiectul „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației” a implicat copiii, adolescenții şi profesorii din localitățile raioanelor Orhei, Dubăsari și Criuleni, amplasate în perimetrul rezervației „Orheiul Vechi”.

Scopul proiectului a fost de a oferi tinerilor cunoștințe mai aprofundate despre va-loarea și importanța peisajului din Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, a sensibiliza comunitatea în această privință, ajutându-i pe tineri să devină mesageri și promotori ai patrimoniului local.

Inițial, au fost stabilite parteneriate cu profesorii din 8 școli care se află în arealul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” (Trebujeni, Ivancea, Piatra, Susleni, Maşcăuţi, Holercani, Marcăuţi, Molovata). Aceștia au participat la o masă rotundă despre potențialul cultural-natural al Rezervației, unde au fost stabilite activitățile extra-curriculare pentru copii în vederea promovării educației ecologice și creșterii atașamentului față de plaiul natal (excursii și concurs de eseuri și desene). Ghidați de profesori, elevii din cele opt localități amplasate în arealul rezervației, au participat la 32 de excursii și expediții educative. Doritorii au aplicat la concurs, descriind și ilustrând diversitatea și frumusețea peisajului în care trăiesc. Inițial, lucrările au fost apreciate la nivel local, iar cele mai reușite 16 creații au participat la etapa regională. În rezultatul jurizării, au fost desemnați tinerii ambasadori ai Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Cupa Micului Ambasador a fost obținută de Ludmila Carțân din Mașcăuți (raionul Criuleni) și Xenia Romaniuc din Piatra (raionul Orhei). O ceremonie festivă a fost organizată la sfârșitul lunii iunie 2018, la sediul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” din comuna Butuceni. „Pe desen am reprezentat satul meu Mașcăuți, conacul lui Ioan Sârbu, care se află în localitate; dar și una dintre cele mai cunoscute înălțimi – Dealul Chiclăului. Este o invitație pentru turiștii din alte țări, din alte localități, să vadă locurile noastre deosebite”, a declarat Ludmila Carțân, una dintre câștigătoare. Instituțiile de învățământ din care vin elevele au primit câte un aparat foto profesionist.

„Sunt mândru că US Forest Service a susținut proiectul Mișcării Ecologiste din Moldova în cadrul programelor sale de cooperare internațională. Mă bucur că la proiect au participat un număr foarte mare de copii din cele opt școli din localitățile din zona rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Au fost desemnați doi mici ambasadori, dar, de fapt, cred că au învins toți cei peste 500 de copii care au participat la numeroasele excursii și lecții în aer liber”, a remarcat Constantin Mihăilescu, expert în domeniul protecției mediului al Agenției de Dezvoltare Internațională a Statelor Unite ale Americii (USAID).

Creațiile elevilor au fost promovate la nivel național, prin intermediul unei ediții speciale incluse în revista NATURA. De asemenea, până la sfârșitul lunii septembrie, va vedea lumina tiparului o broșură cu eseurile și desenele realizate de elevi.

Mișcarea Ecologistă din Moldova este convinsă că invitația fiecărui mic ambasador va atrage noi vizitatori în fiecare dintre localitățile rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, continuând procesul de afirmare a tinerilor ca promotori ai patrimoniului local.

                                                                                                                                                                      Lilia Curchi

Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Tinerii din Orheiul Vechi – vocea pentru promovarea durabilă a rezervației”, realizat de Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu sprijinul Serviciului Silvic al SUA (US Forest Service).

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker