PoliticTelenești

Pascal Le Deunff: Schimbați sistemul judiciar și starea economică, socială se va schimba evident

Conducerea raionului Teleneşti şi Excelenţa Sa Pascal Le Deunff, ambasadorul Franţei în Republica Moldova, au discutat chestiuni ce țin de gestiunea publică locală.

 

După cum am relatat în numărul precedent, pe 19 septembrie c. Excelenţa Sa Pascal Le Deunff, ambasadorul Franţei la Chişinău a vizitat raionul Telenești, unde s-a întâlnit cu administraţia raionului, cu oameni de afaceri locali, primarii a patru localități unde se implementează un proiect de gestionare a deșeurilor cu suport tehnic francez, a vizitat întreprinderea ”Bargues Industrie” și alte obiective economice. Domnia sa a acordat un interviu  săptămânalului  CUVÂNTUL.

 

Fişier biografic

Dl Pascal Le Deunff a preluat funcția de Ambasador al Franței în Republica Moldova la 4 decembrie 2017. Domnia sa activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Franţei din anul 1994, după obținerea licenței și a doctoratului în științe economice la Universitatea Paris X-Nanterre.

În perioada 1981 – 1984, a fost profesor universitar în cadrul universităților Paris I și Paris X. În 1985 și 1986, predă științele economice la liceul francez din Montevideo. În perioada 1987 – 1993 dl Le Deunff a activat în calitate de atașat la Consulatul General al Franței la San Francisco și la Consulatul General al Franței la Stuttgart. În 1994 a integrat echipa purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe la Paris.

În perioada 1997–2000, a ocupat postul de prim-secretar la Ambasada Franței din Kuala-Lumpur; 2000 – 2003 – prim secretar al Ambasadei Franței în Ljubljana, Slovenia, unde a lucrat asupra finalizării negocierilor de aderare a Sloveniei la Uniunea Europeană.

Revenit la Paris, în 2003, dl Le Deunff face parte din Cabinetul ministrului pentru Afaceri Europene, în calitate de consilier pe probleme de extindere și relații externe ale Uniunii Europene. În 2004 este numit delegat cu misiuni pe lângă secretarul general al MAE, apoi șef-adjunct al Serviciului „Afaceri politice și Securitate”.

În perioada 2006 – 2009, a ocupat funcțiile de secretar I, apoi prim consilier la Ambasada Franței la Bangkok, în septembrie 2009 – consul general al Franței în Atlanta.

În 2012 – 2016, dl Le Deunff ocupă diferite funcții în cadrul Direcției Generale Mondializare, Cultură, Învățământ și Dezvoltare Internațională, înainte de a fi numit Consilier Diplomatic la reprezentanța permanentă a Franței pe lângă ONU la New York. În 2017 revine în administrația centrală la Paris și ocupă postul de delegat cu misiuni pe lângă șeful Direcției Administrare și Modernizare.

Este Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare (martie 2016); Cavaler al Ordinului Național al Meritului (2009): Decorat cu Medalia de Onoare a Afacerilor Externe (argint).

 

-Dle ambasador Pascal Le Deunff, Charle de Gaulles, celebrul dvs. președinte și un mare francez le-a spus în 1959  diplomaților francezi care plecau în prima lor misiune diplomatică în China: ”Nu uitați că China este o țară mare, dens populată de chinezi!” Dar ce v-a spus ministrul Dvs. când a decis să vă trimită în misiune în Republica Moldova?

– Vă mulțumesc pentru că mențineți vie memoria față de președintele Charle de Gaules, ctitorul Republicii a Cincea, care era un mare autor de aforisme pe care le lansa precum din cornul abundenței și a căror semnificație căutăm a o deconspira chiar și după aproape 50 de ani de când  excelența sa nu mai este între noi. Ministrul nostru mi-a spus că pe pământul care se numește acum Republica Moldova francofonia are vechi tradiții, unde este o mare afecțiune pentru limba franceză care aici este apreciată precum limba culturii și că misiunea noastră este să ajutăm locuitorii Republicii Moldova, care sunt parte a lumii latine precum Franța să parcurgă vicisitudinile tranziției la economia de piață, să-și realizeze aspirațiile europene. Și dacă a venit vorba de Telenești – când am aflat că părinții lui Robert Badinter, renumit avocat francez, ministrul justiției în perioada 1981-1986 sunt originari din această localitate, mi-am dat seama cât de aproape suntem.

Dl Badinter s-a născut în Franța, în1928, după ce părinții săi au venit din Telenești pe malurile Senei. În 1981 domnia sa a militat pentru abolirea pedepsei cu moartea. Dl Badinter are la moment frumoasa vârstă de 90 de ani, este încă bine mersi, e autor de memorii și monografii privind jurisprudența. Adică avem destine cunoscute și necunoscute care ne leagă, iată de ce socot misiunea mea în Moldova una din cele mai prolifice în cariera mea de diplomat. Apropo, studiez limba română și vă promit că în șase luni o voi vorbi fluent.

– Mi s-a spus că sunteți la a doua vizită în oraşul şi raionul Telenești…

– Da, sunt la a doua vizită și vreau să vă asigur că aduc aici toată susținerea Franței pentru  Republica Moldova. Am convenit la recepția din 14 iulie, Ziua Națională a Franței, cu dna Manoli, președinta raionului Telenești. Sunt mândru că mă aflu aici să discutăm chestiuni ce țin de gestiunea publică locală și cum experții francezi ar putea să vă ajute ca să gestionați mai bine sarcinile care vi le trasați. Din câte știți, pe 4-5 octombrie va fi organizat un forum moldo-francez care va reuni colectivități teritoriale din ambele țări. Acest forum ar putea să apropie comunitățile franceze și moldovenești spre noi colaborări și cooperări în domeniul aprovizionării cu apă, construcției de drumuri, m-aş bucura dacă aţi reuşi să discutaţi cu delegaţia franceză care va veni încoace şi probleme ce ţin de cooperarea în alte domenii.

Totodată vreau să-mi declar toată susținerea pentru întreprinderile cu capital francez care activează pe teritoriul Republicii Moldova, în deosebi pentru întreprinderea ”Bargues Industrie”, care activează la Teleneşti de două decenii, dar la moment se confruntă cu o mulțime de probleme de ordin economic. Mă bucur că am avut ocazia să facem schimb de păreri cu conducerea raionului în persoana dnei Diana Manoli, președinta raionului, cu primarii unor localități vs. de implementarea unor proiecte cu suport tehnic francez.

–  Specialiștii de la Consiliul Raional au venit cu ideea implementării de proiecte de infrastructură nemijlocit în raionul Telenești, în industria de prelucrare a producției agricole, dat fiind faptul că în Telenești este deja un  exemplu bun de colaborare. A mai demarat și un proiect de gestionare a deșeurilor chiar inițiat de către ambasada Franței, la care participă câteva primării.  

– Anume problematica deșeurilor va fi una din temele forumului de la 4-5 octombrie. Dar ceea ce înțeleg în domeniul deșeurilor apoi trebuie să  evolueze și legislația Republicii Moldova.

 

O întreprindere franceză poate să proceseze deșeurile din diferite comune din apropiere  numai dacă legislația Republicii Moldova i-ar permite. La acest subiect noi discutăm cu Guvernul Republicii Moldova referitor la legislația în acest domeniu.

Aprovizionarea cu apă la fel va fi un subiect care va fi discuta la forum dar, din câte știu există deja întreprinderi franceze care se află în Moldova şi care au soluții în acest domeniu. Am transmis dnei președintă datele de contact a două întreprinderi franceze care lucrează în acest domeniu și care oferă soluții la un preț rezonabil.

Cât privește exportul miezului de nucă procesat, fac tot posibilul ca firmele franceze să vină în Republica Moldova și să  activeze aici.

Jumătate din timpul meu de muncă îl dedic discuției cu reprezentanții unor firme franceze, încercând să-i conving să vină încoace.  Sunt foarte deschis spre acest dialog. Am o singură problemă – întreprinderile noastre care vor să vină în Republica Moldova se întâlnesc cu ambasadorul poate din curtuazie dar, în special ei se întâlnesc cu reprezentanții întreprinderilor franceze care  activează aici. Și când găsesc că întreprinderea întâlnește dificultăți, aceștea devin rezervați când vine vorba de adus încoace banii lor.

– Domnule Deunff, cred că nu trebuie să facem uz de modalități diplomatice sau de limbajul de Bruxelles și să spunem lucrurilor pe nume – este vorba de ”Barguesc Industrie”, care de la un timp se confruntă cu grave probleme economice nefirești pentru economia Franței…

– Întreprinderii în cauză îi face probleme Vama Moldovei, din care cauză exporturile spre Franța sunt foarte anevoioase. Amintesc că o bună parte a nucilor se aduc din Franța, se prelucrează aici, ulterior produsul finit se exportă în țara de origine. Acu închipuiți-vă că zeci de tone de producție este reținută, întoarsă înapoi. Autoritatea Vamală Franceză a solicitat explicații părții moldovenești încă în luna iulie curent, dar deocamdată nu a primit nici un răspuns. Am admite tot felul de situații – invidie, gelozie, alte patimi care pot apărea din motiv că ”Barguesc Industrie” exportă, iar firmele locale – nu. Dar cererea de miez de nucă pe piață este una colosală și nici pe departe nu acoperă oferta. Adică produceți cât mai mult și de calitate,  stimulați  afacerile dar nu le încurcați și veți avea succese.

– Adică acest domeniu ar afecta pe cineva de aici?

– E o logică greu de înțeles odată ce francezii au tot interesul ca Republica Moldova să avanseze economic. La frontiera cu UE avem nevoie de o  Moldovă stabilă nu de aceia că suntem generoși, dar de aceia că este interesul nostru. Și, ca să putem dezvolta acest domeniu, avem nevoie de un climat de afaceri favorabil și o justiție corectă.

– Domnule Deunff, dvs. ca ex-consilier pe probleme de extindere și relații externe ale Uniunii Europene, ne-ați putea da o soluție vizavi de oprirea valului de migrație a cetățenilor noștri?

– Cred că migrația are și un aspect pozitiv. Dacă un student moldovean și-a făcut studiile în Franța ori în oarecare altă țară europeană și cu aptitudinile, cunoștințele sale revine acasă, aceasta ar fi un lucru bun. Îngrijorător e că de aici pleacă zilnic circa 140 de persoane, ca dincolo să-și construiască o altă viață. Trebuie să ne interesăm de ce acești concetățeni ai dumneavoastră pleacă. Adică sunt probleme de ordin politic, social, economic ori țara încă nu le poate oferi oportunități în dezvoltare. Dar sunt și alte motive, în acest sens am fost sincer cu dvs: e vorba de statul de drept, lipsa de încredere în instituțiile juridice, politice. Ei, migranții de aici, vin în Franța și ne spun acest lucru. Și mai întrebați de ce nu sunt mai multe întreprinderi franceze aici. Anume din motiv că nu este securitate juridică pentru investițiile lor. Orice întreprindere care vine aici  cearcă să minimalizeze riscurile, prin urmare, în cazul riscului  trebuie să fie sigur că poate miza  pe o justiție echitabilă, corectă în țara respectivă. Întreprinderile franceze care explorează aici posibilitățile de investiție de dese ori își pun această întrebare. Dar, de când am venit în Moldova, am făcut să vină aici patru întreprinderi cu scopul ca să investească. Ultima a fost întreprinderea ”Treconcept” care a creat o uzină de cablaje pentru automobile la 30 km de Chișinău, unde vor fi deschise 200 de locuri de muncă. Voi inaugura această întreprindere în octombrie curent.

– Adică și aici problema justiției corecte e piatra de încercare pentru noi…

– Da, conducerea acestei țări trebuie să ia în cont momentul corectitudinii justiției. Autoritățile aici trebuie să corespundă așteptărilor populației, alminteri populația va pleca. Apropo, investiția în domeniul privat este foarte slabă. Prin urmare cheia dezvoltării economice este restabilirea încrederii față de instituțiile statului și a justiției. Două țări din Europa au reușit s-o facă – este vorba de Georgia și Albania. În Albania timp de doi ani sistemul judiciar a fost reformat, toți judecătorii au fost verificați din punctul de vedere a integrității, dar a fost necesară o mare voință politică  din partea premierului Edi Rama, care a reușit să schimbe constituția și, când Europa a văzut această determinare, ea a ajutat țara respectivă. Apropo, din Albania populația nu mai pleacă. Schimbați sistemul judiciar și sta-rea economică, socială se va schimba evident. spun acest lucru tuturor conducătorilor moldoveni la orice nivel.

– Domnule ambasador, vă dorim succese în activitatea Dumneavoastră.

– Mulţumesc.

A intervievat
Ion Cernei 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker