Evenimente

Madalion literar în memoria poetului Bosi-Dumeneanu

Elevi și predagogi de la școlile din oraș, angajați ai muzeului de istorie şi etnografie sau adunat la Biblioteca Pubică Raională pentru a-şi aminti de poetul și pedagogul Gheorghe Bosi-Dumeneanu, unul din înaintașii  Mișcării de Renaștere Națională, care ar fi împlinit 76 de ani de la naștere.

Vasile Cocarcea, poet, muzeograf la Muzeul de istorie și etnografie  din Orhei a remarcat originalitatea versului lui Gheorghe Bosi–Dumeneanu, în care fiecare cuvânt este o metaforă: ”A fost un poet filosof. În creația sa descoperim dragostea de Patrie, reîntregirea țării, frumusețea limbii materne.  Gheorghe îmi spunea că nu ar vrea să închidă ochii până a nu vedea Patria unită. Au rămas să trăiască versurile sale, iar postura de combatant care a pregătit procesul de Renaștere Națională din oraș și raion rămâne incontestabil să-i aparţină”, a remarcat dl Cocarcea.

Bibliotecara Tatiana Lanovenco a menționat că instituţia va edita o biobibliografie dedicată poetului-tribun:

”Am avut o pleiadă de poeți-patrioți, copii ai anului 1989, deși la acel moment aveau o vârstă. Aș spune că maestrul Bosi-Dumeneanu i-a crescut, amintindu-le în permanență dictonul eminescian: ”E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune”. Literaţii orheieni au avut ce spune conaționalilor, iată de ce ar fi oportună o alee a lor noștri aici, la Orhei. Şi primul bust care merită să fie ridicat este cel al poetului și pedagogului Gh. Bosi-Dumeneanu”, a spus dna lanovenco.

Dna Elena Crudu şi elevii prezenţi au citit versuri din creația poetului, iar dna Alexandra Bosi-Dumeneanu, văduva celui comemorat, a ținut să mulțumească pentru faptul că versurile regretatului poet nu sunt uitate.

Gheorghe Bosi-Dumeneanu a fost profesor de limbă și literatură română la Liceul Teoretic ”Onisifor Chibu”, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România. A trecut la cele veșnice în iulie 2013.

Reporter “C” 

                                                                                        

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker